Direct naar hoofdinhoud

Hondsbossche en Pettemer Zeewering

<strong>Sterke kustlijn, recreatieve meerwaarde. </strong>De Hondsbossche en Pettemer Zeewering tussen Petten en Camperduin voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. De opdrachtgever wilde een veilig ontwerp met veel zand en meerwaarde voor natuur en recreatie. Boskalis Nederland versterkte de kust met 35 miljoen m3 zand uit zee en benutte dit zand meteen voor recreatie en toerisme.

De 5,5 km lange dijk nabij Petten vormt één geheel met de veel kortere Pettemer Zeewering, het noordelijke uiteinde; samen worden ze aangeduid als Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Deze zeewering vormde een risico voor de veiligheid. Opdrachtgever Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier koos ervoor de aanpak van de veiligheid te combineren met nieuwe mogelijkheden voor recreatie en toerisme. Het project maakt deel uit van het tweede landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Zand met mogelijkheden
Boskalis Nederland bracht voor de bestaande, stenen dijk ruim 35 miljoen kuub zand aan. De kustlijn schoof 300 meter op richting zee. Ook legden we een compleet nieuw duingebied aan. Door de kust te versterken met zand – in plaats van bijvoorbeeld het verzwaren of verhogen van de bestaande dijk – ontstonden meer mogelijkheden voor recreatie, toerisme, natuur en economie. De natuur kreeg in het centrale deel de ruimte. En aan de uiteinden, bij de dorpen Camperduin en Petten, is ingezet op recreatie.

Nieuw strand

Met behulp van vijf sleephopperzuigers hebben we de 35 miljoen m3 zand uit zee gebruikt voor zogenoemde vooroeversuppletie. Verder hebben we met het zand een zandstrand van 8 kilometer en een duinenstrook van zes kilometer tussen Camperduin en Petten gemaakt. 

Duurzaam

  • De aanvoer van zand door de grote schepen was goed op elkaar afgestemd. Doordat er geen onderlinge wachttijd was, scheelde dat behoorlijk in brandstofverbruik en CO2-uitstoot. 

  • Zand voor het nieuwe strand en de duinen is door een anderhalve kilometer lange zinker gespoten. Dit scheelde aanzienlijk in vaarbewegingen.

  • Om stuifhinder te voorkomen is het nieuwe duin ingeplant met helmgras. Ook is er voorzien in luwe laagtes, waar stuifzand neer kan slaan op het duin. Zo blijft het zand op zijn plaats.

Veilig en mooi
Met de nieuwe zeewering is het gebied nu stormveilig. Maar het nieuwe gebied is ook mooi. in 55 hectare nieuw duingebied is helmgras aangeplant, en een fietspad aangelegd. Daarnaast is er een voetpad in de duinen gekomen en zijn er nu houten trappen en vlonders in de opgang. Er is een lagune bij Camperduin met een vochtige duinvallei. Vanaf het panoramaduin bij Petten zien bezoekers het aangelegde werk en het achterland liggen. Op het nieuwe, ruime strand bij Petten is een kunstwerk geplaatst van 160 palen. 

Petten in Palen
Het gebied rondom Petten kent een lange historie en een boeiende relatie met de zee. Vroeger werd het dorp Petten beschermd door paalbolwerken, paalhoofden en paalschermen opgevuld met wier. Dit verleden benadrukt het palendorp ‘Petten in Palen’, op de grens van zand en water. Dit palendorp vormt het silhouet van de voormalige kerk en een tiental huisjes. Het verbeeldt de roerige geschiedenis van het dorp en haar gevecht tegen de zee. De houten palen komen in de onderhoudsbuffer en staan daar de eerste jaren droog, zodat de mensen er naartoe kunnen lopen. Langzaam kalft het zand af en komen de palen in het water te staan. Zij blijven als gedenkteken voor het opgeslokte dorp duidelijk zichtbaar.

Meer informatie 

Parelproject

Trouw: Een revolutionair experiment bij Petten

Gerelateerde projecten

Markermeerdijken_2018

Sterke Markermeerdijken, veilige toekomst Noord-Holland

Op vele plekken zijn de Markermeerdijken afgekeurd. Ze voldoen niet aan de veiligheidseisen. En dat is een groot risico in dit gebied waar maar liefst 1,2 miljoen mensen wonen. Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier (HHNK) en een consortium van Boskalis Nederland en onder meer Volker Wessels gaan als Alliantie Markermeerdijken 33 kilometer dijken versterken. Samen met partners en omwonenden ontwikkelden we een maatwerkoplossing voor dit bijzondere gebied. Zodat mensen hier de komende 50 jaar veilig kunnen blijven leven, wonen en werken.

Waterfront_Harderwijk_NL

Herontwikkeling Waterfront Harderwijk

Waterfront Harderwijk is een ambitieus plan voor het aanzien van de kustlijn van deze stad. Harderwijk wordt weer een echte stad aan het water met alle voorzieningen die daarbij horen: woningen bij het water, nieuwe passantenhavens, een stadsstrand, een lange flaneerpromenade, twee parkeergarages en vele winkel, horeca- en leisurevoorzieningen. De gebiedsontwikkeling strekt zich uit over een kustzone van zo’n 6 km. Deze grootschalige herontwikkeling levert een enorme kwaliteitsimpuls op, zowel voor Harderwijk als de regio. De leefbaarheid, werkgelegenheid en bereikbaarheid verbeteren aanzienlijk. Ook het toerisme zal profiteren.

Project_Sheet_SAAone

Snelweg A1 en A6 SAA

Het project A1/A6 Diemen – Almere Havendreef is onderdeel van de weguitbreiding Schiphol–Amsterdam–Almere (SAA). De ondertekening van het eerste DBFM-contract binnen SAA markeert een belangrijke stap in het verbreden van de (drukke) snelwegen op dit traject de komende jaren.

A16_N3_1_web

Reconstructie Aansluiting A16-N3

Boskalis Nederland voerde in opdracht van Rijkswaterstaat de werkzaamheden uit voor de Reconstructie Aansluiting A16–N3. De werkzaamheden omvatten het vernieuwen van het knooppunt bij Dordrecht en de aansluitingen realiseren voor het nieuwe bedrijventerrein Dordtse Kil IV. We hebben de doorstroming en veiligheid van de regio verbeterd. Velig. Duurzaam.

Strandeiland_IJburg_website

Strandeiland IJburg

Boskalis Nederland maakt opnieuw Amsterdam een stukje groter. Na het Centrumeiland bouwen we nu het Strandeiland in het IJmeer. Het Strandeiland is met 82 hectare het grootste van IJburg en geschikt voor bewoning. Daarnaast leggen we het Natuureiland aan, een natuurgebied van ruim 3 hectare met rietlandschap en een mosselbank. 

Marker_Wadden

Aanleg Natuureilanden Marker Wadden

Mooi nieuw stukje Nederland. Boskalis Nederland maakt ons land groter. Met materiaal uit het Markermeer, bouwen we nieuwe eilanden in opdracht van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. Door baggeren en de aanleg van nieuwe natuur verhogen we de ecologische kwaliteit van het Markermeer. En maken we het gebied aantrekkelijker voor natuurliefhebbers.