Direct naar hoofdinhoud

Verbreding Wilhelminakanaal

Rijkswaterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant hebben het project verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal bij Tilburg gegund aan de combinatie van bouwbedrijven Boskalis en Heijmans.

Het project omvat het verbreden en verdiepen van het huidige kanaal (over circa 4 km), het bouwen van een nieuwe sluis (naast de huidige sluis III) en het slopen van sluis II. Heijmans neemt de bouw van de nieuwe sluis voor haar rekening, Boskalis voert de werkzaamheden aan het kanaal uit.

Economische bedrijvigheid

Het opwaarderen van het Wilhelminakanaal leidt tot een duurzamer en beter bereikbaar Brabant over water. Een breder en dieper Wilhelminakanaal schept ook kansen voor de Brabantse economie en het milieu. Vandaar dat de gemeente en de provincie medefinancier zijn van het werk en nauw betrokken zijn bij de uitvoering ervan.

Met de verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal zijn de Tilburgse bedrijventerreinen zoals Vossenberg West straks bereikbaar voor grotere binnenvaartschepen, zogenaamde klasse IV-schepen met een beperkte diepgang. Eén klasse IV-schip kan evenveel vervoeren als 70 vrachtwagens.

Bouw sluis

De huidige sluizen II en III worden vervangen door één nieuwe sluis. Sluis II wordt verwijderd en de huidige sluis III, die een monumentale status heeft, blijft na buiten gebruikstelling gehandhaafd en behoudt een waterkerende functie.

Voordeel voor de scheepvaart is een afname van de reistijd met ca. 30 minuten. En de schaalvergroting van de schepen, waardoor meer lading kan worden vervoerd. In de nieuw te bouwen sluis III is een hoogteverschil van meer dan zeven meter. Bij de sluis wordt een vijzelturbine gerealiseerd om met dit waterverval energie op te wekken.

Verdiepen

Naast het verbreden van het kanaal, wordt ook een gedeelte verdiept: vanaf de instroom van de Donge tot de Dongense brug wordt het kanaal 3.60 meter diep.

Keermogelijkheid

Ten oosten van de te bouwen sluis III wordt een keermogelijkheid (zwaaikom) voor klasse IV-schepen gerealiseerd.

Gerelateerde projecten

16-05-12-BPL

Buitenring Parkstad Limburg

Buitenring Parkstad Limburg beslaat de regionaal verbindende wegen N298, N299 en N300. Het tracé loopt vanaf de aansluiting van de N298 op de A76 bij Nuth tot aan de aansluiting van de N300 op de N281 ter hoogte van het bedrijvenpark Avantis. Buitenring Parkstad Limburg geeft invulling aan de ontbrekende schakels binnen dit tracé, waardoor een hoogwaardige regionale autoweg ontstaat. Het project bestaat uit het aanpassen van 14 kilometer bestaande wegen en/of verbreden en aanleggen van 12 kilometer nieuwe wegen.

A9_Badhoevedorp

Omlegging A9 Badhoevedorp

Op 11 december 2012 heeft Rijkswaterstaat de opdracht voor de uitvoering van het project Omlegging A9 Badhoevedorp definitief gegund aan Combinatie BadhoeverBogen. De aannemerscombinatie bestaat uit de bedrijven VolkerWessels, Boskalis en Mourik Groot-Ammers.

prinsesamaliaviaductonderdoor (1)

Amaliaviaduct Maasvlakte Rotterdam

Rotterdamse haven beter bereikbaar. Het werd steeds drukker op Maasvlakte 2. Om te zorgen dat de haven en de containerterminals bereikbaar blijven, besloot het Havenbedrijf Rotterdam de weg te verbreden en een ongelijkvloerse kruising aan te leggen. Dit Prinses Amaliaviaduct is onder architectuur gebouwd en een visitekaartje voor Boskalis Nederland als multispecialist.

16-04-15-Lange_Haven_Plus

Lange Haven Plus

Binnen het project Lange Haven Plus brengen we de Schiedamse gracht terug in goede conditie. Tegelijkertijd wordt het werk aangewend om de verzakte kades een nieuwe inrichting te geven.

16-04-15-Wilhelminakanaal

Verbreding Wilhelminakanaal

Rijkswaterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant hebben het project verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal bij Tilburg gegund aan de combinatie van bouwbedrijven Boskalis en Heijmans.

N62_Sloeweg

Verdubbeling N62 Sloeweg

De N62 (Sloeweg) wordt tussen de N254 (Bernhardweg/Westerscheldetunnelweg) en de A58 gereconstrueerd/verdubbeld en de aansluitingen op de aansluitende wegen worden aangepast.