Direct naar hoofdinhoud

Dijkverbetering Eemshaven-Delfzijl

Innovatieve concepten voor aardbevingsbestendige dijk. De zeedijk tussen Eemshaven en Delfzijl voldeed niet meer aan de veiligheidsnormen. Boskalis Nederland versterkte en verhoogde de 12 kilometer lange dijk. En maakte deze op verschillende manieren aantrekkelijk voor recreatie.

De kans op aardbevingen als gevolg van gaswinning maakte de urgentie voor dijkverbetering in Groningen extra groot. Reden voor waterschap Noorderzijlvest om als eerste te starten met dijkversterking binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Daarmee werd deze dijk tussen Eemshaven en Delfzijl de eerste aardbevingsbestendige dijk in Nederland.

Kansen
Het versterken van de dijk van 11,7 km lang kreeg de hoogste prioriteit. Hiermee maakten we Groningen weer veilig. Daarnaast biedt het werk kansen voor regionale ontwikkelingen op het gebied van natuur, recreatie en economie:

Marconi: Uitbreiding van het stadsstrand Marconi in Delfzijl

Kiek over Diek: Aanleg op en langs de dijk van het laatste stuk fietspad van de 90 kilometer lange fietsroute Kiek over Diek tussen Lauwersoog en Nieuwe Statenzijl

De Rijke Dijk: aan de kant van de zee komt natuur in de vorm van een palenbos en getijdenpoelen 

De Dubbele Dijk: twee dijken achter elkaar bieden nog meer waterveiligheid. Tussen de dijken komt een natuurgebied met eb en vloed. Een rustgebied voor vogels en 37 hectare voor zilte teelt van bijvoorbeeld zeekraal en lamsoor, schaal- en schelpdieren.

Meer informatie en virtuele excursie
Voor wie een kijkje wil nemen op de nieuwe dijk maar Groningen iets te ver vindt: https://www.noorderzijlvest.nl/dijkeemshavendelfzijl/virtuele-excursie/

Gerelateerde projecten

Project_sheet

Reconstructie A20 - N456 Aansluiting Moordrecht

In 2011 heeft de provincie Zuid-Holland, de gemeente Zuidplas en Prorail het plan voor de reconstructie A20 - N456 gegund aan Boskalis Nederland.

1509924_Werkendam_Biesbosch_0000

Ontpoldering Noordwaard

Project_Sheet_N381_Drachten_Nanningaweg

N381 Drachten-Nanningaweg

De N381, gelegen tussen Drachten en de Drentse grens, is voor de provincie Fryslân een belangrijke verkeersroute. Deze weg is de belangrijkste verbinding met Drenthe en Duitsland voor Drachten en in mindere mate voor Leeuwarden, twee economische centra binnen de provincie.

16-05-12-HPZ

Hondsbossche en Pettemer Zeewering

Sterke kustlijn, recreatieve meerwaarde. De Hondsbossche en Pettemer Zeewering tussen Petten en Camperduin voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. De opdrachtgever wilde een veilig ontwerp met veel zand en meerwaarde voor natuur en recreatie. Boskalis Nederland versterkte de kust met 35 miljoen m3 zand uit zee en benutte dit zand meteen voor recreatie en toerisme.

Project_sheet_A4_Delft_Schiedam

A4 Delft - Schiedam

Boskalis Nederland werkt aan de A4 van Delft naar Schiedam in opdracht van Rijkswaterstaat. Na 40 jaar komt met de aanleg van dit laatste deel een einde aan het publieke debat over de wenselijkheid van deze nieuwe weg.

Project_Sheet_A4_Steenbergen

A4 Steenbergen

Met de aanleg van de A4 tussen Dinteloord en Bergen op Zoom wordt de 15 kilometer lange ontbrekende schakel tussen Rotterdam en Antwerpen ingevuld.