Direct naar hoofdinhoud

Amaliaviaduct Maasvlakte Rotterdam

<strong>Rotterdamse haven beter bereikbaar. Het werd steeds drukker op Maasvlakte 2. Om te zorgen dat de haven en de containerterminals bereikbaar blijven, besloot het Havenbedrijf Rotterdam de weg te verbreden en een ongelijkvloerse kruising aan te leggen. Dit Prinses Amaliaviaduct is onder architectuur gebouwd en een visitekaartje voor Boskalis Nederland als multispecialist.</strong>

Het Prinses Amaliaviaduct verbetert de doorstroom op de Maasvlakteweg. Hier komen meerdere wegen, de spoorlijn, de leidingenstrook en ook de toekomstige Container Exchange Route samen. Om het viaduct optimaal in het landschap te passen, koos Zwarts & Jansma Architects voor lange, vloeiende lijnen en dubbele kromming van de betonnen elementen. Wie langs de wand van 600 meter rijdt, die een doorgaand maar steeds wisselend patroon heeft, ziet geen voegen. Het lijkt één massieve wand. Deze afwerking die voldoet aan CUR100 is uniek in Nederland. 

Uniek: gewapende grond

Uniek is ook dat er voor het viaduct is gewerkt met gewapende grond met Beaumix. We hebben doeken (geogrids) geplaatst met daartussen Beaumix, een duurzame en innovatieve methode. Beaumix, een nieuw soort schoongewassen restmateriaal uit de afvalverbrandingsoven. Dit gerecyclede product wordt gebruikt ter vervanging van zand. Voor de aanleg van het Amaliaviaduct is 230.000 ton Beaumix ingezet, wat wil zeggen dat circa 12.000.000 ton voormalig afval is hergebruikt. 

Weinig hinder

Tijdens de aanleg heeft het spoor- en wegverkeer zo weinig mogelijk hinder ondervonden. De Maasvlakteweg is niet afgesloten. De containerterminals en andere bedrijven op de Maasvlakte bleven dag en nacht operationeel. Verstoring van de operationele processen of de bereikbaarheid van deze bedrijven is immers kostbaar. Bij de sporen waarover het Prinses Amaliaviaduct is gebouwd, is het werk deels uitgevoerd tijdens buitendienststellingen. 

Veiligheidstraining

Boskalis Nederland loopt voorop met een zo veilig mogelijk proces. Vandaar dat opdrachtgever Havenbedrijf Rotterdam ons vroeg om tachtig medewerkers een veiligheidstraining te geven. We legden uit dat veiligheid al begint bij de uitvraag voor een opdracht en ook bij het ontwerp een belangrijke rol speelt. Via een rondleiding over het Amaliaviaduct in aanleg gaf Boskalis Nederland een kijkje in de keuken in de praktijk. Veiligheid is iets van de hele keten.

Helemaal in eigen huis

Dit integrale project laat de kracht van Boskalis Nederland zien. Het project is in eigen huis bedacht, ontworpen en uitgevoerd. Daarnaast hebben we al onze specialismes in kunnen zetten: EMM bouwde de grondconstructie, Boskalis civiel het beton, ons QRS-lab ontwikkelde het juiste asfalt en infra legde de wegen aan. Zo konden we met alleen maar Boskalis-collega’s het hele project realiseren. 

Architect, opdrachtgever, aannemer en weggebruikers zijn tevreden. 

“Dit is een kunstwerk met een grote K.”

In de media

Wapening ontworpen met BIM 

http://www.betonenstaalbouw.nl/prinses-amaliaviaduct-maasvlakte-2-rotterdam-wapening-3dbim-ontwerpen-uniek-nederland/

Gerelateerde projecten

Dijk Vlieland Versterking Tcm26 277734

Dijkversterking Vlieland

Op woensdag 11 oktober 2023 hebben wij samen met Rijkswaterstaat het contract ondertekend om de dijkversterking op Vlieland uit te voeren. Deze dijk ligt tegen de achtertuinen aan van de huizen aan de Dorpsstraat en moet het dorp beschermen tegen hoogwater van de Waddenzee. Op dit moment voldoet de dijk niet aan de veiligheidseisen. Daarom gaan we de dijk versterken.

DJI 0994

Rijnhaven

In, op en langs de Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten, komt een nieuw stuk stadscentrum. 

Kopie Van Kopie Van Kopie Van Kopie Van Facebookpost (1) (1)

Ophogen bedrijventerrein Oosterhorn-zuid fase 2

Tijdens een feestelijke bijeenkomst hebben wij samen met Groningen Seaports het contract ondertekend voor het ophogen van het bedrijventerrein Oosterhorn-zuid, fase 2.

Project_Sheet_Grensmaas

Grensmaas

Het project Grensmaas stelt het Maasland veilig voor overstromingen en herstelt het natuurlijk evenwicht in en rond de Grensmaas. De drie hoofddoelstellingen van het project zijn rivierbeveiliging, natuurontwikkeling en ontgrinding. Zowel de natuurontwikkeling als de hoogwaterbescherming worden mede gefinancierd door de winning van 54 miljoen ton grind.

BKN Asfalt (3)

Groot variabel onderhoud A15

Rijkswaterstaat heeft het Groot Variabel Onderhoud A15 gegund aan Boskalis Nederland. Het gaat om de A15 tussen knooppunt Ridderkerk-zuid en knooppunt Deil, in beide richtingen. Voor dit project is de zogeheten ‘koploperaanpak’ toegepast. Hierbij worden bedrijven uitgedaagd om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk uit te voeren.

N206_luchtfoto_november2021-0015

RijnlandRoute N206 ir. G. Tjalmaweg

Als onderdeel van de RijnlandRoute wordt de ir. G. Tjalmaweg (N206) tussen Leiden en Katwijk vernieuwd en verbreed. Boskalis Nederland vervangt de huidige eenbaansweg door een deels verdiepte weg met twee rijbanen en dubbele rijstroken. Naast de Torenvlietbrug over de Oude Rijn komt een nieuwe brug. Daardoor zijn er straks twee vaste bruggen, voor iedere rijrichting één.