Direct naar hoofdinhoud

Herinrichting Afferdense en Deestse Waarden

<strong>Ruimte voor de Waal en voor de natuur. </strong>Doordat we de uiterwaarden bij Afferden en Deest opnieuw inrichtten, kreeg de Waal meer ruimte. We groeven in dit gebied van 285 hectare een hoogwatergeul en een van de langste meestromende nevengeulen van Nederland. De waterstand daalde met 4,4 cm waardoor de kans op overstromingen verminderde. Ook richtten we hier een nieuw natuurgebied in door 147 hectare te vergraven.

Start met zandwinning
In de eerste fase van het project is de kleiige toplaag van het uiterwaardengebied ontgraven. Daarna volgde het graven van de geulen. Een deel van het gewonnen zand is vermarkt. De opbrengst van het zand bood extra kansen voor de natuur. 

Nevengeul als bypass
De nevengeul is feitelijk een 4,3 kilometer lange bypass van de Waal. Samen met de hoogwatergeul zorgt de nevengeul dat de waterstand in de rivier daalt. Hiermee vermindert het risico op dijkdoorbraken bij hoogwater aanzienlijk. Voor de nevengeul bouwden we een waterdrempel (regelwerk) die bepaalt hoeveel water door de Waal en hoeveel door de nevengeul stroomt. Zonder dit regelwerk zou er kans bestaan op aanzanding, met een negatief effect voor de scheepvaart. 

Ruimte voor natuur en recreatie
Al jaren waren er plannen om dit buitengebied aan de Waal op te knappen. Nadat de industrie hier wegtrok, was het een ruig gebied. Grondsanering was nodig. Behalve veiliger is het gebied nu ook aantrekkelijker geworden voor dieren en mensen. Bij het graven van de geulen is gelet op de ecologische waterkwaliteit voor het verbeteren van de omstandigheden voor vissen, waterplanten, bodemleven en algen. Er is gekozen voor natuurlijke oevers die aantrekkelijk zijn voor dieren. We hebben dassenburchten aangelegd. De twee nieuwe eilanden en het schiereiland in de Zandwinplas zijn aantrekkelijk voor flora, vogels en andere fauna. Via de op het landschap aangepaste toegangsbrug en struinroutes kunnen omwonenden en recreanten de nieuwe natuur nu verkennen. 

Meer informatie

Projectwebsite Rijkswaterstaat 

Gerelateerde projecten

Markermeerdijken_2018

Sterke Markermeerdijken, veilige toekomst Noord-Holland

Op vele plekken zijn de Markermeerdijken afgekeurd. Ze voldoen niet aan de veiligheidseisen. En dat is een groot risico in dit gebied waar maar liefst 1,2 miljoen mensen wonen. Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier (HHNK) en een consortium van Boskalis Nederland en onder meer Volker Wessels gaan als Alliantie Markermeerdijken 33 kilometer dijken versterken. Samen met partners en omwonenden ontwikkelden we een maatwerkoplossing voor dit bijzondere gebied. Zodat mensen hier de komende 50 jaar veilig kunnen blijven leven, wonen en werken.

Waterfront_Harderwijk_NL

Herontwikkeling Waterfront Harderwijk

Waterfront Harderwijk is een ambitieus plan voor het aanzien van de kustlijn van deze stad. Harderwijk wordt weer een echte stad aan het water met alle voorzieningen die daarbij horen: woningen bij het water, nieuwe passantenhavens, een stadsstrand, een lange flaneerpromenade, twee parkeergarages en vele winkel, horeca- en leisurevoorzieningen. De gebiedsontwikkeling strekt zich uit over een kustzone van zo’n 6 km. Deze grootschalige herontwikkeling levert een enorme kwaliteitsimpuls op, zowel voor Harderwijk als de regio. De leefbaarheid, werkgelegenheid en bereikbaarheid verbeteren aanzienlijk. Ook het toerisme zal profiteren.

Project_Sheet_SAAone

Snelweg A1 en A6 SAA

Het project A1/A6 Diemen – Almere Havendreef is onderdeel van de weguitbreiding Schiphol–Amsterdam–Almere (SAA). De ondertekening van het eerste DBFM-contract binnen SAA markeert een belangrijke stap in het verbreden van de (drukke) snelwegen op dit traject de komende jaren.

A16_N3_1_web

Reconstructie Aansluiting A16-N3

Boskalis Nederland voerde in opdracht van Rijkswaterstaat de werkzaamheden uit voor de Reconstructie Aansluiting A16–N3. De werkzaamheden omvatten het vernieuwen van het knooppunt bij Dordrecht en de aansluitingen realiseren voor het nieuwe bedrijventerrein Dordtse Kil IV. We hebben de doorstroming en veiligheid van de regio verbeterd. Velig. Duurzaam.

Strandeiland_IJburg_website

Strandeiland IJburg

Boskalis Nederland maakt opnieuw Amsterdam een stukje groter. Na het Centrumeiland bouwen we nu het Strandeiland in het IJmeer. Het Strandeiland is met 82 hectare het grootste van IJburg en geschikt voor bewoning. Daarnaast leggen we het Natuureiland aan, een natuurgebied van ruim 3 hectare met rietlandschap en een mosselbank. 

Marker_Wadden

Aanleg Natuureilanden Marker Wadden

Mooi nieuw stukje Nederland. Boskalis Nederland maakt ons land groter. Met materiaal uit het Markermeer, bouwen we nieuwe eilanden in opdracht van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. Door baggeren en de aanleg van nieuwe natuur verhogen we de ecologische kwaliteit van het Markermeer. En maken we het gebied aantrekkelijker voor natuurliefhebbers.

Herinrichting Afferdense en Deestse Waarden