Direct naar hoofdinhoud

Herinrichting Afferdense en Deestse Waarden

<strong>Ruimte voor de Waal en voor de natuur. </strong>Doordat we de uiterwaarden bij Afferden en Deest opnieuw inrichtten, kreeg de Waal meer ruimte. We groeven in dit gebied van 285 hectare een hoogwatergeul en een van de langste meestromende nevengeulen van Nederland. De waterstand daalde met 4,4 cm waardoor de kans op overstromingen verminderde. Ook richtten we hier een nieuw natuurgebied in door 147 hectare te vergraven.

Start met zandwinning
In de eerste fase van het project is de kleiige toplaag van het uiterwaardengebied ontgraven. Daarna volgde het graven van de geulen. Een deel van het gewonnen zand is vermarkt. De opbrengst van het zand bood extra kansen voor de natuur. 

Nevengeul als bypass
De nevengeul is feitelijk een 4,3 kilometer lange bypass van de Waal. Samen met de hoogwatergeul zorgt de nevengeul dat de waterstand in de rivier daalt. Hiermee vermindert het risico op dijkdoorbraken bij hoogwater aanzienlijk. Voor de nevengeul bouwden we een waterdrempel (regelwerk) die bepaalt hoeveel water door de Waal en hoeveel door de nevengeul stroomt. Zonder dit regelwerk zou er kans bestaan op aanzanding, met een negatief effect voor de scheepvaart. 

Ruimte voor natuur en recreatie
Al jaren waren er plannen om dit buitengebied aan de Waal op te knappen. Nadat de industrie hier wegtrok, was het een ruig gebied. Grondsanering was nodig. Behalve veiliger is het gebied nu ook aantrekkelijker geworden voor dieren en mensen. Bij het graven van de geulen is gelet op de ecologische waterkwaliteit voor het verbeteren van de omstandigheden voor vissen, waterplanten, bodemleven en algen. Er is gekozen voor natuurlijke oevers die aantrekkelijk zijn voor dieren. We hebben dassenburchten aangelegd. De twee nieuwe eilanden en het schiereiland in de Zandwinplas zijn aantrekkelijk voor flora, vogels en andere fauna. Via de op het landschap aangepaste toegangsbrug en struinroutes kunnen omwonenden en recreanten de nieuwe natuur nu verkennen. 

Meer informatie

Projectwebsite Rijkswaterstaat 

Gerelateerde projecten

N201_Aansluitingen_A4

N201 Aansluitingen A4

Het project 'Aansluitingen A4' was onderdeel van het Masterplan N201+. Met dit deelproject is de capaciteit van en naar de rijksweg A4 bij Hoofddorp uitgebreid. Het was een uitdagend project door de complexiteit van de kruispunten, de aanleg van fly-overs en de integratie van de disciplines beton, wegen en elektro (inclusief het Dynamisch Verkeersmanagement).

Omlegging_N201_projectsheet

Omlegging N201

Provincie Noord-Holland realiseerde de omlegging van de N201 tussen de A4, de A9 en A2. Dit was hard nodig om de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid in deze regio te verbeteren. Dit was ook van groot economisch belang. In dit project werkten we nauw samen met diverse overheden en Schiphol. De Omlegging Aalsmeer-Uithoorn omvatte circa 7 km nieuwe provinciale weg. Dit is inclusief openbare verlichting, verkeerslichten, groenvoorzieningen, bebording en bewegwijzering. Een belangrijk onderdeel was een nieuwe tunnel onder de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Deze tunnel heeft een gesloten deel van circa 700 meter en een deel met een open bak van circa 300 meter. Verder omvatte het project onder meer de aansluiting van de nieuwe N201 op kruisende wegen, de aanleg van verschillende viaducten, fietsbruggen, fietstunnels, doorvaarbare duikers en het aanpassen van de waterhuishouding.

16-04-08-Maasvlakte_2

Maasvlakte 2 Rotterdam

Nieuw land voor uitbreiding Rotterdamse haven! Door het aanleggen van een nieuw gebied ter grootte van 2.000 hectare in zee, hebben we de Rotterdamse haven 20% groter gemaakt. Deze nieuwe zone is ongeveer even groot als de totale oppervlakte van de luchthaven Schiphol!

Delflandse_kust

Delflandse Kust

Het Delflandse Kust Project is een van de tien Zwakke Schakels die de overheid wil aanpakken om de veiligheid van het achterland te waarborgen. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel. Ook de kracht van de golven neemt toe. Dit heeft gevolgen voor de kustveiligheid in de toekomst. Het 15 kilometer lange traject tussen Hoek van Holland en Scheveningen is in de periode 2008 en 2012 aangepakt.

Zandmotor

Zandmotor

Rijkswaterstaat laat elke vijf jaar grote hoeveelheden zand storten op het strand voor de westkust van ons land. Dit om afkalving van de duinen tegen te gaan. Voor de Delflandse kust is dit keer voor een innovatief en duurzaam concept gekozen: de Zandmotor. Hierbij wordt in één keer op één plek een grote hoeveelheid zand gestort. Via golven, getij en wind legt de natuur zelf het zand op de juiste plek. Als de Zandmotor naar verwachting werkt, is hier de komende twintig jaar geen verdere zandsuppletie nodig. Zo wordt veelvuldige verstoring van de kwetsbare zeebodem voorkomen.

Roggenplaat (1)

Zandsuppletie Roggenplaat

Het ophogen van de Roggenplaat in de Oosterschelde is nodig om ervoor te zorgen dat vogels en zeehonden langer voedsel kunnen zoeken.Met onze sleephopperzuiger hebben we op zeven verschillende plaatsen centraal op de Roggenplaat zandophopingen aangebracht. Die zorgen ervoor dat de plaat langer droog blijft bij opkomend water.

Herinrichting Afferdense en Deestse Waarden