Direct naar hoofdinhoud

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK)

Het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK) is een enorm project in waterveiligheid en een technisch meesterwerk in samenwerking en innovatie. Met de versterking van 10,5 kilometer dijk langs de Hollandsche IJssel beschermen we de Krimpenerwaard tegen de grillen van het water. Deze dijk is van levensbelang voor de veiligheid van duizenden bewoners, maar voldoet niet meer aan de strenge eisen van vandaag.

De uitdagingen zijn groot: een complexe, dichtbebouwde omgeving en een dijk die essentieel is voor de dagelijkse bereikbaarheid. Dit vraagt om maatwerk, technisch vernuft en een flinke dosis vindingrijkheid. Samen met onze partners zetten we alles op alles om de dijk weer toekomstbestendig te maken. Veilig, sterk en klaar om generaties te beschermen.

 

Uitdagingen en oplossingen

  • Complexe omgeving 
    De dijk loopt door een dichtbebouwde en historische omgeving. Dit vraagt om maatwerkoplossingen met minimale impact op bewoners en monumenten.
  • Beperkte bereikbaarheid
    Tijdens de werkzaamheden blijft de dijk toegankelijk voor bestemmingsverkeer, omdat alternatieve routes ontbreken. Een uitgekiend verkeersmanagementsysteem zorgt dat het project veilig en efficiënt verloopt.
  • Innovatieve technieken 
    Verschillende versterkingsmethoden worden toegepast, zoals zelfstandig kerende constructies in het buitentalud, stabiliteitsconstructies in het binnentalud en ophoging van voorlanden.

 

Duurzaamheid en samenspel

Bij KIJK wordt gestreefd naar minimale impact op de omgeving, zowel tijdens de bouw als in de gebruiksfase. Door innovatieve technieken en slimme planning wordt overlast voor bewoners beperkt en blijft de ruimtelijke kwaliteit behouden. Het projectteam combineert de krachten van Boskalis Nederland en Van Hattum en Blankevoort met VSFGebr. De KoningKWS en de ingenieursbureaus Witteveen+Bos en Royal HaskoningDHV.

Tijdlijn

  • 2019: Boskalis Nederland en Van Hattum en Blankevoort winnen de tender.
  • 2020 – 2023: Planuitwerkingsfase, waarin we de opdracht kregen om het voorkeursalternatief en het definitieve ontwerp uit te werken.
  • 2023 – 2031: Ontwerp- en realisatiefase. De conditionerende werkzaamheden starten in 2025, gevolgd door de uitvoering vanaf augustus 2025. Het project wordt naar verwachting opgeleverd in 2031.

Meer informatie
Wilt u meer weten over dit project? Bezoek dan de website van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Gerelateerde projecten

Project_Sheet_A4_Steenbergen

A4 Steenbergen

Met de aanleg van de A4 tussen Dinteloord en Bergen op Zoom wordt de 15 kilometer lange ontbrekende schakel tussen Rotterdam en Antwerpen ingevuld.

N201_Aansluitingen_A4

N201 Aansluitingen A4

Het project 'Aansluitingen A4' was onderdeel van het Masterplan N201+. Met dit deelproject is de capaciteit van en naar de rijksweg A4 bij Hoofddorp uitgebreid. Het was een uitdagend project door de complexiteit van de kruispunten, de aanleg van fly-overs en de integratie van de disciplines beton, wegen en elektro (inclusief het Dynamisch Verkeersmanagement).

Omlegging_N201_projectsheet

Omlegging N201

Provincie Noord-Holland realiseerde de omlegging van de N201 tussen de A4, de A9 en A2. Dit was hard nodig om de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid in deze regio te verbeteren. Dit was ook van groot economisch belang. In dit project werkten we nauw samen met diverse overheden en Schiphol. De Omlegging Aalsmeer-Uithoorn omvatte circa 7 km nieuwe provinciale weg. Dit is inclusief openbare verlichting, verkeerslichten, groenvoorzieningen, bebording en bewegwijzering. Een belangrijk onderdeel was een nieuwe tunnel onder de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Deze tunnel heeft een gesloten deel van circa 700 meter en een deel met een open bak van circa 300 meter. Verder omvatte het project onder meer de aansluiting van de nieuwe N201 op kruisende wegen, de aanleg van verschillende viaducten, fietsbruggen, fietstunnels, doorvaarbare duikers en het aanpassen van de waterhuishouding.

16-04-08-Maasvlakte_2

Maasvlakte 2 Rotterdam

Nieuw land voor uitbreiding Rotterdamse haven! Door het aanleggen van een nieuw gebied ter grootte van 2.000 hectare in zee, hebben we de Rotterdamse haven 20% groter gemaakt. Deze nieuwe zone is ongeveer even groot als de totale oppervlakte van de luchthaven Schiphol!

Delflandse_kust

Delflandse Kust

Het Delflandse Kust Project is een van de tien Zwakke Schakels die de overheid wil aanpakken om de veiligheid van het achterland te waarborgen. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel. Ook de kracht van de golven neemt toe. Dit heeft gevolgen voor de kustveiligheid in de toekomst. Het 15 kilometer lange traject tussen Hoek van Holland en Scheveningen is in de periode 2008 en 2012 aangepakt.

Zandmotor

Zandmotor

Rijkswaterstaat laat elke vijf jaar grote hoeveelheden zand storten op het strand voor de westkust van ons land. Dit om afkalving van de duinen tegen te gaan. Voor de Delflandse kust is dit keer voor een innovatief en duurzaam concept gekozen: de Zandmotor. Hierbij wordt in één keer op één plek een grote hoeveelheid zand gestort. Via golven, getij en wind legt de natuur zelf het zand op de juiste plek. Als de Zandmotor naar verwachting werkt, is hier de komende twintig jaar geen verdere zandsuppletie nodig. Zo wordt veelvuldige verstoring van de kwetsbare zeebodem voorkomen.