Midden in het water, tussen IJsselmeer en Markermeer, ligt de Houtribdijk. De Houtribdijk functioneert bij storm als een grote golfbreker tussen de twee meren. De dijk is daarmee cruciaal voor de waterveiligheid van alle provincies rond het IJsselmeergebied. We versterkten deze dijk met steen en zandige oevers. In zo’n groot zoet binnenwater zonder getijden is dat een wereldwijde primeur. Daarnaast leggen we een groots natuurgebied aan.
De Houtribdijk is dé verkeersbinding tussen Lelystad en Enkhuizen. De bijzondere ligging van de dijk maakt het project complex. Het was een uitdaging om zonder het verkeer te hinderen te werken aan de smalle dijk. De aanvoer van materiaal gebeurde daarom grotendeels over water. Voor de aanvoer van warm asfalt ontwikkelden we een unieke, drijvende gietasfaltcentrale. Zo waren er geen vrachtauto’s nodig.
Project Houtribdijk is een van de grootste uitvoeringsprojecten van het Hoogwaterbeschermingsprogramma Deltaplan Waterveiligheid. Het zand winnen we met een van onze cutters en winzuigers uit het Markermeer. Het zand van mindere kwaliteit gebruiken we voor de aanleg van een natuurgebied. Naast veiliger maken we dit gebied zo ook aantrekkelijker.
Tussen Enkhuizen en Trintelhaven kreeg de Houtribdijk aan beide kanten brede zandoevers zodat deze lange tijd grote stormen kan weerstaan, De zandoevers zijn begroeid en lopen geleidelijk af. Het zand breekt de golven en zorgt zo voor een veilige dijk. Aan de andere kant is het natuurgebied Trintelzand. Dit bestaat uit slikken, zandplaten en rietoevers. Hier vinden slakjes en waterinsecten een plek en kunnen vissen paaien. Dat trekt weer vogels aan. Zo ontstaat een levendig gebied.
Innovatieve methode
De toepassing van zandige oevers in het zoete binnenwater zonder getijden is nieuw. Daarom onderzocht een kennisconsortium van opdrachtgever Rijkswaterstaat en Ecoshape uitgebreid hoe het zand zich gedraagt. Versterking van een dijk met een zandige, begroeide oever blijkt in een zoetwatermeer zonder getij goed te werken. De zachte oever blijft goed liggen en is vanaf Trintelhaven naar het westen over 9 kilometer toegepast. Vanaf Trintelhaven is naar het oosten gekozen voor steen.
Best Value aanpak
Het project werd gegund aan de Combinatie Houtribdijk, een combinatie Boskalis en Van Oord, volgens een Best Value contract. Hierbij is het de aannemer die het initiatief neemt. Zo hebben we onze expertise optimaal kunnen inzetten. Behalve het maximaliseren van de betrouwbaarheid in waterveiligheid was in dit project het behouden en waar mogelijk vergroten van het draagvlak in de omgeving een van de speerpunten.