Direct naar hoofdinhoud

Maasvlakte 2 Rotterdam

Nieuw land voor uitbreiding Rotterdamse haven!
Door het aanleggen van een nieuw gebied ter grootte van 2.000 hectare in zee, hebben we de Rotterdamse haven 20% groter gemaakt. Deze nieuwe zone is ongeveer even groot als de totale oppervlakte van de luchthaven Schiphol!

Grootste containerschepen

Projectorganisatie Uitbreiding Maasvlakte PUMA, een samenwerkingsverband van Boskalis Nederland en Van Oord heeft in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam tussen 2008 en 2013 het eerste gedeelte van Maasvlakte 2 - de uitbreiding van de Rotterdamse haven gerealiseerd. Maasvlakte 2 is gelegen ten westen van de eerste Maasvlakte. De eerste fase van Maasvlakte 2 omvat 700 hectare nieuw haventerrein. De havenbekkens zijn tot -20m NAP uitgediept, zodat ook de grootste containerschepen kunnen afmeren. 

Zeewering

Een belangrijk onderdeel van het project is de aanleg van de totale zeewering. Deze is 11 kilometer lang en bestaat uit een harde (stenen) en een zachte (duinen) sectie. Hiervoor zijn 20.000 betonblokken gebruikt, elk met een gewicht van 40.000 kilo. Van de 7 miljoen ton gebroken rots is ongeveer een vijfde hergebruikt van de bestaande zeewering van Maasvlakte 1. Samenwerkingsverband PUMA was ook verantwoordelijk voor de bouw van de kaaimuren, de spoorwegen en wegen van het Maasvlakte 2-project.

Prijswinnaar

De aanleg van Maasvlakte 2 won in 2015 de prof. dr.ir. J.F. Agema prijs voor innovatieve waterbouwkundige werken.

Omvang totale uitbreiding 

  • Op- en overslag containers: 620 hectare
  • Chemie (inclusief innovatieve industrie): 210 hectare
  • Distributie: 170 hectare

Project in cijfers: 

  • 3,5 kilometer harde zeewering van stenen en blokken;
  • 7,5 kilometer zachte zeewering met strand en duin;
  • 2,2 kilometer deep sea kade (20 meter), inclusief bodembescherming;
  • 1 kilometer kade (11 tot 13 meter diepte) voor binnenvaart- en kleine zeeschepen, inclusief bodembescherming;
  • 5 kilometer oeverbescherming.

Gerelateerde projecten

16-05-12-BPL

Buitenring Parkstad Limburg

Buitenring Parkstad Limburg beslaat de regionaal verbindende wegen N298, N299 en N300. Het tracé loopt vanaf de aansluiting van de N298 op de A76 bij Nuth tot aan de aansluiting van de N300 op de N281 ter hoogte van het bedrijvenpark Avantis. Buitenring Parkstad Limburg geeft invulling aan de ontbrekende schakels binnen dit tracé, waardoor een hoogwaardige regionale autoweg ontstaat. Het project bestaat uit het aanpassen van 14 kilometer bestaande wegen en/of verbreden en aanleggen van 12 kilometer nieuwe wegen.

A9_Badhoevedorp

Omlegging A9 Badhoevedorp

Op 11 december 2012 heeft Rijkswaterstaat de opdracht voor de uitvoering van het project Omlegging A9 Badhoevedorp definitief gegund aan Combinatie BadhoeverBogen. De aannemerscombinatie bestaat uit de bedrijven VolkerWessels, Boskalis en Mourik Groot-Ammers.

prinsesamaliaviaductonderdoor (1)

Amaliaviaduct Maasvlakte Rotterdam

Rotterdamse haven beter bereikbaar. Het werd steeds drukker op Maasvlakte 2. Om te zorgen dat de haven en de containerterminals bereikbaar blijven, besloot het Havenbedrijf Rotterdam de weg te verbreden en een ongelijkvloerse kruising aan te leggen. Dit Prinses Amaliaviaduct is onder architectuur gebouwd en een visitekaartje voor Boskalis Nederland als multispecialist.

16-04-15-Lange_Haven_Plus

Lange Haven Plus

Binnen het project Lange Haven Plus brengen we de Schiedamse gracht terug in goede conditie. Tegelijkertijd wordt het werk aangewend om de verzakte kades een nieuwe inrichting te geven.

16-04-15-Wilhelminakanaal

Verbreding Wilhelminakanaal

Rijkswaterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant hebben het project verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal bij Tilburg gegund aan de combinatie van bouwbedrijven Boskalis en Heijmans.

N62_Sloeweg

Verdubbeling N62 Sloeweg

De N62 (Sloeweg) wordt tussen de N254 (Bernhardweg/Westerscheldetunnelweg) en de A58 gereconstrueerd/verdubbeld en de aansluitingen op de aansluitende wegen worden aangepast.