Direct naar hoofdinhoud

Pilot Verticaal Zanddicht Geotextiel

Delen van de dijk tussen Hagestein en Opheusden kampen met ‘piping’. Bij piping stroomt er bij een groot verschil in waterstand tussen rivier en achterland water onder de dijk door. Dat water kan zand meevoeren. Hierdoor kan na verloop van tijd een holle ruimte onder de dijk ontstaan waardoor de dijk kan bezwijken.

Verticaal zanddicht geotextiel

Grote steunbermen en bepaalde constructies kunnen het proces van piping stoppen. Maar deze oplossingen zijn duur en nemen veel ruimte in beslag. Daarom passen we een nieuwe methode tegen piping toe: verticaal zanddicht geotextiel. Deze methode laat wel water door, maar geen zand. Door het geotextiel te plaatsen op de plek waar piping ontstaat – op de overgang tussen de kleilaag en de zandlaag – wordt voorkomen dat het water zand meevoert. We hebben hiervoor samen met zusterbedrijf Cofra een gepatenteerde installatietechniek ontwikkeld.

Werkzaamheden

Verticaal zanddicht geotextiel bestaat uit een drie meter hoog paneel van dubbel geotextiel dat verstevigd is met een HDPE-netstructuur en aan beide zijden voorzien is van een Geolockslot. We plaatsen de geotextielpanelen met een speciaal daarvoor ontwikkelde cassette in het dijklichaam. Voor de vier locaties gaat het om in totaal 2.100 meter aan geotextiel.

Milieuvriendelijker en goedkoper

Voor deze methode zijn veel minder bouwstoffen nodig dan voor traditionele technieken waarvoor staal of betonproducten nodig zijn. Geotextiel is licht materiaal dat in kleinere vrachtauto’s past. We hebben minder oppervlakte nodig, dus verbruiken we minder grondstoffen en bij de installatie minder brandstof. Al met al pakt deze methode naar verwachting gunstig uit voor de financiën, het klimaat en het grondstofverbruik vergeleken met de gangbare technieken.

In 2013 won 'verticaal zanddicht geotextiel’ de Waterinnovatieprijs in de categorie ‘ Droge voeten’.
Fotografie: Peter Venema

Gerelateerde projecten

Krachtige Ijsseldijken Krimpenerwaard 2024

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK)

Het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK) is een enorm project in waterveiligheid en een technisch meesterwerk in samenwerking en innovatie. Met de versterking van 10,5 kilometer dijk langs de Hollandsche IJssel beschermen we de Krimpenerwaard tegen de grillen van het water. Deze dijk is van levensbelang voor de veiligheid van duizenden bewoners, maar voldoet niet meer aan de strenge eisen van vandaag.

Maas

Project Meanderende Maas

Project Meanderende Maas gaat de Brabantse Maasdijk van Ravenstein tot Lith versterken, de Maas aan Gelderse en Brabantse zijde meer ruimte geven én het gebied mooier en economisch sterker maken. Waterschap Aa en Maas heeft medio 2021, mede namens de partners van project Meanderende Maas, het project gegund aan Boskalis Nederland.

Project A2

Verbreding A2 tussen knooppunten Het Vonderen en Kerensheide

Boskalis gaat de snelweg A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide verbreden in opdracht van Rijkswaterstaat. Deze verbreding naar 2x3 rijstroken plus vluchtstrook is noodzakelijk om de doorstroming van de enige noord-zuid snelwegverbinding in Zuid/Midden-Limburg te verbeteren. De opdracht kent een contractwaarde van circa EUR 190 miljoen met naar verwachting een doorlooptijd tot eind 2027.

Kruispunt De Vijfhoek Impressie Toekomstige Situatie (1)

N516 Thorbeckeweg

De gemeente Zaanstad, gemeente Oostzaan, Vervoerregio Amsterdam, Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland willen de doorstroming van het verkeer in Zaandam Zuid verbeteren.

Boskalis Nederland B.V. 2 Pva Duurzame Leefomgeving Edit 2

Ombouw verzorgingsplaats kloosters A58

Wij hebben samen met onze partner Van der Zanden de opdracht van Rijkswaterstaat ontvangen voor de ombouw en het meerjarig onderhoud van verzorgingsplaats 2.0 Kloosters aan de A58. We zijn erg blij en trots dat we deze opdracht hebben mogen ontvangen!

Belfeld 9

Dijkversterking Belfeld

Aannemerscombinatie MaaSamen gaat dit project in opdracht van Waterschap Limburg uitvoeren. MaaSamen bestaat uit aannemersbedrijven Van de Biggelaar, Van de Wetering en Boskalis.