Direct naar hoofdinhoud

Herontwikkeling Waterfront Harderwijk

Waterfront Harderwijk is een ambitieus plan voor het aanzien van de kustlijn van deze stad. Harderwijk wordt weer een echte stad aan het water met alle voorzieningen die daarbij horen: woningen bij het water, nieuwe passantenhavens, een stadsstrand, een lange flaneerpromenade, twee parkeergarages en vele winkel, horeca- en leisurevoorzieningen. De gebiedsontwikkeling strekt zich uit over een kustzone van zo’n 6 km. Deze grootschalige herontwikkeling levert een enorme kwaliteitsimpuls op, zowel voor Harderwijk als de regio. De leefbaarheid, werkgelegenheid en bereikbaarheid verbeteren aanzienlijk. Ook het toerisme zal profiteren.

Ontwerp
Bedrijvigheid en industrie in de stad maken plaats voor wonen, winkelen en recreëren, op en rond het water. Het Dolfinarium, trekpleister van Harderwijk, blijft goed bereikbaar onder meer door twee parkeergarages. Op de huidige parkeerplaatsen tussen de oude stad en het water, is een aantrekkelijk boulevardgebied gerealiseerd. Dit strekt zich uit tot de nieuw gerealiseerde woonwijk De Eilanden met woningen op of aan het water. De woningbouw startte in 2014. Waterfront wordt in deelgebieden gerealiseerd.

Fase 3
Waterfront fase 3 is het laatste te ontwikkelen deelgebied. Boskalis Nederland maakte de grond ontwikkelingsgereed door de bodem te saneren, nieuwe kades aan te leggen, watergangen te graven, nieuw land aan te winnen en 9 vaste bruggen te bouwen. 

Aannemerscombinatie
Bij de herontwikkeling werkt de gemeente nauw samen met de provincie en de samenwerkende marktpartijen in een consortium (zie kader). Boskalis Nederland voert alle civieltechnische en ondergrondse infrastructurele werkzaamheden uit, in opdracht van de Vof Waterfront. TBI neemt de bouw van woningen en gebouwen voor zijn rekening.

Wat doet Boskalis?
Voor de uitvoering van het werk zet Boskalis Nederland nat- en drooggrondverzet materieel in. De werkzaamheden voor het aanleggen van het zandstrand aan het water begonnen in 2012. Ook is de huidige jachthaven verplaatst en aansluitend een passantenhaven en een haven voor de oude vissersvloot gecreëerd. Samen met de gemeente zet het consortium zich in voor goede voorlichting aan bewoners en bedrijven. Een klankbordgroep is nauw betrokken om actief mee te denken. Informatie is beschikbaar via een website en nieuwsbrieven. Belanghebbenden in Harderwijk hebben het nieuwe Strandeiland zien ontstaan. Ze zijn enthousiast over de aantrekkelijke nieuwe voorzieningen in hun stad.

Uitdagingen
Bijzonder en complex is dat de grootschalige werkzaamheden plaatsvinden in het toeristische deel van de stad. Het Dolfinarium ontvangt jaarlijks circa één miljoen bezoekers. Harderwijk zelf trekt daarnaast ook nog grote aantallen recreanten. De bedrijvigheid in en om de stad moet gewoon doorgaan.

Video
In diverse video's is te zien hoe het werk in Waterfront verloopt: 

Fase 2 Strandeiland

Fase 3 Waterwerk in de Lelyhaven

Fase 3 Landaanwinning van deelgebied de kades

Fase 3 Ontgraven vloeiveld

Fase 3 Aanbrengen robuuste bodembedekking

Fase 3 Plaatsen tijdelijke brug

Fase 3 Ontgraven alle watergangen

Fase 3 Jottersgracht open

Gerelateerde projecten

Dijk Vlieland Versterking Tcm26 277734

Dijkversterking Vlieland

Op woensdag 11 oktober 2023 hebben wij samen met Rijkswaterstaat het contract ondertekend om de dijkversterking op Vlieland uit te voeren. Deze dijk ligt tegen de achtertuinen aan van de huizen aan de Dorpsstraat en moet het dorp beschermen tegen hoogwater van de Waddenzee. Op dit moment voldoet de dijk niet aan de veiligheidseisen. Daarom gaan we de dijk versterken.

DJI 0994

Rijnhaven

In, op en langs de Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten, komt een nieuw stuk stadscentrum. 

Kopie Van Kopie Van Kopie Van Kopie Van Facebookpost (1) (1)

Ophogen bedrijventerrein Oosterhorn-zuid fase 2

Tijdens een feestelijke bijeenkomst hebben wij samen met Groningen Seaports het contract ondertekend voor het ophogen van het bedrijventerrein Oosterhorn-zuid, fase 2.

Project_Sheet_Grensmaas

Grensmaas

Het project Grensmaas stelt het Maasland veilig voor overstromingen en herstelt het natuurlijk evenwicht in en rond de Grensmaas. De drie hoofddoelstellingen van het project zijn rivierbeveiliging, natuurontwikkeling en ontgrinding. Zowel de natuurontwikkeling als de hoogwaterbescherming worden mede gefinancierd door de winning van 54 miljoen ton grind.

BKN Asfalt (3)

Groot variabel onderhoud A15

Rijkswaterstaat heeft het Groot Variabel Onderhoud A15 gegund aan Boskalis Nederland. Het gaat om de A15 tussen knooppunt Ridderkerk-zuid en knooppunt Deil, in beide richtingen. Voor dit project is de zogeheten ‘koploperaanpak’ toegepast. Hierbij worden bedrijven uitgedaagd om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk uit te voeren.

N206_luchtfoto_november2021-0015

RijnlandRoute N206 ir. G. Tjalmaweg

Als onderdeel van de RijnlandRoute wordt de ir. G. Tjalmaweg (N206) tussen Leiden en Katwijk vernieuwd en verbreed. Boskalis Nederland vervangt de huidige eenbaansweg door een deels verdiepte weg met twee rijbanen en dubbele rijstroken. Naast de Torenvlietbrug over de Oude Rijn komt een nieuwe brug. Daardoor zijn er straks twee vaste bruggen, voor iedere rijrichting één.