Direct naar hoofdinhoud

Hondsbossche en Pettemer Zeewering

<strong>Sterke kustlijn, recreatieve meerwaarde. </strong>De Hondsbossche en Pettemer Zeewering tussen Petten en Camperduin voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. De opdrachtgever wilde een veilig ontwerp met veel zand en meerwaarde voor natuur en recreatie. Boskalis Nederland versterkte de kust met 35 miljoen m3 zand uit zee en benutte dit zand meteen voor recreatie en toerisme.

De 5,5 km lange dijk nabij Petten vormt één geheel met de veel kortere Pettemer Zeewering, het noordelijke uiteinde; samen worden ze aangeduid als Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Deze zeewering vormde een risico voor de veiligheid. Opdrachtgever Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier koos ervoor de aanpak van de veiligheid te combineren met nieuwe mogelijkheden voor recreatie en toerisme. Het project maakt deel uit van het tweede landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Zand met mogelijkheden
Boskalis Nederland bracht voor de bestaande, stenen dijk ruim 35 miljoen kuub zand aan. De kustlijn schoof 300 meter op richting zee. Ook legden we een compleet nieuw duingebied aan. Door de kust te versterken met zand – in plaats van bijvoorbeeld het verzwaren of verhogen van de bestaande dijk – ontstonden meer mogelijkheden voor recreatie, toerisme, natuur en economie. De natuur kreeg in het centrale deel de ruimte. En aan de uiteinden, bij de dorpen Camperduin en Petten, is ingezet op recreatie.

Nieuw strand

Met behulp van vijf sleephopperzuigers hebben we de 35 miljoen m3 zand uit zee gebruikt voor zogenoemde vooroeversuppletie. Verder hebben we met het zand een zandstrand van 8 kilometer en een duinenstrook van zes kilometer tussen Camperduin en Petten gemaakt. 

Duurzaam

  • De aanvoer van zand door de grote schepen was goed op elkaar afgestemd. Doordat er geen onderlinge wachttijd was, scheelde dat behoorlijk in brandstofverbruik en CO2-uitstoot. 

  • Zand voor het nieuwe strand en de duinen is door een anderhalve kilometer lange zinker gespoten. Dit scheelde aanzienlijk in vaarbewegingen.

  • Om stuifhinder te voorkomen is het nieuwe duin ingeplant met helmgras. Ook is er voorzien in luwe laagtes, waar stuifzand neer kan slaan op het duin. Zo blijft het zand op zijn plaats.

Veilig en mooi
Met de nieuwe zeewering is het gebied nu stormveilig. Maar het nieuwe gebied is ook mooi. in 55 hectare nieuw duingebied is helmgras aangeplant, en een fietspad aangelegd. Daarnaast is er een voetpad in de duinen gekomen en zijn er nu houten trappen en vlonders in de opgang. Er is een lagune bij Camperduin met een vochtige duinvallei. Vanaf het panoramaduin bij Petten zien bezoekers het aangelegde werk en het achterland liggen. Op het nieuwe, ruime strand bij Petten is een kunstwerk geplaatst van 160 palen. 

Petten in Palen
Het gebied rondom Petten kent een lange historie en een boeiende relatie met de zee. Vroeger werd het dorp Petten beschermd door paalbolwerken, paalhoofden en paalschermen opgevuld met wier. Dit verleden benadrukt het palendorp ‘Petten in Palen’, op de grens van zand en water. Dit palendorp vormt het silhouet van de voormalige kerk en een tiental huisjes. Het verbeeldt de roerige geschiedenis van het dorp en haar gevecht tegen de zee. De houten palen komen in de onderhoudsbuffer en staan daar de eerste jaren droog, zodat de mensen er naartoe kunnen lopen. Langzaam kalft het zand af en komen de palen in het water te staan. Zij blijven als gedenkteken voor het opgeslokte dorp duidelijk zichtbaar.

Meer informatie 

Parelproject

Trouw: Een revolutionair experiment bij Petten

Gerelateerde projecten

N201_Aansluitingen_A4

N201 Aansluitingen A4

Het project 'Aansluitingen A4' was onderdeel van het Masterplan N201+. Met dit deelproject is de capaciteit van en naar de rijksweg A4 bij Hoofddorp uitgebreid. Het was een uitdagend project door de complexiteit van de kruispunten, de aanleg van fly-overs en de integratie van de disciplines beton, wegen en elektro (inclusief het Dynamisch Verkeersmanagement).

Omlegging_N201_projectsheet

Omlegging N201

Provincie Noord-Holland realiseerde de omlegging van de N201 tussen de A4, de A9 en A2. Dit was hard nodig om de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid in deze regio te verbeteren. Dit was ook van groot economisch belang. In dit project werkten we nauw samen met diverse overheden en Schiphol. De Omlegging Aalsmeer-Uithoorn omvatte circa 7 km nieuwe provinciale weg. Dit is inclusief openbare verlichting, verkeerslichten, groenvoorzieningen, bebording en bewegwijzering. Een belangrijk onderdeel was een nieuwe tunnel onder de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Deze tunnel heeft een gesloten deel van circa 700 meter en een deel met een open bak van circa 300 meter. Verder omvatte het project onder meer de aansluiting van de nieuwe N201 op kruisende wegen, de aanleg van verschillende viaducten, fietsbruggen, fietstunnels, doorvaarbare duikers en het aanpassen van de waterhuishouding.

16-04-08-Maasvlakte_2

Maasvlakte 2 Rotterdam

Nieuw land voor uitbreiding Rotterdamse haven! Door het aanleggen van een nieuw gebied ter grootte van 2.000 hectare in zee, hebben we de Rotterdamse haven 20% groter gemaakt. Deze nieuwe zone is ongeveer even groot als de totale oppervlakte van de luchthaven Schiphol!

Delflandse_kust

Delflandse Kust

Het Delflandse Kust Project is een van de tien Zwakke Schakels die de overheid wil aanpakken om de veiligheid van het achterland te waarborgen. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel. Ook de kracht van de golven neemt toe. Dit heeft gevolgen voor de kustveiligheid in de toekomst. Het 15 kilometer lange traject tussen Hoek van Holland en Scheveningen is in de periode 2008 en 2012 aangepakt.

Zandmotor

Zandmotor

Rijkswaterstaat laat elke vijf jaar grote hoeveelheden zand storten op het strand voor de westkust van ons land. Dit om afkalving van de duinen tegen te gaan. Voor de Delflandse kust is dit keer voor een innovatief en duurzaam concept gekozen: de Zandmotor. Hierbij wordt in één keer op één plek een grote hoeveelheid zand gestort. Via golven, getij en wind legt de natuur zelf het zand op de juiste plek. Als de Zandmotor naar verwachting werkt, is hier de komende twintig jaar geen verdere zandsuppletie nodig. Zo wordt veelvuldige verstoring van de kwetsbare zeebodem voorkomen.

Roggenplaat (1)

Zandsuppletie Roggenplaat

Het ophogen van de Roggenplaat in de Oosterschelde is nodig om ervoor te zorgen dat vogels en zeehonden langer voedsel kunnen zoeken.Met onze sleephopperzuiger hebben we op zeven verschillende plaatsen centraal op de Roggenplaat zandophopingen aangebracht. Die zorgen ervoor dat de plaat langer droog blijft bij opkomend water.