Direct naar hoofdinhoud

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK)

Het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK) is een enorm project in waterveiligheid en een technisch meesterwerk in samenwerking en innovatie. Met de versterking van 10,5 kilometer dijk langs de Hollandsche IJssel beschermen we de Krimpenerwaard tegen de grillen van het water. Deze dijk is van levensbelang voor de veiligheid van duizenden bewoners, maar voldoet niet meer aan de strenge eisen van vandaag.

De uitdagingen zijn groot: een complexe, dichtbebouwde omgeving en een dijk die essentieel is voor de dagelijkse bereikbaarheid. Dit vraagt om maatwerk, technisch vernuft en een flinke dosis vindingrijkheid. Samen met onze partners zetten we alles op alles om de dijk weer toekomstbestendig te maken. Veilig, sterk en klaar om generaties te beschermen.

 

Uitdagingen en oplossingen

  • Complexe omgeving 
    De dijk loopt door een dichtbebouwde en historische omgeving. Dit vraagt om maatwerkoplossingen met minimale impact op bewoners en monumenten.
  • Beperkte bereikbaarheid
    Tijdens de werkzaamheden blijft de dijk toegankelijk voor bestemmingsverkeer, omdat alternatieve routes ontbreken. Een uitgekiend verkeersmanagementsysteem zorgt dat het project veilig en efficiënt verloopt.
  • Innovatieve technieken 
    Verschillende versterkingsmethoden worden toegepast, zoals zelfstandig kerende constructies in het buitentalud, stabiliteitsconstructies in het binnentalud en ophoging van voorlanden.

 

Duurzaamheid en samenspel

Bij KIJK wordt gestreefd naar minimale impact op de omgeving, zowel tijdens de bouw als in de gebruiksfase. Door innovatieve technieken en slimme planning wordt overlast voor bewoners beperkt en blijft de ruimtelijke kwaliteit behouden. Het projectteam combineert de krachten van Boskalis Nederland en Van Hattum en Blankevoort met VSFGebr. De KoningKWS en de ingenieursbureaus Witteveen+Bos en Royal HaskoningDHV.

Tijdlijn

  • 2019: Boskalis Nederland en Van Hattum en Blankevoort winnen de tender.
  • 2020 – 2023: Planuitwerkingsfase, waarin we de opdracht kregen om het voorkeursalternatief en het definitieve ontwerp uit te werken.
  • 2023 – 2031: Ontwerp- en realisatiefase. De conditionerende werkzaamheden starten in 2025, gevolgd door de uitvoering vanaf augustus 2025. Het project wordt naar verwachting opgeleverd in 2031.

Meer informatie
Wilt u meer weten over dit project? Bezoek dan de website van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Gerelateerde projecten

Vmr

Vismigratierivier

Een kilometerslange rivier op de grens van de Waddenzee en het IJsselmeer. Boskalis Nederland is de aannemer die dit unieke deel van de Vismigratierivier bij de Afsluitdijk gaat maken. Het project helpt vispopulaties te herstellen. De Europese aanbesteding voor het rivierdeel is op 4 december 2023 door provincie Fryslân definitief aan ons gegund. Na de uitvoering gaan wij de hele Vismigratierivier voor tien jaar onderhouden.

FF141688

Dijkversterking Vlieland

Op woensdag 11 oktober 2023 hebben wij samen met Rijkswaterstaat het contract ondertekend om de dijkversterking op Vlieland uit te voeren. Deze dijk ligt tegen de achtertuinen aan van de huizen aan de Dorpsstraat en moet het dorp beschermen tegen hoogwater van de Waddenzee. Op dit moment voldoet de dijk niet aan de veiligheidseisen. Daarom gaan we de dijk versterken.

DJI 0994

Rijnhaven

In, op en langs de Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten, komt een nieuw stuk stadscentrum. 

Kopie Van Kopie Van Kopie Van Kopie Van Facebookpost (1) (1)

Ophogen bedrijventerrein Oosterhorn-zuid fase 2

Tijdens een feestelijke bijeenkomst hebben wij samen met Groningen Seaports het contract ondertekend voor het ophogen van het bedrijventerrein Oosterhorn-zuid, fase 2.

Project_Sheet_Grensmaas

Grensmaas

Het project Grensmaas stelt het Maasland veilig voor overstromingen en herstelt het natuurlijk evenwicht in en rond de Grensmaas. De drie hoofddoelstellingen van het project zijn rivierbeveiliging, natuurontwikkeling en ontgrinding. Zowel de natuurontwikkeling als de hoogwaterbescherming worden mede gefinancierd door de winning van 54 miljoen ton grind.

BKN Asfalt (3)

Groot variabel onderhoud A15

Rijkswaterstaat heeft het Groot Variabel Onderhoud A15 gegund aan Boskalis Nederland. Het gaat om de A15 tussen knooppunt Ridderkerk-zuid en knooppunt Deil, in beide richtingen. Voor dit project is de zogeheten ‘koploperaanpak’ toegepast. Hierbij worden bedrijven uitgedaagd om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk uit te voeren.