Direct naar hoofdinhoud

RijnlandRoute N206 ir. G. Tjalmaweg

Als onderdeel van de RijnlandRoute wordt de ir. G. Tjalmaweg (N206) tussen Leiden en Katwijk vernieuwd en verbreed. Boskalis Nederland vervangt de huidige eenbaansweg door een deels verdiepte weg met twee rijbanen en dubbele rijstroken. Naast de Torenvlietbrug over de Oude Rijn komt een nieuwe brug. Daardoor zijn er straks twee vaste bruggen, voor iedere rijrichting één.

Voor de regio is de ir. G. Tjalmaweg een belangrijke doorgaande weg. Om de toenemende verkeersdruk aan te kunnen en (de geplande) woningen te ontsluiten, wordt door de verbreding en overige aanpassingen de weg op de toekomst voorbereid. De N206 ir. G. Tjalmaweg ligt nu al verdiept, maar komt ook voor de landschappelijke inpassing plaatselijk nóg dieper te liggen. Met twee ongelijkvloerse kruisingen en onder meer een snelfietspad en groene parkstrook met een mix van planten. 

Folieconstructie
Het verdiepte gedeelte van de weg ligt na de werkzaamheden onder het grondwaterniveau. Dit betekent dat de verdiepte ligging waterdicht moet worden gemaakt waarvoor we een innovatieve folieconstructie toepassen. In meerdere delen van de verdiepte ligging wordt tegelijk efficiënt gewerkt aan onder meer het aanbrengen van damwanden, het ontgraven en injecteren van de waterremmende gel en het uitrollen van de folieconstructie voor een definitieve, grondwaterdichte, kuip. De bijna twee kilometer lange folieconstructie zorgt ervoor dat de weg straks droog blijft. We realiseren daarmee een van de grootste droge folieconstructies volgens een beproefde methode die in Nederland op deze schaal nog niet eerder is toegepast. Kijk ook de animatie van de verdiepte ligging.

Bruggen
Een ander onderdeel van het tracé is de Torenvlietbrug over de Oude Rijn. Dit is nu nog een brug met twee rijbanen maar ernaast bouwen we een nieuwe brug en geven de bestaande brug een metamorfose. Zodat er straks 2x2 rijbanen beschikbaar zijn, evenals een fietspad en voetpad. De realisatie sluit qua planning aan op de aanleg van de verdiepte Tjalmaweg (N206) en aan de andere kant de nieuwe aansluiting op de A44.

Een van onze ecologen kijkt voortdurend mee met de werkzaamheden waarbij we onze activiteiten onder meer afstemmen op de seizoenen. 

De RijnlandRoute is het grootste infrastructuurproject van de provincie Zuid-Holland. 

 

 

Gerelateerde projecten

Wognum-sbocht1 (1)

Herinrichting A.C. de Graafweg (N241)

Met de herinrichting wil de provincie Noord-Holland de verkeersveiligheid verbeteren en de doorstroming op de A.C. de Graafweg garanderen.

20190214_Ruimte_voor_de_rivier_Kampen-38

Herinrichting IJsseldelta

Het project IJsseldelta maakt deel uit van het ruim dertig maatregelen tellende landelijke programma Ruimte voor de Rivier, dat tot doel heeft om het Nederlandse rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. Het project omvatte de zomerbedverlaging Beneden-IJssel over een lengte van 7,5 kilometer ter hoogte van Kampen. Tevens is ten zuiden van Kampen een by-pass aangelegd.

N206