Direct naar hoofdinhoud

Doorn Botlek verwijderen

In opdracht van Havenbedrijf Rotterdam heeft Boskalis Nederland in combinatie met Van Oord Nederland de Doorn, een onderwaterdam bij de entree van de Botlek (havennummer 4030), verwijderd. De entree van de Botlek is één van de drukste vaargebieden van de Rotterdamse haven. Door het weghalen van de Doorn is de nautische bereikbaarheid voor, met name diepstekende schepen in het Botlekgebied, verbeterd. Dit is belangrijk voor de schaalvergroting in de scheepvaart.

De eerste mijlpaal in het project was het verdiepen naar -12m NAP vòòr 29 september 2014. Hierdoor werd het mogelijk voor het grootste cruiseschip ter wereld “Oasis of the Seas” om de werf Keppel Verolme te bereiken. Dankzij de inzet van een aantal kraanschepen in combinatie met duw-sleepboten met splijtbakken is deze deadline gehaald. Het tweede deel van het werk bestond uit het verder verdiepen van de Doorn tot een diepte van -15.25m NAP. Hiervoor is de sleephopperzuiger “Willem van Oranje” ingezet.

De reden van deze verdieping was dat diepstekende schepen een manoeuvre moesten maken om in de Botlek te arriveren, die alleen kon worden uitgevoerd bij zeer lage stroomsnelheden (circa een half uur per getij). Dat kwam door een onderwaterdam die bij de uitgraving van dit havengebied in de jaren vijftig was blijven liggen om het dichtslibben van de Botlekhavens tegen te gaan. Door het weghalen van de dam kon een verruiming van de getijpoort voor diepstekende schepen plaatsvinden. Daardoor kon de capaciteit worden vergroot van één naar drie schepen per getij. Bovendien kon de diepgang worden vergroot tot 14,1 meter. In de nieuwe situatie kunnen alle schepen veel vlotter en veiliger de Botlekhavens bereiken.

Werkzaamheden

In total heeft de aannemerscombinatie Boskalis/Van Oord circa 500.000 m3 uit de monding van de Botlek weg gebaggerd.

Het werk bestond in hoofdzaak uit:

  • Baggeren van de Doorn;
  • Storten van de vrijkomende baggerspecie;
  • Inmeten voor-, tijdens en na de werkzaamheden.

 
Bron foto 2 + 3 slider: Havenbedrijf Rotterdam

Gerelateerde projecten

16-05-12-BPL

Buitenring Parkstad Limburg

Buitenring Parkstad Limburg beslaat de regionaal verbindende wegen N298, N299 en N300. Het tracé loopt vanaf de aansluiting van de N298 op de A76 bij Nuth tot aan de aansluiting van de N300 op de N281 ter hoogte van het bedrijvenpark Avantis. Buitenring Parkstad Limburg geeft invulling aan de ontbrekende schakels binnen dit tracé, waardoor een hoogwaardige regionale autoweg ontstaat. Het project bestaat uit het aanpassen van 14 kilometer bestaande wegen en/of verbreden en aanleggen van 12 kilometer nieuwe wegen.

A9_Badhoevedorp

Omlegging A9 Badhoevedorp

Op 11 december 2012 heeft Rijkswaterstaat de opdracht voor de uitvoering van het project Omlegging A9 Badhoevedorp definitief gegund aan Combinatie BadhoeverBogen. De aannemerscombinatie bestaat uit de bedrijven VolkerWessels, Boskalis en Mourik Groot-Ammers.

prinsesamaliaviaductonderdoor (1)

Amaliaviaduct Maasvlakte Rotterdam

Rotterdamse haven beter bereikbaar. Het werd steeds drukker op Maasvlakte 2. Om te zorgen dat de haven en de containerterminals bereikbaar blijven, besloot het Havenbedrijf Rotterdam de weg te verbreden en een ongelijkvloerse kruising aan te leggen. Dit Prinses Amaliaviaduct is onder architectuur gebouwd en een visitekaartje voor Boskalis Nederland als multispecialist.

16-04-15-Lange_Haven_Plus

Lange Haven Plus

Binnen het project Lange Haven Plus brengen we de Schiedamse gracht terug in goede conditie. Tegelijkertijd wordt het werk aangewend om de verzakte kades een nieuwe inrichting te geven.

16-04-15-Wilhelminakanaal

Verbreding Wilhelminakanaal

Rijkswaterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant hebben het project verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal bij Tilburg gegund aan de combinatie van bouwbedrijven Boskalis en Heijmans.

N62_Sloeweg

Verdubbeling N62 Sloeweg

De N62 (Sloeweg) wordt tussen de N254 (Bernhardweg/Westerscheldetunnelweg) en de A58 gereconstrueerd/verdubbeld en de aansluitingen op de aansluitende wegen worden aangepast.