Direct naar hoofdinhoud

Sterke Markermeerdijken, veilige toekomst Noord-Holland

Op vele plekken zijn de Markermeerdijken afgekeurd. Ze voldoen niet aan de veiligheidseisen. En dat is een groot risico in dit gebied waar maar liefst 1,2 miljoen mensen wonen. Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier (HHNK) en een consortium van Boskalis Nederland en onder meer Volker Wessels gaan als Alliantie Markermeerdijken 33 kilometer dijken versterken. Samen met partners en omwonenden ontwikkelden we een maatwerkoplossing voor dit bijzondere gebied. Zodat mensen hier de komende 50 jaar veilig kunnen blijven leven, wonen en werken.

Monumentale omgeving
De Markermeerdijken liggen op een ondergrond van veen, de dijk zelf is een monument. Deze bijzondere omgeving vraagt om innovatieve oplossingen. Het is een groot voordeel dat Boskalis Nederland al vroeg in dit traject is aangesloten. Zo kunnen wij meteen meedenken over de technische uitdagingen. 

Intensieve samenwerking met de opdrachtgever
Boskalis Nederland voert een consortium aan van Boskalis Nederland met VolkerWessels ondernemingen, KWS Infra en Van Hattum en Blankevoort de werkzaamheden uit. Het consortium werkt nauw samen met opdrachtgever HHNK in de Alliantie Markermeerdijken. Niet alleen de technische voorbereiding en realisatie worden gezamenlijk opgepakt, maar de alliantiepartners zijn ook gezamenlijk verantwoordelijk voor de planstudie en het doorlopen van de juridische procedures. Ook financiële risico’s en meevallers worden gedeeld.

Voorbereidende werkzaamheden
De Alliantie Markermeerdijken startte met voorbereidende werkzaamheden voor de dijkversterking, namelijk het baggeren van vaargeulen en het aanbrengen van buitendijkse loswallen. Een loswal is een tijdelijk werkgebied van zand en stenen, waar tijdens de dijkversterkingswerkzaamheden schepen worden gelost en geladen. Een loswal kan ook bestaan uit een drijvend platform. Omdat het water in het Markermeer op veel locaties niet diep genoeg is voor de schepen, worden ook vaargeulen gebaggerd door een kraanschip. Via deze vaargeulen van 35 meter breed en 3,5 meter diep kunnen de schepen de loswallen bereiken. 

Praktijkonderzoek
Wat voor effect heeft de slappe ondergrond op de dijkversterking? Met de aanleg van proefterpen in de gemeente Edam-Volendam verzamelen we kennis. Een proefterp is een tijdelijke zandophoging die laag voor laag wordt opgebouwd. In totaal worden tussen de 10.000 en 13.000 m3 zand in fases aangebracht waarbij we de ondergrond zorgvuldig in de gaten houden met meetapparatuur. Zo berekenen we de praktijk van de dijkversterking. Met behulp van deze gegevens optimaliseren we in de praktijk de daadwerkelijke dijkversterking.

In volle gang
Het werk aan project Dijkversterking Markermeerdijken is in drie deelgebieden volop aan de gang. Daarbij helpt de aandacht voor de ecologie mee. Zo worden werklocaties broedvrij gehouden met goed afgerichte honden. We beperken het aantal plekken waar tegelijkertijd wordt gewerkt en doen natuuronderzoek. 

Meer informatie of video's bekijken?
Check de projectwebsite https://www.markermeerdijken.nl/
Video

Gerelateerde projecten

Vmr

Vismigratierivier

Een kilometerslange rivier op de grens van de Waddenzee en het IJsselmeer. Boskalis Nederland is de aannemer die dit unieke deel van de Vismigratierivier bij de Afsluitdijk gaat maken. Het project helpt vispopulaties te herstellen. De Europese aanbesteding voor het rivierdeel is op 4 december 2023 door provincie Fryslân definitief aan ons gegund. Na de uitvoering gaan wij de hele Vismigratierivier voor tien jaar onderhouden.

FF141688

Dijkversterking Vlieland

Op woensdag 11 oktober 2023 hebben wij samen met Rijkswaterstaat het contract ondertekend om de dijkversterking op Vlieland uit te voeren. Deze dijk ligt tegen de achtertuinen aan van de huizen aan de Dorpsstraat en moet het dorp beschermen tegen hoogwater van de Waddenzee. Op dit moment voldoet de dijk niet aan de veiligheidseisen. Daarom gaan we de dijk versterken.

DJI 0994

Rijnhaven

In, op en langs de Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten, komt een nieuw stuk stadscentrum. 

Kopie Van Kopie Van Kopie Van Kopie Van Facebookpost (1) (1)

Ophogen bedrijventerrein Oosterhorn-zuid fase 2

Tijdens een feestelijke bijeenkomst hebben wij samen met Groningen Seaports het contract ondertekend voor het ophogen van het bedrijventerrein Oosterhorn-zuid, fase 2.

Project_Sheet_Grensmaas

Grensmaas

Het project Grensmaas stelt het Maasland veilig voor overstromingen en herstelt het natuurlijk evenwicht in en rond de Grensmaas. De drie hoofddoelstellingen van het project zijn rivierbeveiliging, natuurontwikkeling en ontgrinding. Zowel de natuurontwikkeling als de hoogwaterbescherming worden mede gefinancierd door de winning van 54 miljoen ton grind.

BKN Asfalt (3)

Groot variabel onderhoud A15

Rijkswaterstaat heeft het Groot Variabel Onderhoud A15 gegund aan Boskalis Nederland. Het gaat om de A15 tussen knooppunt Ridderkerk-zuid en knooppunt Deil, in beide richtingen. Voor dit project is de zogeheten ‘koploperaanpak’ toegepast. Hierbij worden bedrijven uitgedaagd om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk uit te voeren.