Direct naar hoofdinhoud

Delflandse Kust

Het Delflandse Kust Project is een van de tien Zwakke Schakels die de overheid wil aanpakken om de veiligheid van het achterland te waarborgen. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel. Ook de kracht van de golven neemt toe. Dit heeft gevolgen voor de kustveiligheid in de toekomst.

Het 15 kilometer lange traject tussen Hoek van Holland en Scheveningen is in de periode 2008 en 2012 aangepakt.

Aannemerscombinatie

De combinatie Delflandse Kust, bestaande uit Boskalis en Van Oord, hebben dit werk uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap van Delfland.  Het betrof een Engineering & Construct contract dat op basis van systeemgerichte contractbeheersing (SCB) dat werd beheerd door Rijkswaterstaat. SCB is een methodiek waarbij risicogestuurd gebruik wordt gemaakt van de gegevens die voortkomen uit het (ISO) gecertificeerde kwaliteitsmanagementsysteem van de opdrachtnemer. De opdracht was om de kust te versterken door de duinen te verhogen en het strand te verbreden. Tot de opdracht behoorde ook natuurcompensatie voor de aanleg van Maasvlakte 2. 

De werkzaamheden

Aan de zeezijde van de bestaande duinen is een extra duinenrij gemaakt  en de kustlijn is strakgetrokken. Ook is het bestaande strand verbreed. De strandopgangen zijn, waar nodig, verlengd en aangepast en van nieuwe trappen voorzien. Ongeveer 25 strandpaviljoens zijn verplaatst en de aansluitingen op de nutsvoorzieningen aangepast.  Bij Kijkduin is de duinverbreding uitgevoerd met behoud van het zicht op zee.

Het extra brede strand fungeert als ‘transportband’: de wind krijgt grip op het strandzand en verstuift dit naar de duinen. Zo groeien de duinen op een natuurlijke manier en groeien ze mee met de veranderende veiligheidseisen. De nieuwe duinen zijn aangepland met helmgras.

Tegelijk met de kustversterking is tussen Hoek van Holland en ’s-Gravenzande een nieuw natuurgebied aangelegd. De aanleg van dit 35 hectare grote gebied is bedoeld om de nadelige effecten van Maasvlakte 2 te compenseren (duincompensatie). We hebben hier het strand verbreed en halverwege een terp gebouwd.  Daar zijn twee gebouwen op gezet. Door het nieuwe natuurgebied loopt een verhoogd wandelpad dat de oude strandopgang verbindt met de nieuwe terp. Onder dit pad is een ecoduiker aangelegd. Bij hoog water kan het water rond de terp stromen. Hierdoor ontstaat een halfnat natuurgebied, een duinvallei, waar de komende jaren nieuwe flora en fauna de ruimte krijgen. Verder is 3,5 kilometer nieuw fietspad aangelegd in het gebied.

Omgevingsmanagement

De aannemerscombinatie heeft zich actief opgesteld om betrokkenen en hulpdiensten tijdig te informeren over de werkzaamheden. Onder meer via een website en periodieke nieuwsbrieven.
In de zomermaanden is niet gewerkt in de recreatieve delen van het gebied.

Gerelateerde projecten

Project_Sheet_A4_Steenbergen

A4 Steenbergen

Met de aanleg van de A4 tussen Dinteloord en Bergen op Zoom wordt de 15 kilometer lange ontbrekende schakel tussen Rotterdam en Antwerpen ingevuld.

N201_Aansluitingen_A4

N201 Aansluitingen A4

Het project 'Aansluitingen A4' was onderdeel van het Masterplan N201+. Met dit deelproject is de capaciteit van en naar de rijksweg A4 bij Hoofddorp uitgebreid. Het was een uitdagend project door de complexiteit van de kruispunten, de aanleg van fly-overs en de integratie van de disciplines beton, wegen en elektro (inclusief het Dynamisch Verkeersmanagement).

Omlegging_N201_projectsheet

Omlegging N201

Provincie Noord-Holland realiseerde de omlegging van de N201 tussen de A4, de A9 en A2. Dit was hard nodig om de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid in deze regio te verbeteren. Dit was ook van groot economisch belang. In dit project werkten we nauw samen met diverse overheden en Schiphol. De Omlegging Aalsmeer-Uithoorn omvatte circa 7 km nieuwe provinciale weg. Dit is inclusief openbare verlichting, verkeerslichten, groenvoorzieningen, bebording en bewegwijzering. Een belangrijk onderdeel was een nieuwe tunnel onder de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Deze tunnel heeft een gesloten deel van circa 700 meter en een deel met een open bak van circa 300 meter. Verder omvatte het project onder meer de aansluiting van de nieuwe N201 op kruisende wegen, de aanleg van verschillende viaducten, fietsbruggen, fietstunnels, doorvaarbare duikers en het aanpassen van de waterhuishouding.

16-04-08-Maasvlakte_2

Maasvlakte 2 Rotterdam

Nieuw land voor uitbreiding Rotterdamse haven! Door het aanleggen van een nieuw gebied ter grootte van 2.000 hectare in zee, hebben we de Rotterdamse haven 20% groter gemaakt. Deze nieuwe zone is ongeveer even groot als de totale oppervlakte van de luchthaven Schiphol!

Delflandse_kust

Delflandse Kust

Het Delflandse Kust Project is een van de tien Zwakke Schakels die de overheid wil aanpakken om de veiligheid van het achterland te waarborgen. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel. Ook de kracht van de golven neemt toe. Dit heeft gevolgen voor de kustveiligheid in de toekomst. Het 15 kilometer lange traject tussen Hoek van Holland en Scheveningen is in de periode 2008 en 2012 aangepakt.

Zandmotor

Zandmotor

Rijkswaterstaat laat elke vijf jaar grote hoeveelheden zand storten op het strand voor de westkust van ons land. Dit om afkalving van de duinen tegen te gaan. Voor de Delflandse kust is dit keer voor een innovatief en duurzaam concept gekozen: de Zandmotor. Hierbij wordt in één keer op één plek een grote hoeveelheid zand gestort. Via golven, getij en wind legt de natuur zelf het zand op de juiste plek. Als de Zandmotor naar verwachting werkt, is hier de komende twintig jaar geen verdere zandsuppletie nodig. Zo wordt veelvuldige verstoring van de kwetsbare zeebodem voorkomen.