Direct naar hoofdinhoud

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK)

Het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK) is een enorm project in waterveiligheid en een technisch meesterwerk in samenwerking en innovatie. Met de versterking van 10,5 kilometer dijk langs de Hollandsche IJssel beschermen we de Krimpenerwaard tegen de grillen van het water. Deze dijk is van levensbelang voor de veiligheid van duizenden bewoners, maar voldoet niet meer aan de strenge eisen van vandaag.

De uitdagingen zijn groot: een complexe, dichtbebouwde omgeving en een dijk die essentieel is voor de dagelijkse bereikbaarheid. Dit vraagt om maatwerk, technisch vernuft en een flinke dosis vindingrijkheid. Samen met onze partners zetten we alles op alles om de dijk weer toekomstbestendig te maken. Veilig, sterk en klaar om generaties te beschermen.

 

Uitdagingen en oplossingen

  • Complexe omgeving 
    De dijk loopt door een dichtbebouwde en historische omgeving. Dit vraagt om maatwerkoplossingen met minimale impact op bewoners en monumenten.
  • Beperkte bereikbaarheid
    Tijdens de werkzaamheden blijft de dijk toegankelijk voor bestemmingsverkeer, omdat alternatieve routes ontbreken. Een uitgekiend verkeersmanagementsysteem zorgt dat het project veilig en efficiënt verloopt.
  • Innovatieve technieken 
    Verschillende versterkingsmethoden worden toegepast, zoals zelfstandig kerende constructies in het buitentalud, stabiliteitsconstructies in het binnentalud en ophoging van voorlanden.

 

Duurzaamheid en samenspel

Bij KIJK wordt gestreefd naar minimale impact op de omgeving, zowel tijdens de bouw als in de gebruiksfase. Door innovatieve technieken en slimme planning wordt overlast voor bewoners beperkt en blijft de ruimtelijke kwaliteit behouden. Het projectteam combineert de krachten van Boskalis Nederland en Van Hattum en Blankevoort met VSFGebr. De KoningKWS en de ingenieursbureaus Witteveen+Bos en Royal HaskoningDHV.

Tijdlijn

  • 2019: Boskalis Nederland en Van Hattum en Blankevoort winnen de tender.
  • 2020 – 2023: Planuitwerkingsfase, waarin we de opdracht kregen om het voorkeursalternatief en het definitieve ontwerp uit te werken.
  • 2023 – 2031: Ontwerp- en realisatiefase. De conditionerende werkzaamheden starten in 2025, gevolgd door de uitvoering vanaf augustus 2025. Het project wordt naar verwachting opgeleverd in 2031.

Meer informatie
Wilt u meer weten over dit project? Bezoek dan de website van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Gerelateerde projecten

Marker_Wadden

Aanleg Natuureilanden Marker Wadden

Mooi nieuw stukje Nederland. Boskalis Nederland maakt ons land groter. Met materiaal uit het Markermeer, bouwen we nieuwe eilanden in opdracht van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. Door baggeren en de aanleg van nieuwe natuur verhogen we de ecologische kwaliteit van het Markermeer. En maken we het gebied aantrekkelijker voor natuurliefhebbers.

16-05-12-BPL

Buitenring Parkstad Limburg

Buitenring Parkstad Limburg beslaat de regionaal verbindende wegen N298, N299 en N300. Het tracé loopt vanaf de aansluiting van de N298 op de A76 bij Nuth tot aan de aansluiting van de N300 op de N281 ter hoogte van het bedrijvenpark Avantis. Buitenring Parkstad Limburg geeft invulling aan de ontbrekende schakels binnen dit tracé, waardoor een hoogwaardige regionale autoweg ontstaat. Het project bestaat uit het aanpassen van 14 kilometer bestaande wegen en/of verbreden en aanleggen van 12 kilometer nieuwe wegen.

A9_Badhoevedorp

Omlegging A9 Badhoevedorp

Op 11 december 2012 heeft Rijkswaterstaat de opdracht voor de uitvoering van het project Omlegging A9 Badhoevedorp definitief gegund aan Combinatie BadhoeverBogen. De aannemerscombinatie bestaat uit de bedrijven VolkerWessels, Boskalis en Mourik Groot-Ammers.

prinsesamaliaviaductonderdoor (1)

Amaliaviaduct Maasvlakte Rotterdam

Rotterdamse haven beter bereikbaar. Het werd steeds drukker op Maasvlakte 2. Om te zorgen dat de haven en de containerterminals bereikbaar blijven, besloot het Havenbedrijf Rotterdam de weg te verbreden en een ongelijkvloerse kruising aan te leggen. Dit Prinses Amaliaviaduct is onder architectuur gebouwd en een visitekaartje voor Boskalis Nederland als multispecialist.

16-04-15-Lange_Haven_Plus

Lange Haven Plus

Binnen het project Lange Haven Plus brengen we de Schiedamse gracht terug in goede conditie. Tegelijkertijd wordt het werk aangewend om de verzakte kades een nieuwe inrichting te geven.

16-04-15-Wilhelminakanaal

Verbreding Wilhelminakanaal

Rijkswaterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant hebben het project verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal bij Tilburg gegund aan de combinatie van bouwbedrijven Boskalis en Heijmans.