Direct naar hoofdinhoud

Nieuwe Verbinding N69

Het project Nieuwe Verbinding N69 omvat de aanleg van een nieuwe wegverbinding tussen de provinciale weg N69 ten zuiden van Valkenswaard en de snelweg A67 ter hoogte van Veldhoven, inclusief de realisatie van kunstwerken en de aanpassing van het bestaande wegennet. Duurzaamheid is op velerlei wijzen in dit project vormgegeven. Zowel bij de bouw, met een lage CO2-uitstoot, tijdens de energieneutrale gebruiksfase en wat betreft de leefomgeving met aandacht voor landschap, natuur en recreatie.

Veel doorgaand verkeer in de regio reed nog over lokale wegen of door de dorpen. Om de leefbaarheid voor de bewoners in de regio te verbeteren, legde Boskalis Nederland voor de provincie Noord-Brabant een nieuwe 80 km weg aan die buiten de dorpen ligt. De weg kreeg twee aparte rijstroken, die gescheiden worden door een middenberm. De nieuwe weg kreeg stil asfalt en is landschappelijk goed ingepast. Er kwamen ruime beekdalpassages en goede voorzieningen om de nieuwe weg veilig te kunnen kruisen. De nieuwe weg slingert door de waardevolle en kwetsbare landbouwgronden, bos- en natuurgebieden. Alle viaducten en bruggen zijn slank en ingetogen ontworpen en rondom de N69 zijn bijzondere gebiedsiconen toegevoegd die passen in de natuurlijke groene omgeving.

Video
In de video ‘N69: Groenste weg van Brabant’  is te zien hoe Boskalis Nederland werkte aan de Nieuwe Verbinding N69. 

Natuurlijke manier
De nieuwe provinciale weg loopt van de A67 bij Veldhoven tot de Luikerweg onder Valkenswaard ligt buiten de dorpen. Zo wordt de leefbaarheid voor de bewoners in de regio verbeterd. De Nieuwe Verbinding N69 is een weg die veilig is, prettig rijdt en op een natuurlijke manier in het landschap opgaat. Ontworpen met veel aandacht voor het behoud en het versterken van de natuur, met verbindingen over, langs en onder de weg voor mens en dier. Bij de uitvoering van de werkzaamheden streefte Boskalis Nederland naar een reductie van de CO2-uitstoot door het materieel door de inzet van biobrandstof. Voor de realisatie van dit project is gebruik gemaakt van de brede expertise op het gebied van zowel grondstoffen, grondverzet, betontechniek als wegenbouw die aanwezig is binnen Boskalis.

Duurzame fietsbrug
In het tracé van de Nieuwe N69 is voor een duurzame fietsbrug geplaatst van voorgespannen geopolymeerbeton. Dat beton bestaat uit hergebruikte grondstoffen waarbij geen cement wordt gebruikt. Geopolymeerbeton heeft een fors lagere CO2-voetafdruk en is 75% schoner dan traditioneel beton. Dat komt omdat er geen cement wordt gebruikt en alleen hergebruikte grondstoffen worden toegepast. Er komt geen nieuw materiaal aan te pas. Niet eerder werd een constructieve brug met voorgespannen geopolymeerbeton uitgevoerd. Deze fietsbrug is dan ook een belangrijke doorbraak in innovatiekracht om duurzamere betonconstructies te maken. 

Project Nieuwe Verbinding N69 won in 2021 de Betonprijs in de categorie Duurzame bouw.

Lees meer over de Nieuwe N69

Gerelateerde projecten

Project_sheet

Reconstructie A20 - N456 Aansluiting Moordrecht

In 2011 heeft de provincie Zuid-Holland, de gemeente Zuidplas en Prorail het plan voor de reconstructie A20 - N456 gegund aan Boskalis Nederland.

1509924_Werkendam_Biesbosch_0000

Ontpoldering Noordwaard

Project_Sheet_N381_Drachten_Nanningaweg

N381 Drachten-Nanningaweg

De N381, gelegen tussen Drachten en de Drentse grens, is voor de provincie Fryslân een belangrijke verkeersroute. Deze weg is de belangrijkste verbinding met Drenthe en Duitsland voor Drachten en in mindere mate voor Leeuwarden, twee economische centra binnen de provincie.

16-05-12-HPZ

Hondsbossche en Pettemer Zeewering

Sterke kustlijn, recreatieve meerwaarde. De Hondsbossche en Pettemer Zeewering tussen Petten en Camperduin voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. De opdrachtgever wilde een veilig ontwerp met veel zand en meerwaarde voor natuur en recreatie. Boskalis Nederland versterkte de kust met 35 miljoen m3 zand uit zee en benutte dit zand meteen voor recreatie en toerisme.

Project_sheet_A4_Delft_Schiedam

A4 Delft - Schiedam

Boskalis Nederland werkt aan de A4 van Delft naar Schiedam in opdracht van Rijkswaterstaat. Na 40 jaar komt met de aanleg van dit laatste deel een einde aan het publieke debat over de wenselijkheid van deze nieuwe weg.

Project_Sheet_A4_Steenbergen

A4 Steenbergen

Met de aanleg van de A4 tussen Dinteloord en Bergen op Zoom wordt de 15 kilometer lange ontbrekende schakel tussen Rotterdam en Antwerpen ingevuld.