Direct naar hoofdinhoud

Amaliaviaduct Maasvlakte Rotterdam

<strong>Rotterdamse haven beter bereikbaar. Het werd steeds drukker op Maasvlakte 2. Om te zorgen dat de haven en de containerterminals bereikbaar blijven, besloot het Havenbedrijf Rotterdam de weg te verbreden en een ongelijkvloerse kruising aan te leggen. Dit Prinses Amaliaviaduct is onder architectuur gebouwd en een visitekaartje voor Boskalis Nederland als multispecialist.</strong>

Het Prinses Amaliaviaduct verbetert de doorstroom op de Maasvlakteweg. Hier komen meerdere wegen, de spoorlijn, de leidingenstrook en ook de toekomstige Container Exchange Route samen. Om het viaduct optimaal in het landschap te passen, koos Zwarts & Jansma Architects voor lange, vloeiende lijnen en dubbele kromming van de betonnen elementen. Wie langs de wand van 600 meter rijdt, die een doorgaand maar steeds wisselend patroon heeft, ziet geen voegen. Het lijkt één massieve wand. Deze afwerking die voldoet aan CUR100 is uniek in Nederland. 

Uniek: gewapende grond

Uniek is ook dat er voor het viaduct is gewerkt met gewapende grond met Beaumix. We hebben doeken (geogrids) geplaatst met daartussen Beaumix, een duurzame en innovatieve methode. Beaumix, een nieuw soort schoongewassen restmateriaal uit de afvalverbrandingsoven. Dit gerecyclede product wordt gebruikt ter vervanging van zand. Voor de aanleg van het Amaliaviaduct is 230.000 ton Beaumix ingezet, wat wil zeggen dat circa 12.000.000 ton voormalig afval is hergebruikt. 

Weinig hinder

Tijdens de aanleg heeft het spoor- en wegverkeer zo weinig mogelijk hinder ondervonden. De Maasvlakteweg is niet afgesloten. De containerterminals en andere bedrijven op de Maasvlakte bleven dag en nacht operationeel. Verstoring van de operationele processen of de bereikbaarheid van deze bedrijven is immers kostbaar. Bij de sporen waarover het Prinses Amaliaviaduct is gebouwd, is het werk deels uitgevoerd tijdens buitendienststellingen. 

Veiligheidstraining

Boskalis Nederland loopt voorop met een zo veilig mogelijk proces. Vandaar dat opdrachtgever Havenbedrijf Rotterdam ons vroeg om tachtig medewerkers een veiligheidstraining te geven. We legden uit dat veiligheid al begint bij de uitvraag voor een opdracht en ook bij het ontwerp een belangrijke rol speelt. Via een rondleiding over het Amaliaviaduct in aanleg gaf Boskalis Nederland een kijkje in de keuken in de praktijk. Veiligheid is iets van de hele keten.

Helemaal in eigen huis

Dit integrale project laat de kracht van Boskalis Nederland zien. Het project is in eigen huis bedacht, ontworpen en uitgevoerd. Daarnaast hebben we al onze specialismes in kunnen zetten: EMM bouwde de grondconstructie, Boskalis civiel het beton, ons QRS-lab ontwikkelde het juiste asfalt en infra legde de wegen aan. Zo konden we met alleen maar Boskalis-collega’s het hele project realiseren. 

Architect, opdrachtgever, aannemer en weggebruikers zijn tevreden. 

“Dit is een kunstwerk met een grote K.”

In de media

Wapening ontworpen met BIM 

http://www.betonenstaalbouw.nl/prinses-amaliaviaduct-maasvlakte-2-rotterdam-wapening-3dbim-ontwerpen-uniek-nederland/

Gerelateerde projecten

N206_luchtfoto_november2021-0015

RijnlandRoute N206 ir. G. Tjalmaweg

Als onderdeel van de RijnlandRoute wordt de ir. G. Tjalmaweg (N206) tussen Leiden en Katwijk vernieuwd en verbreed. Boskalis Nederland vervangt de huidige eenbaansweg door een deels verdiepte weg met twee rijbanen en dubbele rijstroken. Naast de Torenvlietbrug over de Oude Rijn komt een nieuwe brug. Daardoor zijn er straks twee vaste bruggen, voor iedere rijrichting één.

Markermeerdijken_2018

Sterke Markermeerdijken, veilige toekomst Noord-Holland

Op vele plekken zijn de Markermeerdijken afgekeurd. Ze voldoen niet aan de veiligheidseisen. En dat is een groot risico in dit gebied waar maar liefst 1,2 miljoen mensen wonen. Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier (HHNK) en een consortium van Boskalis Nederland en onder meer Volker Wessels gaan als Alliantie Markermeerdijken 33 kilometer dijken versterken. Samen met partners en omwonenden ontwikkelden we een maatwerkoplossing voor dit bijzondere gebied. Zodat mensen hier de komende 50 jaar veilig kunnen blijven leven, wonen en werken.

Waterfront_Harderwijk_NL

Herontwikkeling Waterfront Harderwijk

Waterfront Harderwijk is een ambitieus plan voor het aanzien van de kustlijn van deze stad. Harderwijk wordt weer een echte stad aan het water met alle voorzieningen die daarbij horen: woningen bij het water, nieuwe passantenhavens, een stadsstrand, een lange flaneerpromenade, twee parkeergarages en vele winkel, horeca- en leisurevoorzieningen. De gebiedsontwikkeling strekt zich uit over een kustzone van zo’n 6 km. Deze grootschalige herontwikkeling levert een enorme kwaliteitsimpuls op, zowel voor Harderwijk als de regio. De leefbaarheid, werkgelegenheid en bereikbaarheid verbeteren aanzienlijk. Ook het toerisme zal profiteren.

Project_Sheet_SAAone

Snelweg A1 en A6 SAA

Het project A1/A6 Diemen – Almere Havendreef is onderdeel van de weguitbreiding Schiphol–Amsterdam–Almere (SAA). De ondertekening van het eerste DBFM-contract binnen SAA markeert een belangrijke stap in het verbreden van de (drukke) snelwegen op dit traject de komende jaren.

A16_N3_1_web

Reconstructie Aansluiting A16-N3

Boskalis Nederland voerde in opdracht van Rijkswaterstaat de werkzaamheden uit voor de Reconstructie Aansluiting A16–N3. De werkzaamheden omvatten het vernieuwen van het knooppunt bij Dordrecht en de aansluitingen realiseren voor het nieuwe bedrijventerrein Dordtse Kil IV. We hebben de doorstroming en veiligheid van de regio verbeterd. Velig. Duurzaam.

Strandeiland_IJburg_website

Strandeiland IJburg

Boskalis Nederland maakt opnieuw Amsterdam een stukje groter. Na het Centrumeiland bouwen we nu het Strandeiland in het IJmeer. Het Strandeiland is met 82 hectare het grootste van IJburg en geschikt voor bewoning. Daarnaast leggen we het Natuureiland aan, een natuurgebied van ruim 3 hectare met rietlandschap en een mosselbank.