Direct naar hoofdinhoud

Herinrichting Afferdense en Deestse Waarden

<strong>Ruimte voor de Waal en voor de natuur. </strong>Doordat we de uiterwaarden bij Afferden en Deest opnieuw inrichtten, kreeg de Waal meer ruimte. We groeven in dit gebied van 285 hectare een hoogwatergeul en een van de langste meestromende nevengeulen van Nederland. De waterstand daalde met 4,4 cm waardoor de kans op overstromingen verminderde. Ook richtten we hier een nieuw natuurgebied in door 147 hectare te vergraven.

Start met zandwinning
In de eerste fase van het project is de kleiige toplaag van het uiterwaardengebied ontgraven. Daarna volgde het graven van de geulen. Een deel van het gewonnen zand is vermarkt. De opbrengst van het zand bood extra kansen voor de natuur. 

Nevengeul als bypass
De nevengeul is feitelijk een 4,3 kilometer lange bypass van de Waal. Samen met de hoogwatergeul zorgt de nevengeul dat de waterstand in de rivier daalt. Hiermee vermindert het risico op dijkdoorbraken bij hoogwater aanzienlijk. Voor de nevengeul bouwden we een waterdrempel (regelwerk) die bepaalt hoeveel water door de Waal en hoeveel door de nevengeul stroomt. Zonder dit regelwerk zou er kans bestaan op aanzanding, met een negatief effect voor de scheepvaart. 

Ruimte voor natuur en recreatie
Al jaren waren er plannen om dit buitengebied aan de Waal op te knappen. Nadat de industrie hier wegtrok, was het een ruig gebied. Grondsanering was nodig. Behalve veiliger is het gebied nu ook aantrekkelijker geworden voor dieren en mensen. Bij het graven van de geulen is gelet op de ecologische waterkwaliteit voor het verbeteren van de omstandigheden voor vissen, waterplanten, bodemleven en algen. Er is gekozen voor natuurlijke oevers die aantrekkelijk zijn voor dieren. We hebben dassenburchten aangelegd. De twee nieuwe eilanden en het schiereiland in de Zandwinplas zijn aantrekkelijk voor flora, vogels en andere fauna. Via de op het landschap aangepaste toegangsbrug en struinroutes kunnen omwonenden en recreanten de nieuwe natuur nu verkennen. 

Meer informatie

Projectwebsite Rijkswaterstaat 

Gerelateerde projecten

Wognum-sbocht1

Herinrichting A.C. de Graafweg (N241)

Met de herinrichting wil de provincie Noord-Holland de verkeersveiligheid verbeteren en de doorstroming op de A.C. de Graafweg garanderen.

20190214_Ruimte_voor_de_rivier_Kampen-38

Herinrichting IJsseldelta

Het project IJsseldelta maakt deel uit van het ruim dertig maatregelen tellende landelijke programma Ruimte voor de Rivier, dat tot doel heeft om het Nederlandse rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. Het project omvatte de zomerbedverlaging Beneden-IJssel over een lengte van 7,5 kilometer ter hoogte van Kampen. Tevens is ten zuiden van Kampen een by-pass aangelegd.

Herinrichting Afferdense en Deestse Waarden