Direct naar hoofdinhoud

Pilot Verticaal Zanddicht Geotextiel

Delen van de dijk tussen Hagestein en Opheusden kampen met ‘piping’. Bij piping stroomt er bij een groot verschil in waterstand tussen rivier en achterland water onder de dijk door. Dat water kan zand meevoeren. Hierdoor kan na verloop van tijd een holle ruimte onder de dijk ontstaan waardoor de dijk kan bezwijken.

Verticaal zanddicht geotextiel

Grote steunbermen en bepaalde constructies kunnen het proces van piping stoppen. Maar deze oplossingen zijn duur en nemen veel ruimte in beslag. Daarom passen we een nieuwe methode tegen piping toe: verticaal zanddicht geotextiel. Deze methode laat wel water door, maar geen zand. Door het geotextiel te plaatsen op de plek waar piping ontstaat – op de overgang tussen de kleilaag en de zandlaag – wordt voorkomen dat het water zand meevoert. We hebben hiervoor samen met zusterbedrijf Cofra een gepatenteerde installatietechniek ontwikkeld.

Werkzaamheden

Verticaal zanddicht geotextiel bestaat uit een drie meter hoog paneel van dubbel geotextiel dat verstevigd is met een HDPE-netstructuur en aan beide zijden voorzien is van een Geolockslot. We plaatsen de geotextielpanelen met een speciaal daarvoor ontwikkelde cassette in het dijklichaam. Voor de vier locaties gaat het om in totaal 2.100 meter aan geotextiel.

Milieuvriendelijker en goedkoper

Voor deze methode zijn veel minder bouwstoffen nodig dan voor traditionele technieken waarvoor staal of betonproducten nodig zijn. Geotextiel is licht materiaal dat in kleinere vrachtauto’s past. We hebben minder oppervlakte nodig, dus verbruiken we minder grondstoffen en bij de installatie minder brandstof. Al met al pakt deze methode naar verwachting gunstig uit voor de financiën, het klimaat en het grondstofverbruik vergeleken met de gangbare technieken.

In 2013 won 'verticaal zanddicht geotextiel’ de Waterinnovatieprijs in de categorie ‘ Droge voeten’.
Fotografie: Peter Venema

Gerelateerde projecten

Wognum-sbocht1 (1)

Herinrichting A.C. de Graafweg (N241)

Met de herinrichting wil de provincie Noord-Holland de verkeersveiligheid verbeteren en de doorstroming op de A.C. de Graafweg garanderen.

20190214_Ruimte_voor_de_rivier_Kampen-38

Herinrichting IJsseldelta

Het project IJsseldelta maakt deel uit van het ruim dertig maatregelen tellende landelijke programma Ruimte voor de Rivier, dat tot doel heeft om het Nederlandse rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. Het project omvatte de zomerbedverlaging Beneden-IJssel over een lengte van 7,5 kilometer ter hoogte van Kampen. Tevens is ten zuiden van Kampen een by-pass aangelegd.