Direct naar hoofdinhoud

Sterke Markermeerdijken, veilige toekomst Noord-Holland

Op vele plekken zijn de Markermeerdijken afgekeurd. Ze voldoen niet aan de veiligheidseisen. En dat is een groot risico in dit gebied waar maar liefst 1,2 miljoen mensen wonen. Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier (HHNK) en een consortium van Boskalis Nederland en onder meer Volker Wessels gaan als Alliantie Markermeerdijken 33 kilometer dijken versterken. Samen met partners en omwonenden ontwikkelden we een maatwerkoplossing voor dit bijzondere gebied. Zodat mensen hier de komende 50 jaar veilig kunnen blijven leven, wonen en werken.

Monumentale omgeving
De Markermeerdijken liggen op een ondergrond van veen, de dijk zelf is een monument. Deze bijzondere omgeving vraagt om innovatieve oplossingen. Het is een groot voordeel dat Boskalis Nederland al vroeg in dit traject is aangesloten. Zo kunnen wij meteen meedenken over de technische uitdagingen. 

Intensieve samenwerking met de opdrachtgever
Boskalis Nederland voert een consortium aan van Boskalis Nederland met VolkerWessels ondernemingen, KWS Infra en Van Hattum en Blankevoort de werkzaamheden uit. Het consortium werkt nauw samen met opdrachtgever HHNK in de Alliantie Markermeerdijken. Niet alleen de technische voorbereiding en realisatie worden gezamenlijk opgepakt, maar de alliantiepartners zijn ook gezamenlijk verantwoordelijk voor de planstudie en het doorlopen van de juridische procedures. Ook financiële risico’s en meevallers worden gedeeld.

Voorbereidende werkzaamheden
De Alliantie Markermeerdijken startte met voorbereidende werkzaamheden voor de dijkversterking, namelijk het baggeren van vaargeulen en het aanbrengen van buitendijkse loswallen. Een loswal is een tijdelijk werkgebied van zand en stenen, waar tijdens de dijkversterkingswerkzaamheden schepen worden gelost en geladen. Een loswal kan ook bestaan uit een drijvend platform. Omdat het water in het Markermeer op veel locaties niet diep genoeg is voor de schepen, worden ook vaargeulen gebaggerd door een kraanschip. Via deze vaargeulen van 35 meter breed en 3,5 meter diep kunnen de schepen de loswallen bereiken. 

Praktijkonderzoek
Wat voor effect heeft de slappe ondergrond op de dijkversterking? Met de aanleg van proefterpen in de gemeente Edam-Volendam verzamelen we kennis. Een proefterp is een tijdelijke zandophoging die laag voor laag wordt opgebouwd. In totaal worden tussen de 10.000 en 13.000 m3 zand in fases aangebracht waarbij we de ondergrond zorgvuldig in de gaten houden met meetapparatuur. Zo berekenen we de praktijk van de dijkversterking. Met behulp van deze gegevens optimaliseren we in de praktijk de daadwerkelijke dijkversterking.

In volle gang
Het werk aan project Dijkversterking Markermeerdijken is in drie deelgebieden volop aan de gang. Daarbij helpt de aandacht voor de ecologie mee. Zo worden werklocaties broedvrij gehouden met goed afgerichte honden. We beperken het aantal plekken waar tegelijkertijd wordt gewerkt en doen natuuronderzoek. 

Meer informatie of video's bekijken?
Check de projectwebsite https://www.markermeerdijken.nl/
Video

Gerelateerde projecten

Krachtige Ijsseldijken Krimpenerwaard 2024

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK)

Het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK) is een enorm project in waterveiligheid en een technisch meesterwerk in samenwerking en innovatie. Met de versterking van 10,5 kilometer dijk langs de Hollandsche IJssel beschermen we de Krimpenerwaard tegen de grillen van het water. Deze dijk is van levensbelang voor de veiligheid van duizenden bewoners, maar voldoet niet meer aan de strenge eisen van vandaag.

Maas

Project Meanderende Maas

Project Meanderende Maas gaat de Brabantse Maasdijk van Ravenstein tot Lith versterken, de Maas aan Gelderse en Brabantse zijde meer ruimte geven én het gebied mooier en economisch sterker maken. Waterschap Aa en Maas heeft medio 2021, mede namens de partners van project Meanderende Maas, het project gegund aan Boskalis Nederland.

Project A2

Verbreding A2 tussen knooppunten Het Vonderen en Kerensheide

Boskalis gaat de snelweg A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide verbreden in opdracht van Rijkswaterstaat. Deze verbreding naar 2x3 rijstroken plus vluchtstrook is noodzakelijk om de doorstroming van de enige noord-zuid snelwegverbinding in Zuid/Midden-Limburg te verbeteren. De opdracht kent een contractwaarde van circa EUR 190 miljoen met naar verwachting een doorlooptijd tot eind 2027.

Kruispunt De Vijfhoek Impressie Toekomstige Situatie (1)

N516 Thorbeckeweg

De gemeente Zaanstad, gemeente Oostzaan, Vervoerregio Amsterdam, Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland willen de doorstroming van het verkeer in Zaandam Zuid verbeteren.

Boskalis Nederland B.V. 2 Pva Duurzame Leefomgeving Edit 2

Ombouw verzorgingsplaats kloosters A58

Wij hebben samen met onze partner Van der Zanden de opdracht van Rijkswaterstaat ontvangen voor de ombouw en het meerjarig onderhoud van verzorgingsplaats 2.0 Kloosters aan de A58. We zijn erg blij en trots dat we deze opdracht hebben mogen ontvangen!

Belfeld 9

Dijkversterking Belfeld

Aannemerscombinatie MaaSamen gaat dit project in opdracht van Waterschap Limburg uitvoeren. MaaSamen bestaat uit aannemersbedrijven Van de Biggelaar, Van de Wetering en Boskalis.