Direct naar hoofdinhoud

Herinrichting IJsseldelta

Het project IJsseldelta maakt deel uit van het ruim dertig maatregelen tellende landelijke programma Ruimte voor de Rivier, dat tot doel heeft om het Nederlandse rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. Het project omvatte de zomerbedverlaging Beneden-IJssel over een lengte van 7,5 kilometer ter hoogte van Kampen. Tevens is ten zuiden van Kampen een by-pass aangelegd.

Isala Delta
De werkzaamheden binnen het Design & Construct contract voerde Boskalis Nederland samen met Van Hattum en Blankevoort in de aannemerscombinatie Isala Delta uit. Isala Delta werkt in opdracht van Rijkswaterstaat en de Provincie Overijssel.

In het aanbestedingsproces is gebruik gemaakt van de zogenoemde 'concurrentiegerichte dialoog'. Bijzonder hieraan is dat naast de normale procedure, op voorhand ook al met de gegadigden dialooggesprekken worden gevoerd. Zo kon Isala Delta beter inzicht krijgen in de vraag van de opdrachtgevers. En de opdrachtgevers kregen beter inzicht in de mogelijke oplossingsrichtingen en risico's binnen het project.

Werkzaamheden
Het project bestaat uit twee maatregelen om de waterveiligheid in de regio Kampen-Zwolle voor de toekomst te borgen. In de eerste plaats de Zomerbedverlaging Beneden-IJssel, waarbij de rivier over een lengte van zeven en een halve kilometer tussen de Molenbrug en de Eilandbrug is verdiept. En in de tweede plaats de aanleg van het Reevediep, een nieuwe zijtak van de IJssel, ten zuiden van Kampen, richting het Drontermeer. Met de realisatie is ook de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving verbeterd. In drie uiterwaarden zijn de natuurwaarden versterkt. In het Reevediep is ruim driehonderd hectare nieuwe deltanatuur gerealiseerd. Er zijn nieuwe wandel-, struin- en fietspaden en een nieuwe vaargeul voor de recreatievaart aangelegd. Als onderdeel van het Reevediep legde Isala Delta ook een inlaatwerk, een recreatieschutsluis, een brug en 2 keersluizen aan.

Grondverzet
Van de totale herinrichting van de IJsseldelta leverde Boskalis Nederland de grootste prestatie op het gebied van baggeren en grondverzet. Er werd zo'n twee miljoen kuub zand gebaggerd, die vervolgens weer voor de opbouw van de dijken en het landschap werd ingezet. In totaal waren we ruim vier jaar actief in de IJsseldelta, met baggerwerken en grood grondverzet als hoofdactiviteit. Het laatste onderdeel van het project betrof het Reevesluiscomplex. Hier bouwde Boskalis in samenwerking met Van Hattum en Blankevoort in plaats van een keersluis een schutsluis.

Het mooiste van alles: we hebben de kaart van Nederland veranderd. Als je nu inzoomt op Google Earth zie je dat honderden hectaren opnieuw zijn ingericht.

Lees ook: Artikel uit GWW
 

Gerelateerde projecten

N62_Sloeweg

Verdubbeling N62 Sloeweg

De N62 (Sloeweg) wordt tussen de N254 (Bernhardweg/Westerscheldetunnelweg) en de A58 gereconstrueerd/verdubbeld en de aansluitingen op de aansluitende wegen worden aangepast.

Project_sheet

Reconstructie A20 - N456 Aansluiting Moordrecht

In 2011 heeft de provincie Zuid-Holland, de gemeente Zuidplas en Prorail het plan voor de reconstructie A20 - N456 gegund aan Boskalis Nederland.

1509924_Werkendam_Biesbosch_0000

Ontpoldering Noordwaard

Project_Sheet_N381_Drachten_Nanningaweg

N381 Drachten-Nanningaweg

De N381, gelegen tussen Drachten en de Drentse grens, is voor de provincie Fryslân een belangrijke verkeersroute. Deze weg is de belangrijkste verbinding met Drenthe en Duitsland voor Drachten en in mindere mate voor Leeuwarden, twee economische centra binnen de provincie.

16-05-12-HPZ

Hondsbossche en Pettemer Zeewering

Sterke kustlijn, recreatieve meerwaarde. De Hondsbossche en Pettemer Zeewering tussen Petten en Camperduin voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. De opdrachtgever wilde een veilig ontwerp met veel zand en meerwaarde voor natuur en recreatie. Boskalis Nederland versterkte de kust met 35 miljoen m3 zand uit zee en benutte dit zand meteen voor recreatie en toerisme.

Project_sheet_A4_Delft_Schiedam

A4 Delft - Schiedam

Boskalis Nederland werkt aan de A4 van Delft naar Schiedam in opdracht van Rijkswaterstaat. Na 40 jaar komt met de aanleg van dit laatste deel een einde aan het publieke debat over de wenselijkheid van deze nieuwe weg.