Direct naar hoofdinhoud

Delflandse Kust

Het Delflandse Kust Project is een van de tien Zwakke Schakels die de overheid wil aanpakken om de veiligheid van het achterland te waarborgen. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel. Ook de kracht van de golven neemt toe. Dit heeft gevolgen voor de kustveiligheid in de toekomst.

Het 15 kilometer lange traject tussen Hoek van Holland en Scheveningen is in de periode 2008 en 2012 aangepakt.

Aannemerscombinatie

De combinatie Delflandse Kust, bestaande uit Boskalis en Van Oord, hebben dit werk uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap van Delfland.  Het betrof een Engineering & Construct contract dat op basis van systeemgerichte contractbeheersing (SCB) dat werd beheerd door Rijkswaterstaat. SCB is een methodiek waarbij risicogestuurd gebruik wordt gemaakt van de gegevens die voortkomen uit het (ISO) gecertificeerde kwaliteitsmanagementsysteem van de opdrachtnemer. De opdracht was om de kust te versterken door de duinen te verhogen en het strand te verbreden. Tot de opdracht behoorde ook natuurcompensatie voor de aanleg van Maasvlakte 2. 

De werkzaamheden

Aan de zeezijde van de bestaande duinen is een extra duinenrij gemaakt  en de kustlijn is strakgetrokken. Ook is het bestaande strand verbreed. De strandopgangen zijn, waar nodig, verlengd en aangepast en van nieuwe trappen voorzien. Ongeveer 25 strandpaviljoens zijn verplaatst en de aansluitingen op de nutsvoorzieningen aangepast.  Bij Kijkduin is de duinverbreding uitgevoerd met behoud van het zicht op zee.

Het extra brede strand fungeert als ‘transportband’: de wind krijgt grip op het strandzand en verstuift dit naar de duinen. Zo groeien de duinen op een natuurlijke manier en groeien ze mee met de veranderende veiligheidseisen. De nieuwe duinen zijn aangepland met helmgras.

Tegelijk met de kustversterking is tussen Hoek van Holland en ’s-Gravenzande een nieuw natuurgebied aangelegd. De aanleg van dit 35 hectare grote gebied is bedoeld om de nadelige effecten van Maasvlakte 2 te compenseren (duincompensatie). We hebben hier het strand verbreed en halverwege een terp gebouwd.  Daar zijn twee gebouwen op gezet. Door het nieuwe natuurgebied loopt een verhoogd wandelpad dat de oude strandopgang verbindt met de nieuwe terp. Onder dit pad is een ecoduiker aangelegd. Bij hoog water kan het water rond de terp stromen. Hierdoor ontstaat een halfnat natuurgebied, een duinvallei, waar de komende jaren nieuwe flora en fauna de ruimte krijgen. Verder is 3,5 kilometer nieuw fietspad aangelegd in het gebied.

Omgevingsmanagement

De aannemerscombinatie heeft zich actief opgesteld om betrokkenen en hulpdiensten tijdig te informeren over de werkzaamheden. Onder meer via een website en periodieke nieuwsbrieven.
In de zomermaanden is niet gewerkt in de recreatieve delen van het gebied.

Gerelateerde projecten

Vmr

Vismigratierivier

Een kilometerslange rivier op de grens van de Waddenzee en het IJsselmeer. Boskalis Nederland is de aannemer die dit unieke deel van de Vismigratierivier bij de Afsluitdijk gaat maken. Het project helpt vispopulaties te herstellen. De Europese aanbesteding voor het rivierdeel is op 4 december 2023 door provincie Fryslân definitief aan ons gegund. Na de uitvoering gaan wij de hele Vismigratierivier voor tien jaar onderhouden.

FF141688

Dijkversterking Vlieland

Op woensdag 11 oktober 2023 hebben wij samen met Rijkswaterstaat het contract ondertekend om de dijkversterking op Vlieland uit te voeren. Deze dijk ligt tegen de achtertuinen aan van de huizen aan de Dorpsstraat en moet het dorp beschermen tegen hoogwater van de Waddenzee. Op dit moment voldoet de dijk niet aan de veiligheidseisen. Daarom gaan we de dijk versterken.

DJI 0994

Rijnhaven

In, op en langs de Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten, komt een nieuw stuk stadscentrum. 

Kopie Van Kopie Van Kopie Van Kopie Van Facebookpost (1) (1)

Ophogen bedrijventerrein Oosterhorn-zuid fase 2

Tijdens een feestelijke bijeenkomst hebben wij samen met Groningen Seaports het contract ondertekend voor het ophogen van het bedrijventerrein Oosterhorn-zuid, fase 2.

Project_Sheet_Grensmaas

Grensmaas

Het project Grensmaas stelt het Maasland veilig voor overstromingen en herstelt het natuurlijk evenwicht in en rond de Grensmaas. De drie hoofddoelstellingen van het project zijn rivierbeveiliging, natuurontwikkeling en ontgrinding. Zowel de natuurontwikkeling als de hoogwaterbescherming worden mede gefinancierd door de winning van 54 miljoen ton grind.

BKN Asfalt (3)

Groot variabel onderhoud A15

Rijkswaterstaat heeft het Groot Variabel Onderhoud A15 gegund aan Boskalis Nederland. Het gaat om de A15 tussen knooppunt Ridderkerk-zuid en knooppunt Deil, in beide richtingen. Voor dit project is de zogeheten ‘koploperaanpak’ toegepast. Hierbij worden bedrijven uitgedaagd om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk uit te voeren.