Direct naar hoofdinhoud

Zandsuppletie Roggenplaat

Het ophogen van de Roggenplaat in de Oosterschelde is nodig om ervoor te zorgen dat vogels en zeehonden langer voedsel kunnen zoeken.Met onze sleephopperzuiger hebben we op zeven verschillende plaatsen centraal op de Roggenplaat zandophopingen aangebracht. Die zorgen ervoor dat de plaat langer droog blijft bij opkomend water.

De Roggenplaat is de grootste en meest voedselrijke zandplaat in de Oosterschelde. Het is een ‘oase’ voor trekvogels en zeehonden die uit willen rusten. Sinds de bouw van de Oosterscheldekering is de stroming echter minder sterk dan voorheen. Daardoor is geen natuurlijke zandopbouw meer op de platen. Ze kalven juist af. Bij hoog water, twee keer per dag gaat de volledige plaat onder water. Vooral tijdens een flinke storm verdwijnt er veel zand in de naastgelegen geulen. Zo wordt het leefgebied voor zeehonden en vogels steeds kleiner. 

Zandophopingen
Om die zandhonger te compenseren, hebben we in opdracht van Rijkwaterstaat in samenspraak met Natuurmonumenten 1,3 miljoen kubieke meter zand opgespoten. De plaat is opgehoogd om ervoor te zorgen dat vogels  en zeehonden langer voedsel kunnen zoeken. Met de sleephopperzuiger Strandway hebben we op zeven verschillende plaatsen centraal op de Roggenplaat zandophopingen aangebracht. Die zorgen ervoor dat de plaat langer droog blijft bij opkomend water. Één ervan is bedoeld als natuurcompensatie voor de bouw van vooroeververdedigingen in de Oosterschelde en Westerschelde. 

Video
Bekijk de prachtige beelden van de Roggenplaat en onze werkzaamheden. Onder meer projectmanager Corné Appelo vertelt over de uitdagingen van dit werk en hoe we het aangepakt hebben. ​De video is in samenmerking met de opdrachtgevers en andere betrokken partijen tot stand gekomen.

Gerelateerde projecten

16-05-12-BPL

Buitenring Parkstad Limburg

Buitenring Parkstad Limburg beslaat de regionaal verbindende wegen N298, N299 en N300. Het tracé loopt vanaf de aansluiting van de N298 op de A76 bij Nuth tot aan de aansluiting van de N300 op de N281 ter hoogte van het bedrijvenpark Avantis. Buitenring Parkstad Limburg geeft invulling aan de ontbrekende schakels binnen dit tracé, waardoor een hoogwaardige regionale autoweg ontstaat. Het project bestaat uit het aanpassen van 14 kilometer bestaande wegen en/of verbreden en aanleggen van 12 kilometer nieuwe wegen.

A9_Badhoevedorp

Omlegging A9 Badhoevedorp

Op 11 december 2012 heeft Rijkswaterstaat de opdracht voor de uitvoering van het project Omlegging A9 Badhoevedorp definitief gegund aan Combinatie BadhoeverBogen. De aannemerscombinatie bestaat uit de bedrijven VolkerWessels, Boskalis en Mourik Groot-Ammers.

prinsesamaliaviaductonderdoor (1)

Amaliaviaduct Maasvlakte Rotterdam

Rotterdamse haven beter bereikbaar. Het werd steeds drukker op Maasvlakte 2. Om te zorgen dat de haven en de containerterminals bereikbaar blijven, besloot het Havenbedrijf Rotterdam de weg te verbreden en een ongelijkvloerse kruising aan te leggen. Dit Prinses Amaliaviaduct is onder architectuur gebouwd en een visitekaartje voor Boskalis Nederland als multispecialist.

16-04-15-Lange_Haven_Plus

Lange Haven Plus

Binnen het project Lange Haven Plus brengen we de Schiedamse gracht terug in goede conditie. Tegelijkertijd wordt het werk aangewend om de verzakte kades een nieuwe inrichting te geven.

16-04-15-Wilhelminakanaal

Verbreding Wilhelminakanaal

Rijkswaterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant hebben het project verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal bij Tilburg gegund aan de combinatie van bouwbedrijven Boskalis en Heijmans.

N62_Sloeweg

Verdubbeling N62 Sloeweg

De N62 (Sloeweg) wordt tussen de N254 (Bernhardweg/Westerscheldetunnelweg) en de A58 gereconstrueerd/verdubbeld en de aansluitingen op de aansluitende wegen worden aangepast.