Direct naar hoofdinhoud

Delflandse Kust

Het Delflandse Kust Project is een van de tien Zwakke Schakels die de overheid wil aanpakken om de veiligheid van het achterland te waarborgen. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel. Ook de kracht van de golven neemt toe. Dit heeft gevolgen voor de kustveiligheid in de toekomst.

Het 15 kilometer lange traject tussen Hoek van Holland en Scheveningen is in de periode 2008 en 2012 aangepakt.

Aannemerscombinatie

De combinatie Delflandse Kust, bestaande uit Boskalis en Van Oord, hebben dit werk uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap van Delfland.  Het betrof een Engineering & Construct contract dat op basis van systeemgerichte contractbeheersing (SCB) dat werd beheerd door Rijkswaterstaat. SCB is een methodiek waarbij risicogestuurd gebruik wordt gemaakt van de gegevens die voortkomen uit het (ISO) gecertificeerde kwaliteitsmanagementsysteem van de opdrachtnemer. De opdracht was om de kust te versterken door de duinen te verhogen en het strand te verbreden. Tot de opdracht behoorde ook natuurcompensatie voor de aanleg van Maasvlakte 2. 

De werkzaamheden

Aan de zeezijde van de bestaande duinen is een extra duinenrij gemaakt  en de kustlijn is strakgetrokken. Ook is het bestaande strand verbreed. De strandopgangen zijn, waar nodig, verlengd en aangepast en van nieuwe trappen voorzien. Ongeveer 25 strandpaviljoens zijn verplaatst en de aansluitingen op de nutsvoorzieningen aangepast.  Bij Kijkduin is de duinverbreding uitgevoerd met behoud van het zicht op zee.

Het extra brede strand fungeert als ‘transportband’: de wind krijgt grip op het strandzand en verstuift dit naar de duinen. Zo groeien de duinen op een natuurlijke manier en groeien ze mee met de veranderende veiligheidseisen. De nieuwe duinen zijn aangepland met helmgras.

Tegelijk met de kustversterking is tussen Hoek van Holland en ’s-Gravenzande een nieuw natuurgebied aangelegd. De aanleg van dit 35 hectare grote gebied is bedoeld om de nadelige effecten van Maasvlakte 2 te compenseren (duincompensatie). We hebben hier het strand verbreed en halverwege een terp gebouwd.  Daar zijn twee gebouwen op gezet. Door het nieuwe natuurgebied loopt een verhoogd wandelpad dat de oude strandopgang verbindt met de nieuwe terp. Onder dit pad is een ecoduiker aangelegd. Bij hoog water kan het water rond de terp stromen. Hierdoor ontstaat een halfnat natuurgebied, een duinvallei, waar de komende jaren nieuwe flora en fauna de ruimte krijgen. Verder is 3,5 kilometer nieuw fietspad aangelegd in het gebied.

Omgevingsmanagement

De aannemerscombinatie heeft zich actief opgesteld om betrokkenen en hulpdiensten tijdig te informeren over de werkzaamheden. Onder meer via een website en periodieke nieuwsbrieven.
In de zomermaanden is niet gewerkt in de recreatieve delen van het gebied.

Gerelateerde projecten

N62_Sloeweg

Verdubbeling N62 Sloeweg

De N62 (Sloeweg) wordt tussen de N254 (Bernhardweg/Westerscheldetunnelweg) en de A58 gereconstrueerd/verdubbeld en de aansluitingen op de aansluitende wegen worden aangepast.

Project_sheet

Reconstructie A20 - N456 Aansluiting Moordrecht

In 2011 heeft de provincie Zuid-Holland, de gemeente Zuidplas en Prorail het plan voor de reconstructie A20 - N456 gegund aan Boskalis Nederland.

1509924_Werkendam_Biesbosch_0000

Ontpoldering Noordwaard

Project_Sheet_N381_Drachten_Nanningaweg

N381 Drachten-Nanningaweg

De N381, gelegen tussen Drachten en de Drentse grens, is voor de provincie Fryslân een belangrijke verkeersroute. Deze weg is de belangrijkste verbinding met Drenthe en Duitsland voor Drachten en in mindere mate voor Leeuwarden, twee economische centra binnen de provincie.

16-05-12-HPZ

Hondsbossche en Pettemer Zeewering

Sterke kustlijn, recreatieve meerwaarde. De Hondsbossche en Pettemer Zeewering tussen Petten en Camperduin voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. De opdrachtgever wilde een veilig ontwerp met veel zand en meerwaarde voor natuur en recreatie. Boskalis Nederland versterkte de kust met 35 miljoen m3 zand uit zee en benutte dit zand meteen voor recreatie en toerisme.

Project_sheet_A4_Delft_Schiedam

A4 Delft - Schiedam

Boskalis Nederland werkt aan de A4 van Delft naar Schiedam in opdracht van Rijkswaterstaat. Na 40 jaar komt met de aanleg van dit laatste deel een einde aan het publieke debat over de wenselijkheid van deze nieuwe weg.