Direct naar hoofdinhoud

Doorn Botlek verwijderen

In opdracht van Havenbedrijf Rotterdam heeft Boskalis Nederland in combinatie met Van Oord Nederland de Doorn, een onderwaterdam bij de entree van de Botlek (havennummer 4030), verwijderd. De entree van de Botlek is één van de drukste vaargebieden van de Rotterdamse haven. Door het weghalen van de Doorn is de nautische bereikbaarheid voor, met name diepstekende schepen in het Botlekgebied, verbeterd. Dit is belangrijk voor de schaalvergroting in de scheepvaart.

De eerste mijlpaal in het project was het verdiepen naar -12m NAP vòòr 29 september 2014. Hierdoor werd het mogelijk voor het grootste cruiseschip ter wereld “Oasis of the Seas” om de werf Keppel Verolme te bereiken. Dankzij de inzet van een aantal kraanschepen in combinatie met duw-sleepboten met splijtbakken is deze deadline gehaald. Het tweede deel van het werk bestond uit het verder verdiepen van de Doorn tot een diepte van -15.25m NAP. Hiervoor is de sleephopperzuiger “Willem van Oranje” ingezet.

De reden van deze verdieping was dat diepstekende schepen een manoeuvre moesten maken om in de Botlek te arriveren, die alleen kon worden uitgevoerd bij zeer lage stroomsnelheden (circa een half uur per getij). Dat kwam door een onderwaterdam die bij de uitgraving van dit havengebied in de jaren vijftig was blijven liggen om het dichtslibben van de Botlekhavens tegen te gaan. Door het weghalen van de dam kon een verruiming van de getijpoort voor diepstekende schepen plaatsvinden. Daardoor kon de capaciteit worden vergroot van één naar drie schepen per getij. Bovendien kon de diepgang worden vergroot tot 14,1 meter. In de nieuwe situatie kunnen alle schepen veel vlotter en veiliger de Botlekhavens bereiken.

Werkzaamheden

In total heeft de aannemerscombinatie Boskalis/Van Oord circa 500.000 m3 uit de monding van de Botlek weg gebaggerd.

Het werk bestond in hoofdzaak uit:

  • Baggeren van de Doorn;
  • Storten van de vrijkomende baggerspecie;
  • Inmeten voor-, tijdens en na de werkzaamheden.

 
Bron foto 2 + 3 slider: Havenbedrijf Rotterdam

Gerelateerde projecten

Meten-is-weten

Project Meanderende Maas

Project Meanderende Maas gaat de Brabantse Maasdijk van Ravenstein tot Lith versterken, de Maas aan Gelderse en Brabantse zijde meer ruimte geven én het gebied mooier en economisch sterker maken. Waterschap Aa en Maas heeft medio 2021, mede namens de partners van project Meanderende Maas, het project gegund aan Boskalis Nederland.

Project A2

Verbreding A2 tussen knooppunten Het Vonderen en Kerensheide

Boskalis gaat de snelweg A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide verbreden in opdracht van Rijkswaterstaat. Deze verbreding naar 2x3 rijstroken plus vluchtstrook is noodzakelijk om de doorstroming van de enige noord-zuid snelwegverbinding in Zuid/Midden-Limburg te verbeteren. De opdracht kent een contractwaarde van circa EUR 190 miljoen met naar verwachting een doorlooptijd tot eind 2027.

Kruispunt De Vijfhoek Impressie Toekomstige Situatie (1)

N516 Thorbeckeweg

De gemeente Zaanstad, gemeente Oostzaan, Vervoerregio Amsterdam, Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland willen de doorstroming van het verkeer in Zaandam Zuid verbeteren.

Boskalis Nederland B.V. 2 Pva Duurzame Leefomgeving Edit 2

Ombouw verzorgingsplaats kloosters A58

Wij hebben samen met onze partner Van der Zanden de opdracht van Rijkswaterstaat ontvangen voor de ombouw en het meerjarig onderhoud van verzorgingsplaats 2.0 Kloosters aan de A58. We zijn erg blij en trots dat we deze opdracht hebben mogen ontvangen!

Belfeld 9

Dijkversterking Belfeld

Aannemerscombinatie MaaSamen gaat dit project in opdracht van Waterschap Limburg uitvoeren. MaaSamen bestaat uit aannemersbedrijven Van de Biggelaar, Van de Wetering en Boskalis. 

Vmr

Vismigratierivier

Een kilometerslange rivier op de grens van de Waddenzee en het IJsselmeer. Boskalis Nederland is de aannemer die dit unieke deel van de Vismigratierivier bij de Afsluitdijk gaat maken. Het project helpt vispopulaties te herstellen. De Europese aanbesteding voor het rivierdeel is op 4 december 2023 door provincie Fryslân definitief aan ons gegund. Na de uitvoering gaan wij de hele Vismigratierivier voor tien jaar onderhouden.