Direct naar hoofdinhoud

Herinrichting Afferdense en Deestse Waarden

<strong>Ruimte voor de Waal en voor de natuur. </strong>Doordat we de uiterwaarden bij Afferden en Deest opnieuw inrichtten, kreeg de Waal meer ruimte. We groeven in dit gebied van 285 hectare een hoogwatergeul en een van de langste meestromende nevengeulen van Nederland. De waterstand daalde met 4,4 cm waardoor de kans op overstromingen verminderde. Ook richtten we hier een nieuw natuurgebied in door 147 hectare te vergraven.

Start met zandwinning
In de eerste fase van het project is de kleiige toplaag van het uiterwaardengebied ontgraven. Daarna volgde het graven van de geulen. Een deel van het gewonnen zand is vermarkt. De opbrengst van het zand bood extra kansen voor de natuur. 

Nevengeul als bypass
De nevengeul is feitelijk een 4,3 kilometer lange bypass van de Waal. Samen met de hoogwatergeul zorgt de nevengeul dat de waterstand in de rivier daalt. Hiermee vermindert het risico op dijkdoorbraken bij hoogwater aanzienlijk. Voor de nevengeul bouwden we een waterdrempel (regelwerk) die bepaalt hoeveel water door de Waal en hoeveel door de nevengeul stroomt. Zonder dit regelwerk zou er kans bestaan op aanzanding, met een negatief effect voor de scheepvaart. 

Ruimte voor natuur en recreatie
Al jaren waren er plannen om dit buitengebied aan de Waal op te knappen. Nadat de industrie hier wegtrok, was het een ruig gebied. Grondsanering was nodig. Behalve veiliger is het gebied nu ook aantrekkelijker geworden voor dieren en mensen. Bij het graven van de geulen is gelet op de ecologische waterkwaliteit voor het verbeteren van de omstandigheden voor vissen, waterplanten, bodemleven en algen. Er is gekozen voor natuurlijke oevers die aantrekkelijk zijn voor dieren. We hebben dassenburchten aangelegd. De twee nieuwe eilanden en het schiereiland in de Zandwinplas zijn aantrekkelijk voor flora, vogels en andere fauna. Via de op het landschap aangepaste toegangsbrug en struinroutes kunnen omwonenden en recreanten de nieuwe natuur nu verkennen. 

Meer informatie

Projectwebsite Rijkswaterstaat 

Gerelateerde projecten

Meten-is-weten

Project Meanderende Maas

Project Meanderende Maas gaat de Brabantse Maasdijk van Ravenstein tot Lith versterken, de Maas aan Gelderse en Brabantse zijde meer ruimte geven én het gebied mooier en economisch sterker maken. Waterschap Aa en Maas heeft medio 2021, mede namens de partners van project Meanderende Maas, het project gegund aan Boskalis Nederland.

Project A2

Verbreding A2 tussen knooppunten Het Vonderen en Kerensheide

Boskalis gaat de snelweg A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide verbreden in opdracht van Rijkswaterstaat. Deze verbreding naar 2x3 rijstroken plus vluchtstrook is noodzakelijk om de doorstroming van de enige noord-zuid snelwegverbinding in Zuid/Midden-Limburg te verbeteren. De opdracht kent een contractwaarde van circa EUR 190 miljoen met naar verwachting een doorlooptijd tot eind 2027.

Kruispunt De Vijfhoek Impressie Toekomstige Situatie (1)

N516 Thorbeckeweg

De gemeente Zaanstad, gemeente Oostzaan, Vervoerregio Amsterdam, Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland willen de doorstroming van het verkeer in Zaandam Zuid verbeteren.

Boskalis Nederland B.V. 2 Pva Duurzame Leefomgeving Edit 2

Ombouw verzorgingsplaats kloosters A58

Wij hebben samen met onze partner Van der Zanden de opdracht van Rijkswaterstaat ontvangen voor de ombouw en het meerjarig onderhoud van verzorgingsplaats 2.0 Kloosters aan de A58. We zijn erg blij en trots dat we deze opdracht hebben mogen ontvangen!

Belfeld 9

Dijkversterking Belfeld

Aannemerscombinatie MaaSamen gaat dit project in opdracht van Waterschap Limburg uitvoeren. MaaSamen bestaat uit aannemersbedrijven Van de Biggelaar, Van de Wetering en Boskalis. 

Vmr

Vismigratierivier

Een kilometerslange rivier op de grens van de Waddenzee en het IJsselmeer. Boskalis Nederland is de aannemer die dit unieke deel van de Vismigratierivier bij de Afsluitdijk gaat maken. Het project helpt vispopulaties te herstellen. De Europese aanbesteding voor het rivierdeel is op 4 december 2023 door provincie Fryslân definitief aan ons gegund. Na de uitvoering gaan wij de hele Vismigratierivier voor tien jaar onderhouden.

Herinrichting Afferdense en Deestse Waarden