Direct naar hoofdinhoud

Overnachtingshaven Spijk

Herinrichting oeverzone Spijk. Een nieuwe overnachtingshaven aan de Boven-Rijn bij Spijk, vlakbij Lobith. 

Binnenvaartschippers hebben net als chauffeurs af en toe rust nodig. Tussen Tiel en de Duitse grens is nu geen gelegenheid om veilig af te meren. Op deze drukke scheepvaartroute lossen we in opdracht van Rijkswaterstaat het tekort aan overnachtingsplaatsen op door de bouw van een nieuwe overnachtingshaven. 

De uiterwaard met voornamelijk agrarische percelen wordt een diepe haven die plaats biedt aan vijftig binnenvaartschapen van 135 meter lang. De nieuwe overnachtingshaven die we bouwen, krijgt tien afmeersteigers waaronder een auto-afzetsteiger, een speciale steiger voor 190 meter lange duwbakken en twee steigers voor kegelschepen met een brandbare of chemische lading. Elke steiger wordt volledig opgeleverd, van walstroom tot brandweervoorzieningen. Inmiddels is begonnen met het ontgraven van de grondlaag. We zijn daarbij gestuit op een grondlaag die interessant is voor archeologisch onderzoek. 

Daarnaast zijn we verantwoordelijk voor oeverbescherming en de steenbekleding van de haven en de twee havendammen. Via een Best Value aanbesteding zijn we als Boskalis geselecteerd als partij met de beste mensen voor een multidisciplinair project waaronder grond-, weg- en waterbouw, afmeervoorzieningen en technische installaties. Naast de havenwerkzaamheden gaan we ook het omliggende projectgebied inrichten met oog op bereikbaarheid, natuurontwikkeling en recreatie. 

Gerelateerde projecten

Wognum-sbocht1 (1)

Herinrichting A.C. de Graafweg (N241)

Met de herinrichting wil de provincie Noord-Holland de verkeersveiligheid verbeteren en de doorstroming op de A.C. de Graafweg garanderen.

20190214_Ruimte_voor_de_rivier_Kampen-38

Herinrichting IJsseldelta

Het project IJsseldelta maakt deel uit van het ruim dertig maatregelen tellende landelijke programma Ruimte voor de Rivier, dat tot doel heeft om het Nederlandse rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. Het project omvatte de zomerbedverlaging Beneden-IJssel over een lengte van 7,5 kilometer ter hoogte van Kampen. Tevens is ten zuiden van Kampen een by-pass aangelegd.