Direct naar hoofdinhoud

HES Hartel Tank Terminal HTT, Rotterdam

Nieuwe kade bereikbaar voor grootste olietankers. In opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam bouwde de combinatie Boskalis, Van Hattum en Blankevoort en Mobilis een diepzeekade, binnenvaartkade en steiger voor de nieuwe HES Hartel Tank Terminal op de Hartelstrook (Maasvlakte 1). Om te zorgen dat zowel grote olietankers als binnenvaartschepen hier kunnen aanleggen.

De HES Hartel Tank Terminal op de Hartelstrook in de haven van Rotterdam is een terminal in ontwikkeling. De opslagterminal geeft HES de mogelijkheid om olieproducten op- en over te slaan. Om dit mogelijk te maken, realiseerden we:

  • een 1.200 meter lange kademuur aan voor zeeschepen, 

  • een 1.100 meter lange binnenvaart kademuur en 

  • een 350 meter lange steiger met vier ligplaatsen voor binnenvaartschepen 

  • de nodige bagger- en grondwerkzaamheden 

  • oever- en bodembescherming.

Bij de aanleg moest worden voldaan aan de hoogste eisen op gebied van veiligheid en milieu. Aan de nieuwe kade kunnen nu zelfs de grootste zeetankschepen aanmeren. De steiger rust op betonpalen met een dek opgebouwd uit prefab betonnen kespen en liggers. Het remmingwerk uit stalen palen met 700 ton aan samengesteld buisliggers. De diepzeekade is een betonnen kesp met ontlastvloer (L-wand) gefundeerd op een combiwand en 645 schroefinjectiepalen, verankerd met ruim 300 MV-palen. De binnenvaartkade is een betonnen deksloof gefundeerd op een combiwand en verankerd met ruim 340 schroefinjectieankers. In totaal wordt ruim 45.000m3 beton verwerkt.

De HES Tank Terminal moet de concurrentiepositie van de haven van Rotterdam verder versterken. 

Gerelateerde projecten

Wognum-sbocht1 (1)

Herinrichting A.C. de Graafweg (N241)

Met de herinrichting wil de provincie Noord-Holland de verkeersveiligheid verbeteren en de doorstroming op de A.C. de Graafweg garanderen.

20190214_Ruimte_voor_de_rivier_Kampen-38

Herinrichting IJsseldelta

Het project IJsseldelta maakt deel uit van het ruim dertig maatregelen tellende landelijke programma Ruimte voor de Rivier, dat tot doel heeft om het Nederlandse rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. Het project omvatte de zomerbedverlaging Beneden-IJssel over een lengte van 7,5 kilometer ter hoogte van Kampen. Tevens is ten zuiden van Kampen een by-pass aangelegd.