Direct naar hoofdinhoud

Pilot Verticaal Zanddicht Geotextiel

Delen van de dijk tussen Hagestein en Opheusden kampen met ‘piping’. Bij piping stroomt er bij een groot verschil in waterstand tussen rivier en achterland water onder de dijk door. Dat water kan zand meevoeren. Hierdoor kan na verloop van tijd een holle ruimte onder de dijk ontstaan waardoor de dijk kan bezwijken.

Verticaal zanddicht geotextiel

Grote steunbermen en bepaalde constructies kunnen het proces van piping stoppen. Maar deze oplossingen zijn duur en nemen veel ruimte in beslag. Daarom passen we een nieuwe methode tegen piping toe: verticaal zanddicht geotextiel. Deze methode laat wel water door, maar geen zand. Door het geotextiel te plaatsen op de plek waar piping ontstaat – op de overgang tussen de kleilaag en de zandlaag – wordt voorkomen dat het water zand meevoert. We hebben hiervoor samen met zusterbedrijf Cofra een gepatenteerde installatietechniek ontwikkeld.

Werkzaamheden

Verticaal zanddicht geotextiel bestaat uit een drie meter hoog paneel van dubbel geotextiel dat verstevigd is met een HDPE-netstructuur en aan beide zijden voorzien is van een Geolockslot. We plaatsen de geotextielpanelen met een speciaal daarvoor ontwikkelde cassette in het dijklichaam. Voor de vier locaties gaat het om in totaal 2.100 meter aan geotextiel.

Milieuvriendelijker en goedkoper

Voor deze methode zijn veel minder bouwstoffen nodig dan voor traditionele technieken waarvoor staal of betonproducten nodig zijn. Geotextiel is licht materiaal dat in kleinere vrachtauto’s past. We hebben minder oppervlakte nodig, dus verbruiken we minder grondstoffen en bij de installatie minder brandstof. Al met al pakt deze methode naar verwachting gunstig uit voor de financiën, het klimaat en het grondstofverbruik vergeleken met de gangbare technieken.

In 2013 won 'verticaal zanddicht geotextiel’ de Waterinnovatieprijs in de categorie ‘ Droge voeten’.
Fotografie: Peter Venema

Gerelateerde projecten

FF141688

Dijkversterking Vlieland

Op woensdag 11 oktober 2023 hebben wij samen met Rijkswaterstaat het contract ondertekend om de dijkversterking op Vlieland uit te voeren. Deze dijk ligt tegen de achtertuinen aan van de huizen aan de Dorpsstraat en moet het dorp beschermen tegen hoogwater van de Waddenzee. Op dit moment voldoet de dijk niet aan de veiligheidseisen. Daarom gaan we de dijk versterken.

DJI 0994

Rijnhaven

In, op en langs de Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten, komt een nieuw stuk stadscentrum. 

Kopie Van Kopie Van Kopie Van Kopie Van Facebookpost (1) (1)

Ophogen bedrijventerrein Oosterhorn-zuid fase 2

Tijdens een feestelijke bijeenkomst hebben wij samen met Groningen Seaports het contract ondertekend voor het ophogen van het bedrijventerrein Oosterhorn-zuid, fase 2.

Project_Sheet_Grensmaas

Grensmaas

Het project Grensmaas stelt het Maasland veilig voor overstromingen en herstelt het natuurlijk evenwicht in en rond de Grensmaas. De drie hoofddoelstellingen van het project zijn rivierbeveiliging, natuurontwikkeling en ontgrinding. Zowel de natuurontwikkeling als de hoogwaterbescherming worden mede gefinancierd door de winning van 54 miljoen ton grind.

BKN Asfalt (3)

Groot variabel onderhoud A15

Rijkswaterstaat heeft het Groot Variabel Onderhoud A15 gegund aan Boskalis Nederland. Het gaat om de A15 tussen knooppunt Ridderkerk-zuid en knooppunt Deil, in beide richtingen. Voor dit project is de zogeheten ‘koploperaanpak’ toegepast. Hierbij worden bedrijven uitgedaagd om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk uit te voeren.

N206_luchtfoto_november2021-0015

RijnlandRoute N206 ir. G. Tjalmaweg

Als onderdeel van de RijnlandRoute wordt de ir. G. Tjalmaweg (N206) tussen Leiden en Katwijk vernieuwd en verbreed. Boskalis Nederland vervangt de huidige eenbaansweg door een deels verdiepte weg met twee rijbanen en dubbele rijstroken. Naast de Torenvlietbrug over de Oude Rijn komt een nieuwe brug. Daardoor zijn er straks twee vaste bruggen, voor iedere rijrichting één.