Direct naar hoofdinhoud

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK)

Het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK) is een enorm project in waterveiligheid en een technisch meesterwerk in samenwerking en innovatie. Met de versterking van 10,5 kilometer dijk langs de Hollandsche IJssel beschermen we de Krimpenerwaard tegen de grillen van het water. Deze dijk is van levensbelang voor de veiligheid van duizenden bewoners, maar voldoet niet meer aan de strenge eisen van vandaag.

De uitdagingen zijn groot: een complexe, dichtbebouwde omgeving en een dijk die essentieel is voor de dagelijkse bereikbaarheid. Dit vraagt om maatwerk, technisch vernuft en een flinke dosis vindingrijkheid. Samen met onze partners zetten we alles op alles om de dijk weer toekomstbestendig te maken. Veilig, sterk en klaar om generaties te beschermen.

 

Uitdagingen en oplossingen

  • Complexe omgeving 
    De dijk loopt door een dichtbebouwde en historische omgeving. Dit vraagt om maatwerkoplossingen met minimale impact op bewoners en monumenten.
  • Beperkte bereikbaarheid
    Tijdens de werkzaamheden blijft de dijk toegankelijk voor bestemmingsverkeer, omdat alternatieve routes ontbreken. Een uitgekiend verkeersmanagementsysteem zorgt dat het project veilig en efficiënt verloopt.
  • Innovatieve technieken 
    Verschillende versterkingsmethoden worden toegepast, zoals zelfstandig kerende constructies in het buitentalud, stabiliteitsconstructies in het binnentalud en ophoging van voorlanden.

 

Duurzaamheid en samenspel

Bij KIJK wordt gestreefd naar minimale impact op de omgeving, zowel tijdens de bouw als in de gebruiksfase. Door innovatieve technieken en slimme planning wordt overlast voor bewoners beperkt en blijft de ruimtelijke kwaliteit behouden. Het projectteam combineert de krachten van Boskalis Nederland en Van Hattum en Blankevoort met VSFGebr. De KoningKWS en de ingenieursbureaus Witteveen+Bos en Royal HaskoningDHV.

Tijdlijn

  • 2019: Boskalis Nederland en Van Hattum en Blankevoort winnen de tender.
  • 2020 – 2023: Planuitwerkingsfase, waarin we de opdracht kregen om het voorkeursalternatief en het definitieve ontwerp uit te werken.
  • 2023 – 2031: Ontwerp- en realisatiefase. De conditionerende werkzaamheden starten in 2025, gevolgd door de uitvoering vanaf augustus 2025. Het project wordt naar verwachting opgeleverd in 2031.

Meer informatie
Wilt u meer weten over dit project? Bezoek dan de website van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Gerelateerde projecten

Roggenplaat (1)

Zandsuppletie Roggenplaat

Het ophogen van de Roggenplaat in de Oosterschelde is nodig om ervoor te zorgen dat vogels en zeehonden langer voedsel kunnen zoeken.Met onze sleephopperzuiger hebben we op zeven verschillende plaatsen centraal op de Roggenplaat zandophopingen aangebracht. Die zorgen ervoor dat de plaat langer droog blijft bij opkomend water.

Wognum-sbocht1 (1)

Herinrichting A.C. de Graafweg (N241)

Met de herinrichting wil de provincie Noord-Holland de verkeersveiligheid verbeteren en de doorstroming op de A.C. de Graafweg garanderen.

20190214_Ruimte_voor_de_rivier_Kampen-38

Herinrichting IJsseldelta

Het project IJsseldelta maakt deel uit van het ruim dertig maatregelen tellende landelijke programma Ruimte voor de Rivier, dat tot doel heeft om het Nederlandse rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. Het project omvatte de zomerbedverlaging Beneden-IJssel over een lengte van 7,5 kilometer ter hoogte van Kampen. Tevens is ten zuiden van Kampen een by-pass aangelegd.