Direct naar hoofdinhoud

Zandsuppletie Roggenplaat

Het ophogen van de Roggenplaat in de Oosterschelde is nodig om ervoor te zorgen dat vogels en zeehonden langer voedsel kunnen zoeken.Met onze sleephopperzuiger hebben we op zeven verschillende plaatsen centraal op de Roggenplaat zandophopingen aangebracht. Die zorgen ervoor dat de plaat langer droog blijft bij opkomend water.

De Roggenplaat is de grootste en meest voedselrijke zandplaat in de Oosterschelde. Het is een ‘oase’ voor trekvogels en zeehonden die uit willen rusten. Sinds de bouw van de Oosterscheldekering is de stroming echter minder sterk dan voorheen. Daardoor is geen natuurlijke zandopbouw meer op de platen. Ze kalven juist af. Bij hoog water, twee keer per dag gaat de volledige plaat onder water. Vooral tijdens een flinke storm verdwijnt er veel zand in de naastgelegen geulen. Zo wordt het leefgebied voor zeehonden en vogels steeds kleiner. 

Zandophopingen
Om die zandhonger te compenseren, hebben we in opdracht van Rijkwaterstaat in samenspraak met Natuurmonumenten 1,3 miljoen kubieke meter zand opgespoten. De plaat is opgehoogd om ervoor te zorgen dat vogels  en zeehonden langer voedsel kunnen zoeken. Met de sleephopperzuiger Strandway hebben we op zeven verschillende plaatsen centraal op de Roggenplaat zandophopingen aangebracht. Die zorgen ervoor dat de plaat langer droog blijft bij opkomend water. Één ervan is bedoeld als natuurcompensatie voor de bouw van vooroeververdedigingen in de Oosterschelde en Westerschelde. 

Video
Bekijk de prachtige beelden van de Roggenplaat en onze werkzaamheden. Onder meer projectmanager Corné Appelo vertelt over de uitdagingen van dit werk en hoe we het aangepakt hebben. ​De video is in samenmerking met de opdrachtgevers en andere betrokken partijen tot stand gekomen.

Gerelateerde projecten

FF141688

Dijkversterking Vlieland

Op woensdag 11 oktober 2023 hebben wij samen met Rijkswaterstaat het contract ondertekend om de dijkversterking op Vlieland uit te voeren. Deze dijk ligt tegen de achtertuinen aan van de huizen aan de Dorpsstraat en moet het dorp beschermen tegen hoogwater van de Waddenzee. Op dit moment voldoet de dijk niet aan de veiligheidseisen. Daarom gaan we de dijk versterken.

DJI 0994

Rijnhaven

In, op en langs de Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten, komt een nieuw stuk stadscentrum. 

Kopie Van Kopie Van Kopie Van Kopie Van Facebookpost (1) (1)

Ophogen bedrijventerrein Oosterhorn-zuid fase 2

Tijdens een feestelijke bijeenkomst hebben wij samen met Groningen Seaports het contract ondertekend voor het ophogen van het bedrijventerrein Oosterhorn-zuid, fase 2.

Project_Sheet_Grensmaas

Grensmaas

Het project Grensmaas stelt het Maasland veilig voor overstromingen en herstelt het natuurlijk evenwicht in en rond de Grensmaas. De drie hoofddoelstellingen van het project zijn rivierbeveiliging, natuurontwikkeling en ontgrinding. Zowel de natuurontwikkeling als de hoogwaterbescherming worden mede gefinancierd door de winning van 54 miljoen ton grind.

BKN Asfalt (3)

Groot variabel onderhoud A15

Rijkswaterstaat heeft het Groot Variabel Onderhoud A15 gegund aan Boskalis Nederland. Het gaat om de A15 tussen knooppunt Ridderkerk-zuid en knooppunt Deil, in beide richtingen. Voor dit project is de zogeheten ‘koploperaanpak’ toegepast. Hierbij worden bedrijven uitgedaagd om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk uit te voeren.

N206_luchtfoto_november2021-0015

RijnlandRoute N206 ir. G. Tjalmaweg

Als onderdeel van de RijnlandRoute wordt de ir. G. Tjalmaweg (N206) tussen Leiden en Katwijk vernieuwd en verbreed. Boskalis Nederland vervangt de huidige eenbaansweg door een deels verdiepte weg met twee rijbanen en dubbele rijstroken. Naast de Torenvlietbrug over de Oude Rijn komt een nieuwe brug. Daardoor zijn er straks twee vaste bruggen, voor iedere rijrichting één.