Direct naar hoofdinhoud

N381 Drachten-Nanningaweg

De N381, gelegen tussen Drachten en de Drentse grens, is voor de provincie Fryslân een belangrijke verkeersroute. Deze weg is de belangrijkste verbinding met Drenthe en Duitsland voor Drachten en in mindere mate voor Leeuwarden, twee economische centra binnen de provincie.

Het potentieel van de weg wordt op dit moment echter niet ten volle benut. Het verkeer stroomt op de huidige weg, met een 80 km/uur regime en gelijkvloerse kruisingen, niet voldoende door en de verkeersveiligheid staat onder druk.

De provincie Fryslân heeft daarom besloten de N381 om te vormen tot een stroomweg, met gedeeltelijk twee rijstroken in beide richtingen en met ongelijkvloerse aansluitingen.

Dit zal zorgen voor

  • Verbetering van de bereikbaarheid van Drenthe en Duitsland;
  • Verbetering van de verbinding tussen economische kernzones;
  • Een veilig wegennetwerk in Zuidoost-Fryslân;
  • Verbetering van de veiligheid op en om de N381;
  • Verbetering van de leefbaarheid in het gebied rond de N381.

Het D&C project N381 betreft de ontwerp- en uitvoeringswerkzaamheden van de ombouw van de huidige N381 tot een stroomweg. De stroomweg krijgt een maximum snelheid van 100 km/uur. Daarnaast worden de gelijkvloerse kruispunten omgebouwd tot ongelijkvloerse.

Werkzaamheden

Het uitwerken van het door de Opdrachtgever ter beschikking gestelde Voorlopigontwerp tot een:

  • Geïntegreerd Definitief ontwerp;
  • Geïntegreerd Uitvoeringsontwerp.

De realisatie van het project N381 Drachten - Nanningaweg inclusief alle benodigde aansluitingen en bijkomende voorzieningen.

  • 15 kilometer 2 baansweg ombouwen naar een 2x4 stroomweg;
  • Realisatie van 13 kunstwerken: tunnels, bruggen en onderdoorgangen.

Gerelateerde projecten

FF141688

Dijkversterking Vlieland

Op woensdag 11 oktober 2023 hebben wij samen met Rijkswaterstaat het contract ondertekend om de dijkversterking op Vlieland uit te voeren. Deze dijk ligt tegen de achtertuinen aan van de huizen aan de Dorpsstraat en moet het dorp beschermen tegen hoogwater van de Waddenzee. Op dit moment voldoet de dijk niet aan de veiligheidseisen. Daarom gaan we de dijk versterken.

DJI 0994

Rijnhaven

In, op en langs de Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten, komt een nieuw stuk stadscentrum. 

Kopie Van Kopie Van Kopie Van Kopie Van Facebookpost (1) (1)

Ophogen bedrijventerrein Oosterhorn-zuid fase 2

Tijdens een feestelijke bijeenkomst hebben wij samen met Groningen Seaports het contract ondertekend voor het ophogen van het bedrijventerrein Oosterhorn-zuid, fase 2.

Project_Sheet_Grensmaas

Grensmaas

Het project Grensmaas stelt het Maasland veilig voor overstromingen en herstelt het natuurlijk evenwicht in en rond de Grensmaas. De drie hoofddoelstellingen van het project zijn rivierbeveiliging, natuurontwikkeling en ontgrinding. Zowel de natuurontwikkeling als de hoogwaterbescherming worden mede gefinancierd door de winning van 54 miljoen ton grind.

BKN Asfalt (3)

Groot variabel onderhoud A15

Rijkswaterstaat heeft het Groot Variabel Onderhoud A15 gegund aan Boskalis Nederland. Het gaat om de A15 tussen knooppunt Ridderkerk-zuid en knooppunt Deil, in beide richtingen. Voor dit project is de zogeheten ‘koploperaanpak’ toegepast. Hierbij worden bedrijven uitgedaagd om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk uit te voeren.

N206_luchtfoto_november2021-0015

RijnlandRoute N206 ir. G. Tjalmaweg

Als onderdeel van de RijnlandRoute wordt de ir. G. Tjalmaweg (N206) tussen Leiden en Katwijk vernieuwd en verbreed. Boskalis Nederland vervangt de huidige eenbaansweg door een deels verdiepte weg met twee rijbanen en dubbele rijstroken. Naast de Torenvlietbrug over de Oude Rijn komt een nieuwe brug. Daardoor zijn er straks twee vaste bruggen, voor iedere rijrichting één.