Direct naar hoofdinhoud

Maasvlakte 2 Rotterdam

Nieuw land voor uitbreiding Rotterdamse haven!
Door het aanleggen van een nieuw gebied ter grootte van 2.000 hectare in zee, hebben we de Rotterdamse haven 20% groter gemaakt. Deze nieuwe zone is ongeveer even groot als de totale oppervlakte van de luchthaven Schiphol!

Grootste containerschepen

Projectorganisatie Uitbreiding Maasvlakte PUMA, een samenwerkingsverband van Boskalis Nederland en Van Oord heeft in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam tussen 2008 en 2013 het eerste gedeelte van Maasvlakte 2 - de uitbreiding van de Rotterdamse haven gerealiseerd. Maasvlakte 2 is gelegen ten westen van de eerste Maasvlakte. De eerste fase van Maasvlakte 2 omvat 700 hectare nieuw haventerrein. De havenbekkens zijn tot -20m NAP uitgediept, zodat ook de grootste containerschepen kunnen afmeren. 

Zeewering

Een belangrijk onderdeel van het project is de aanleg van de totale zeewering. Deze is 11 kilometer lang en bestaat uit een harde (stenen) en een zachte (duinen) sectie. Hiervoor zijn 20.000 betonblokken gebruikt, elk met een gewicht van 40.000 kilo. Van de 7 miljoen ton gebroken rots is ongeveer een vijfde hergebruikt van de bestaande zeewering van Maasvlakte 1. Samenwerkingsverband PUMA was ook verantwoordelijk voor de bouw van de kaaimuren, de spoorwegen en wegen van het Maasvlakte 2-project.

Prijswinnaar

De aanleg van Maasvlakte 2 won in 2015 de prof. dr.ir. J.F. Agema prijs voor innovatieve waterbouwkundige werken.

Omvang totale uitbreiding 

  • Op- en overslag containers: 620 hectare
  • Chemie (inclusief innovatieve industrie): 210 hectare
  • Distributie: 170 hectare

Project in cijfers: 

  • 3,5 kilometer harde zeewering van stenen en blokken;
  • 7,5 kilometer zachte zeewering met strand en duin;
  • 2,2 kilometer deep sea kade (20 meter), inclusief bodembescherming;
  • 1 kilometer kade (11 tot 13 meter diepte) voor binnenvaart- en kleine zeeschepen, inclusief bodembescherming;
  • 5 kilometer oeverbescherming.

Gerelateerde projecten

Vmr

Vismigratierivier

Een kilometerslange rivier op de grens van de Waddenzee en het IJsselmeer. Boskalis Nederland is de aannemer die dit unieke deel van de Vismigratierivier bij de Afsluitdijk gaat maken. Het project helpt vispopulaties te herstellen. De Europese aanbesteding voor het rivierdeel is op 4 december 2023 door provincie Fryslân definitief aan ons gegund. Na de uitvoering gaan wij de hele Vismigratierivier voor tien jaar onderhouden.

FF141688

Dijkversterking Vlieland

Op woensdag 11 oktober 2023 hebben wij samen met Rijkswaterstaat het contract ondertekend om de dijkversterking op Vlieland uit te voeren. Deze dijk ligt tegen de achtertuinen aan van de huizen aan de Dorpsstraat en moet het dorp beschermen tegen hoogwater van de Waddenzee. Op dit moment voldoet de dijk niet aan de veiligheidseisen. Daarom gaan we de dijk versterken.

DJI 0994

Rijnhaven

In, op en langs de Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten, komt een nieuw stuk stadscentrum. 

Kopie Van Kopie Van Kopie Van Kopie Van Facebookpost (1) (1)

Ophogen bedrijventerrein Oosterhorn-zuid fase 2

Tijdens een feestelijke bijeenkomst hebben wij samen met Groningen Seaports het contract ondertekend voor het ophogen van het bedrijventerrein Oosterhorn-zuid, fase 2.

Project_Sheet_Grensmaas

Grensmaas

Het project Grensmaas stelt het Maasland veilig voor overstromingen en herstelt het natuurlijk evenwicht in en rond de Grensmaas. De drie hoofddoelstellingen van het project zijn rivierbeveiliging, natuurontwikkeling en ontgrinding. Zowel de natuurontwikkeling als de hoogwaterbescherming worden mede gefinancierd door de winning van 54 miljoen ton grind.

Hires 2477

Groot variabel onderhoud A15

Rijkswaterstaat heeft het Groot Variabel Onderhoud A15 gegund aan Boskalis Nederland. Het gaat om de A15 tussen knooppunt Ridderkerk-zuid en knooppunt Deil, in beide richtingen. Voor dit project is de zogeheten ‘koploperaanpak’ toegepast. Hierbij worden bedrijven uitgedaagd om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk uit te voeren.