Direct naar hoofdinhoud

Ontpoldering Noordwaard

Rijkswaterstaat heeft het standpunt Ruimte voor de Rivier gekozen als uitgangspunt voor een nieuwe aanpak van hoogwater; een omslag in de manier waarop Nederland met het water om gaat. In plaats van het verder verhogen en versterken van dijken, wordt gekeken naar de mogelijkheden om water meer ruimte te geven. Veiligheid en ruimtelijke kwaliteit zijn de belangrijkste doelstellingen van de Ruimte voor de Rivier projecten. Naast het nemen van maatregelen om het rivierengebied veiliger te maken, is het streven gericht op het zo goed en aangenaam mogelijk inrichten van de omgeving. Duurzame oplossingen en lange termijn ontwikkelingen, kenmerken de aanpak van het project.

Eén van deze projecten is de polder Noordwaard, gelegen aan de Nieuwe Merwede, ten westen van Werkendam en ten noorden van het Nationale Park de Biesbosch. In het kader van Ruimte voor de Rivier wordt de polder opnieuw ingedeeld en gewijzigd van een binnendijks naar een buitendijks gebied.

Het project

Met als vertrekpunt de topografische kaart van 1905 wordt het oude krekenstelsel hersteld en worden oude cultuurhistorische elementen zoals kades en dijken geaccentueerd. In het doorstroomgebied en langs (te herstellen) kreken kan op beperkte schaal (nieuwe) natuur zich ontwikkelen. Het water in de polder wordt hierdoor niet langer door een primaire waterkering beschermd, maar gaat tot het stroomgebied behoren bij waterstanden boven NAP +2,0 meter op de Nieuwe Merwede. Door de open verbindingen met zowel het Gat van de Noordklip aan de zuidoostzijde en de Nieuwe Merwede aan de noordzijde, komt de ontpolderde Noordwaard ook onder invloed van de dagelijkse getijdenwerking te staan.

Aanemerscombinatie

Combinatie Noordwaard heeft begin 2011 het contract getekend van Rijkswaterstaat om te starten met het ontpolderen van de Noordwaard. Het betreft een Design&Construct contract. De Combinatie Noordwaard is gevormd om het project integraal te kunnen benaderen en bestaat uit Boskalis, Martens en Van Oord, Van Hattum en Blankevoort en Gebroeders van Kessel. Boskalis is penvoerder van de Combinatie, en de projectmanager is door Boskalis gesteld.

Het ontwerp

De Noordwaard heeft een oppervlakte van maar liefst 4450 hectare. In tijden van hoogwater worden de weilanden hier 'doorstroombaar'. Dit zorgt voor een daling van de waterstand, die doorwerkt tot aan de Boven Merwede bij Gorinchem. Het water bij Fort Steurgat wordt afgeleid van de Nieuwe Merwede en zo westelijk mogelijk afgevoerd naar zee. Met de bouw van enkele waterbouwkundige constructies blijft de hele polder toch bereikbaar. Het gaat om dijkbruggen, kreekbruggen, gemalen duikers en plankieren. Ook de wegen zullen aangepakt worden.

In het doorstroomgebied en langs (te herstellen) kreken kan zich op beperkte schaal natuur ontwikkelen. Het water in de polder wordt niet langer door een primaire waterkering beschermd. Bij waterstanden boven NAP +2,0 meter op de Nieuwe Merwede behoort dit water voortaan tot het stroomgebied. Door open verbindingen met zowel het Gat van de Noordklip aan de zuidoostzijde als de Nieuwe Merwede aan de noordzijde, komt de ontpolderde Noordwaard onder invloed van de getijdenwerking.

Bijzondere technieken en uitdagingen

Boskalis Dolman (onderdeel van Boskalis Environmental) controleert de kwaliteit van de aan te leggen kades en terpen. De verdichting van het aangebrachte materiaal moet aan de eisen voldoen. Ook voor de erosiebestendigheid van de kleibekleding van de kades en terpen gelden eisen. Voor de vele dagelijkse monsternamen en beproevingen is op de projectlocatie een mobiel laboratorium gerealiseerd.

Omgevingsmanagement

De polder is een agrarisch gebied waarin volop gewerkt wordt en waar mensen wonen. Een deel van de polder komt gefaseerd beschikbaar voor de ontpolderingswerkzaamheden. Dit gebeurt in nauw overleg met de omwonenden. Boskalis onderhoudt ook het contact met de provincie en gemeenten voor tijdige vergunningverlening.

Gerelateerde projecten

Markermeerdijken_2018

Sterke Markermeerdijken, veilige toekomst Noord-Holland

Op vele plekken zijn de Markermeerdijken afgekeurd. Ze voldoen niet aan de veiligheidseisen. En dat is een groot risico in dit gebied waar maar liefst 1,2 miljoen mensen wonen. Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier (HHNK) en een consortium van Boskalis Nederland en onder meer Volker Wessels gaan als Alliantie Markermeerdijken 33 kilometer dijken versterken. Samen met partners en omwonenden ontwikkelden we een maatwerkoplossing voor dit bijzondere gebied. Zodat mensen hier de komende 50 jaar veilig kunnen blijven leven, wonen en werken.

Waterfront_Harderwijk_NL

Herontwikkeling Waterfront Harderwijk

Waterfront Harderwijk is een ambitieus plan voor het aanzien van de kustlijn van deze stad. Harderwijk wordt weer een echte stad aan het water met alle voorzieningen die daarbij horen: woningen bij het water, nieuwe passantenhavens, een stadsstrand, een lange flaneerpromenade, twee parkeergarages en vele winkel, horeca- en leisurevoorzieningen. De gebiedsontwikkeling strekt zich uit over een kustzone van zo’n 6 km. Deze grootschalige herontwikkeling levert een enorme kwaliteitsimpuls op, zowel voor Harderwijk als de regio. De leefbaarheid, werkgelegenheid en bereikbaarheid verbeteren aanzienlijk. Ook het toerisme zal profiteren.

Project_Sheet_SAAone

Snelweg A1 en A6 SAA

Het project A1/A6 Diemen – Almere Havendreef is onderdeel van de weguitbreiding Schiphol–Amsterdam–Almere (SAA). De ondertekening van het eerste DBFM-contract binnen SAA markeert een belangrijke stap in het verbreden van de (drukke) snelwegen op dit traject de komende jaren.

A16_N3_1_web

Reconstructie Aansluiting A16-N3

Boskalis Nederland voerde in opdracht van Rijkswaterstaat de werkzaamheden uit voor de Reconstructie Aansluiting A16–N3. De werkzaamheden omvatten het vernieuwen van het knooppunt bij Dordrecht en de aansluitingen realiseren voor het nieuwe bedrijventerrein Dordtse Kil IV. We hebben de doorstroming en veiligheid van de regio verbeterd. Velig. Duurzaam.

Strandeiland_IJburg_website

Strandeiland IJburg

Boskalis Nederland maakt opnieuw Amsterdam een stukje groter. Na het Centrumeiland bouwen we nu het Strandeiland in het IJmeer. Het Strandeiland is met 82 hectare het grootste van IJburg en geschikt voor bewoning. Daarnaast leggen we het Natuureiland aan, een natuurgebied van ruim 3 hectare met rietlandschap en een mosselbank. 

Marker_Wadden

Aanleg Natuureilanden Marker Wadden

Mooi nieuw stukje Nederland. Boskalis Nederland maakt ons land groter. Met materiaal uit het Markermeer, bouwen we nieuwe eilanden in opdracht van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. Door baggeren en de aanleg van nieuwe natuur verhogen we de ecologische kwaliteit van het Markermeer. En maken we het gebied aantrekkelijker voor natuurliefhebbers.