Direct naar hoofdinhoud

Hondsbossche en Pettemer Zeewering

<strong>Sterke kustlijn, recreatieve meerwaarde. </strong>De Hondsbossche en Pettemer Zeewering tussen Petten en Camperduin voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. De opdrachtgever wilde een veilig ontwerp met veel zand en meerwaarde voor natuur en recreatie. Boskalis Nederland versterkte de kust met 35 miljoen m3 zand uit zee en benutte dit zand meteen voor recreatie en toerisme.

De 5,5 km lange dijk nabij Petten vormt één geheel met de veel kortere Pettemer Zeewering, het noordelijke uiteinde; samen worden ze aangeduid als Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Deze zeewering vormde een risico voor de veiligheid. Opdrachtgever Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier koos ervoor de aanpak van de veiligheid te combineren met nieuwe mogelijkheden voor recreatie en toerisme. Het project maakt deel uit van het tweede landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Zand met mogelijkheden
Boskalis Nederland bracht voor de bestaande, stenen dijk ruim 35 miljoen kuub zand aan. De kustlijn schoof 300 meter op richting zee. Ook legden we een compleet nieuw duingebied aan. Door de kust te versterken met zand – in plaats van bijvoorbeeld het verzwaren of verhogen van de bestaande dijk – ontstonden meer mogelijkheden voor recreatie, toerisme, natuur en economie. De natuur kreeg in het centrale deel de ruimte. En aan de uiteinden, bij de dorpen Camperduin en Petten, is ingezet op recreatie.

Nieuw strand

Met behulp van vijf sleephopperzuigers hebben we de 35 miljoen m3 zand uit zee gebruikt voor zogenoemde vooroeversuppletie. Verder hebben we met het zand een zandstrand van 8 kilometer en een duinenstrook van zes kilometer tussen Camperduin en Petten gemaakt. 

Duurzaam

  • De aanvoer van zand door de grote schepen was goed op elkaar afgestemd. Doordat er geen onderlinge wachttijd was, scheelde dat behoorlijk in brandstofverbruik en CO2-uitstoot. 

  • Zand voor het nieuwe strand en de duinen is door een anderhalve kilometer lange zinker gespoten. Dit scheelde aanzienlijk in vaarbewegingen.

  • Om stuifhinder te voorkomen is het nieuwe duin ingeplant met helmgras. Ook is er voorzien in luwe laagtes, waar stuifzand neer kan slaan op het duin. Zo blijft het zand op zijn plaats.

Veilig en mooi
Met de nieuwe zeewering is het gebied nu stormveilig. Maar het nieuwe gebied is ook mooi. in 55 hectare nieuw duingebied is helmgras aangeplant, en een fietspad aangelegd. Daarnaast is er een voetpad in de duinen gekomen en zijn er nu houten trappen en vlonders in de opgang. Er is een lagune bij Camperduin met een vochtige duinvallei. Vanaf het panoramaduin bij Petten zien bezoekers het aangelegde werk en het achterland liggen. Op het nieuwe, ruime strand bij Petten is een kunstwerk geplaatst van 160 palen. 

Petten in Palen
Het gebied rondom Petten kent een lange historie en een boeiende relatie met de zee. Vroeger werd het dorp Petten beschermd door paalbolwerken, paalhoofden en paalschermen opgevuld met wier. Dit verleden benadrukt het palendorp ‘Petten in Palen’, op de grens van zand en water. Dit palendorp vormt het silhouet van de voormalige kerk en een tiental huisjes. Het verbeeldt de roerige geschiedenis van het dorp en haar gevecht tegen de zee. De houten palen komen in de onderhoudsbuffer en staan daar de eerste jaren droog, zodat de mensen er naartoe kunnen lopen. Langzaam kalft het zand af en komen de palen in het water te staan. Zij blijven als gedenkteken voor het opgeslokte dorp duidelijk zichtbaar.

Meer informatie 

Parelproject

Trouw: Een revolutionair experiment bij Petten

Gerelateerde projecten

FF141688

Dijkversterking Vlieland

Op woensdag 11 oktober 2023 hebben wij samen met Rijkswaterstaat het contract ondertekend om de dijkversterking op Vlieland uit te voeren. Deze dijk ligt tegen de achtertuinen aan van de huizen aan de Dorpsstraat en moet het dorp beschermen tegen hoogwater van de Waddenzee. Op dit moment voldoet de dijk niet aan de veiligheidseisen. Daarom gaan we de dijk versterken.

DJI 0994

Rijnhaven

In, op en langs de Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten, komt een nieuw stuk stadscentrum. 

Kopie Van Kopie Van Kopie Van Kopie Van Facebookpost (1) (1)

Ophogen bedrijventerrein Oosterhorn-zuid fase 2

Tijdens een feestelijke bijeenkomst hebben wij samen met Groningen Seaports het contract ondertekend voor het ophogen van het bedrijventerrein Oosterhorn-zuid, fase 2.

Project_Sheet_Grensmaas

Grensmaas

Het project Grensmaas stelt het Maasland veilig voor overstromingen en herstelt het natuurlijk evenwicht in en rond de Grensmaas. De drie hoofddoelstellingen van het project zijn rivierbeveiliging, natuurontwikkeling en ontgrinding. Zowel de natuurontwikkeling als de hoogwaterbescherming worden mede gefinancierd door de winning van 54 miljoen ton grind.

BKN Asfalt (3)

Groot variabel onderhoud A15

Rijkswaterstaat heeft het Groot Variabel Onderhoud A15 gegund aan Boskalis Nederland. Het gaat om de A15 tussen knooppunt Ridderkerk-zuid en knooppunt Deil, in beide richtingen. Voor dit project is de zogeheten ‘koploperaanpak’ toegepast. Hierbij worden bedrijven uitgedaagd om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk uit te voeren.

N206_luchtfoto_november2021-0015

RijnlandRoute N206 ir. G. Tjalmaweg

Als onderdeel van de RijnlandRoute wordt de ir. G. Tjalmaweg (N206) tussen Leiden en Katwijk vernieuwd en verbreed. Boskalis Nederland vervangt de huidige eenbaansweg door een deels verdiepte weg met twee rijbanen en dubbele rijstroken. Naast de Torenvlietbrug over de Oude Rijn komt een nieuwe brug. Daardoor zijn er straks twee vaste bruggen, voor iedere rijrichting één.