Direct naar hoofdinhoud

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK)

Het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK) is een enorm project in waterveiligheid en een technisch meesterwerk in samenwerking en innovatie. Met de versterking van 10,5 kilometer dijk langs de Hollandsche IJssel beschermen we de Krimpenerwaard tegen de grillen van het water. Deze dijk is van levensbelang voor de veiligheid van duizenden bewoners, maar voldoet niet meer aan de strenge eisen van vandaag.

De uitdagingen zijn groot: een complexe, dichtbebouwde omgeving en een dijk die essentieel is voor de dagelijkse bereikbaarheid. Dit vraagt om maatwerk, technisch vernuft en een flinke dosis vindingrijkheid. Samen met onze partners zetten we alles op alles om de dijk weer toekomstbestendig te maken. Veilig, sterk en klaar om generaties te beschermen.

 

Uitdagingen en oplossingen

  • Complexe omgeving 
    De dijk loopt door een dichtbebouwde en historische omgeving. Dit vraagt om maatwerkoplossingen met minimale impact op bewoners en monumenten.
  • Beperkte bereikbaarheid
    Tijdens de werkzaamheden blijft de dijk toegankelijk voor bestemmingsverkeer, omdat alternatieve routes ontbreken. Een uitgekiend verkeersmanagementsysteem zorgt dat het project veilig en efficiënt verloopt.
  • Innovatieve technieken 
    Verschillende versterkingsmethoden worden toegepast, zoals zelfstandig kerende constructies in het buitentalud, stabiliteitsconstructies in het binnentalud en ophoging van voorlanden.

 

Duurzaamheid en samenspel

Bij KIJK wordt gestreefd naar minimale impact op de omgeving, zowel tijdens de bouw als in de gebruiksfase. Door innovatieve technieken en slimme planning wordt overlast voor bewoners beperkt en blijft de ruimtelijke kwaliteit behouden. Het projectteam combineert de krachten van Boskalis Nederland en Van Hattum en Blankevoort met VSFGebr. De KoningKWS en de ingenieursbureaus Witteveen+Bos en Royal HaskoningDHV.

Tijdlijn

  • 2019: Boskalis Nederland en Van Hattum en Blankevoort winnen de tender.
  • 2020 – 2023: Planuitwerkingsfase, waarin we de opdracht kregen om het voorkeursalternatief en het definitieve ontwerp uit te werken.
  • 2023 – 2031: Ontwerp- en realisatiefase. De conditionerende werkzaamheden starten in 2025, gevolgd door de uitvoering vanaf augustus 2025. Het project wordt naar verwachting opgeleverd in 2031.

Meer informatie
Wilt u meer weten over dit project? Bezoek dan de website van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Gerelateerde projecten

N62_Sloeweg

Verdubbeling N62 Sloeweg

De N62 (Sloeweg) wordt tussen de N254 (Bernhardweg/Westerscheldetunnelweg) en de A58 gereconstrueerd/verdubbeld en de aansluitingen op de aansluitende wegen worden aangepast.

Project_sheet

Reconstructie A20 - N456 Aansluiting Moordrecht

In 2011 heeft de provincie Zuid-Holland, de gemeente Zuidplas en Prorail het plan voor de reconstructie A20 - N456 gegund aan Boskalis Nederland.

1509924_Werkendam_Biesbosch_0000

Ontpoldering Noordwaard

Project_Sheet_N381_Drachten_Nanningaweg

N381 Drachten-Nanningaweg

De N381, gelegen tussen Drachten en de Drentse grens, is voor de provincie Fryslân een belangrijke verkeersroute. Deze weg is de belangrijkste verbinding met Drenthe en Duitsland voor Drachten en in mindere mate voor Leeuwarden, twee economische centra binnen de provincie.

16-05-12-HPZ

Hondsbossche en Pettemer Zeewering

Sterke kustlijn, recreatieve meerwaarde. De Hondsbossche en Pettemer Zeewering tussen Petten en Camperduin voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. De opdrachtgever wilde een veilig ontwerp met veel zand en meerwaarde voor natuur en recreatie. Boskalis Nederland versterkte de kust met 35 miljoen m3 zand uit zee en benutte dit zand meteen voor recreatie en toerisme.

Project_sheet_A4_Delft_Schiedam

A4 Delft - Schiedam

Boskalis Nederland werkt aan de A4 van Delft naar Schiedam in opdracht van Rijkswaterstaat. Na 40 jaar komt met de aanleg van dit laatste deel een einde aan het publieke debat over de wenselijkheid van deze nieuwe weg.