Direct naar hoofdinhoud

Maasvlakte 2 Rotterdam

Nieuw land voor uitbreiding Rotterdamse haven!
Door het aanleggen van een nieuw gebied ter grootte van 2.000 hectare in zee, hebben we de Rotterdamse haven 20% groter gemaakt. Deze nieuwe zone is ongeveer even groot als de totale oppervlakte van de luchthaven Schiphol!

Grootste containerschepen

Projectorganisatie Uitbreiding Maasvlakte PUMA, een samenwerkingsverband van Boskalis Nederland en Van Oord heeft in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam tussen 2008 en 2013 het eerste gedeelte van Maasvlakte 2 - de uitbreiding van de Rotterdamse haven gerealiseerd. Maasvlakte 2 is gelegen ten westen van de eerste Maasvlakte. De eerste fase van Maasvlakte 2 omvat 700 hectare nieuw haventerrein. De havenbekkens zijn tot -20m NAP uitgediept, zodat ook de grootste containerschepen kunnen afmeren. 

Zeewering

Een belangrijk onderdeel van het project is de aanleg van de totale zeewering. Deze is 11 kilometer lang en bestaat uit een harde (stenen) en een zachte (duinen) sectie. Hiervoor zijn 20.000 betonblokken gebruikt, elk met een gewicht van 40.000 kilo. Van de 7 miljoen ton gebroken rots is ongeveer een vijfde hergebruikt van de bestaande zeewering van Maasvlakte 1. Samenwerkingsverband PUMA was ook verantwoordelijk voor de bouw van de kaaimuren, de spoorwegen en wegen van het Maasvlakte 2-project.

Prijswinnaar

De aanleg van Maasvlakte 2 won in 2015 de prof. dr.ir. J.F. Agema prijs voor innovatieve waterbouwkundige werken.

Omvang totale uitbreiding 

  • Op- en overslag containers: 620 hectare
  • Chemie (inclusief innovatieve industrie): 210 hectare
  • Distributie: 170 hectare

Project in cijfers: 

  • 3,5 kilometer harde zeewering van stenen en blokken;
  • 7,5 kilometer zachte zeewering met strand en duin;
  • 2,2 kilometer deep sea kade (20 meter), inclusief bodembescherming;
  • 1 kilometer kade (11 tot 13 meter diepte) voor binnenvaart- en kleine zeeschepen, inclusief bodembescherming;
  • 5 kilometer oeverbescherming.

Gerelateerde projecten

Project_sheet

Reconstructie A20 - N456 Aansluiting Moordrecht

In 2011 heeft de provincie Zuid-Holland, de gemeente Zuidplas en Prorail het plan voor de reconstructie A20 - N456 gegund aan Boskalis Nederland.

1509924_Werkendam_Biesbosch_0000

Ontpoldering Noordwaard

Project_Sheet_N381_Drachten_Nanningaweg

N381 Drachten-Nanningaweg

De N381, gelegen tussen Drachten en de Drentse grens, is voor de provincie Fryslân een belangrijke verkeersroute. Deze weg is de belangrijkste verbinding met Drenthe en Duitsland voor Drachten en in mindere mate voor Leeuwarden, twee economische centra binnen de provincie.

16-05-12-HPZ

Hondsbossche en Pettemer Zeewering

Sterke kustlijn, recreatieve meerwaarde. De Hondsbossche en Pettemer Zeewering tussen Petten en Camperduin voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. De opdrachtgever wilde een veilig ontwerp met veel zand en meerwaarde voor natuur en recreatie. Boskalis Nederland versterkte de kust met 35 miljoen m3 zand uit zee en benutte dit zand meteen voor recreatie en toerisme.

Project_sheet_A4_Delft_Schiedam

A4 Delft - Schiedam

Boskalis Nederland werkt aan de A4 van Delft naar Schiedam in opdracht van Rijkswaterstaat. Na 40 jaar komt met de aanleg van dit laatste deel een einde aan het publieke debat over de wenselijkheid van deze nieuwe weg.

Project_Sheet_A4_Steenbergen

A4 Steenbergen

Met de aanleg van de A4 tussen Dinteloord en Bergen op Zoom wordt de 15 kilometer lange ontbrekende schakel tussen Rotterdam en Antwerpen ingevuld.