Direct naar hoofdinhoud

N201 Aansluitingen A4

Het project 'Aansluitingen A4' was onderdeel van het Masterplan N201+. Met dit deelproject is de capaciteit van en naar de rijksweg A4 bij Hoofddorp uitgebreid. Het was een uitdagend project door de complexiteit van de kruispunten, de aanleg van fly-overs en de integratie van de disciplines beton, wegen en elektro (inclusief het Dynamisch Verkeersmanagement).

Cachet

Naast de aanleg van een gedeelte van de weg zijn er zes viaducten gebouwd. De opdrachtgever heeft ernaar gestreefd de kunstwerken een zeker cachet mee te geven. Dat aspect komt onder meer tot uiting in de viaducten over de A4. Dankzij kunststof elementen met LED-verlichting, die in het donker een rode gloed afgeven, is een bijzondere sfeer geschapen. Ook andere projectonderdelen zijn voorbeelden van de toegevoegde waarde van goede architectuur.

Viaduct over de A4

De bouw van het viaduct over de zesbaans snelweg A4 is een sterk staaltje techniek en logistiek. Een complexe operatie. De A4 kon niet zomaar worden afgesloten, en bovendien bevond het viaduct in aanleg zich recht onder de Kaagbaan, een aanvliegroute van Schiphol. Daardoor konden we geen gebruik maken van hoge kranen.

Fietsbrug Geniedijk

Ook de aanleg van een fietsbrug met een lengte van  ruim 350 meter over de A4 in het verlengde van de Geniedijk is een bijzonder onderdeel binnen het project. Tijdens het productieproces van het staal  van de brug is koper, nikkel en chroom toegevoegd, waardoor met het corrosieproces  een beschermende patinalaag ontstaat. Deze laag vormt een luchtdichte afsluiting waardoor het materiaal niet verder roest. Voordat de brugdelen werden geïnstalleerd, moesten ze als het ware ‘voor-roesten’ op het werkterrein. Het ontwerp van de brug sluit aan bij de militaire historie van de Geniedijk, die deel uitmaakt van de stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie rondom de hoofdstad.

Pergola

Wellicht het meest in het oog springende element is een ongelijkvloerse kruising met een hooggelegen busbaan, die de ‘Pergola’ wordt genoemd. De constructie wordt gedragen door twaalf kolommen. In totaal is in het balkenframe zo’n 400 ton wapeningsstaal toegepast. De wapening is handmatig gevlochten en werd met speciale stalen verbindingen aan de kolommen bevestigd.
Door het golvende lijnenspel van de constructie te combineren met een uitgekiend ontwerp van grote tegels heeft de architect de suggestie gewekt dat er een grote slang door het landschap glijdt. De ruitvorm van de tegelwand komt ook terug in het bovenaanzicht van de pergola.

Gerelateerde projecten

Meten-is-weten

Project Meanderende Maas

Project Meanderende Maas gaat de Brabantse Maasdijk van Ravenstein tot Lith versterken, de Maas aan Gelderse en Brabantse zijde meer ruimte geven én het gebied mooier en economisch sterker maken. Waterschap Aa en Maas heeft medio 2021, mede namens de partners van project Meanderende Maas, het project gegund aan Boskalis Nederland.

Project A2

Verbreding A2 tussen knooppunten Het Vonderen en Kerensheide

Boskalis gaat de snelweg A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide verbreden in opdracht van Rijkswaterstaat. Deze verbreding naar 2x3 rijstroken plus vluchtstrook is noodzakelijk om de doorstroming van de enige noord-zuid snelwegverbinding in Zuid/Midden-Limburg te verbeteren. De opdracht kent een contractwaarde van circa EUR 190 miljoen met naar verwachting een doorlooptijd tot eind 2027.

Kruispunt De Vijfhoek Impressie Toekomstige Situatie (1)

N516 Thorbeckeweg

De gemeente Zaanstad, gemeente Oostzaan, Vervoerregio Amsterdam, Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland willen de doorstroming van het verkeer in Zaandam Zuid verbeteren.

Boskalis Nederland B.V. 2 Pva Duurzame Leefomgeving Edit 2

Ombouw verzorgingsplaats kloosters A58

Wij hebben samen met onze partner Van der Zanden de opdracht van Rijkswaterstaat ontvangen voor de ombouw en het meerjarig onderhoud van verzorgingsplaats 2.0 Kloosters aan de A58. We zijn erg blij en trots dat we deze opdracht hebben mogen ontvangen!

Belfeld 9

Dijkversterking Belfeld

Aannemerscombinatie MaaSamen gaat dit project in opdracht van Waterschap Limburg uitvoeren. MaaSamen bestaat uit aannemersbedrijven Van de Biggelaar, Van de Wetering en Boskalis. 

Vmr

Vismigratierivier

Een kilometerslange rivier op de grens van de Waddenzee en het IJsselmeer. Boskalis Nederland is de aannemer die dit unieke deel van de Vismigratierivier bij de Afsluitdijk gaat maken. Het project helpt vispopulaties te herstellen. De Europese aanbesteding voor het rivierdeel is op 4 december 2023 door provincie Fryslân definitief aan ons gegund. Na de uitvoering gaan wij de hele Vismigratierivier voor tien jaar onderhouden.