Direct naar hoofdinhoud

Aanleg Natuureilanden Marker Wadden

Mooi nieuw stukje Nederland. Boskalis Nederland maakt ons land groter. Met materiaal uit het Markermeer, bouwen we nieuwe eilanden in opdracht van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. Door baggeren en de aanleg van nieuwe natuur verhogen we de ecologische kwaliteit van het Markermeer. En maken we het gebied aantrekkelijker voor natuurliefhebbers.

Ruim vier jaar na de start van de aanleg van de Marker Wadden, het natuurgebied in het Markermeer, bezochten we dit vogelparadijs om de ontwikkeling op en rond de vijf eilanden vast te leggen. Building with Nature-technieken speelden een belangrijke rol in dit innovatieve project dat we voor Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat uitvoerden. Bekijk de video om meer te weten te komen over de aanleg van de eilanden en hun ontwikkeling tot een natuurgebied met een rijke flora en fauna.

Zo werken we
Voor de aanleg van de Marker Wadden eilanden gebruiken we klei, slib en zand uit het Markermeer. Onze snijkopzuiger Edax (LINK) haalt klei van de bodem van het Markermeer. Een van onze kraanschepen maakt onderwaterdammen, een soort ringdijken van zand, waartussen een natuureiland wordt opgespoten. Via een sproeiponton spuiten we de klei tussen diezelfde onderwaterdammen. We laten klei en slib eerst rijpen en inklinken. Daarna wordt het spuiten meerdere malen herhaald totdat het nieuwe land boven water komt. Totaal hebben we ongeveer 30 miljoen kubieke meter slib, klei, turf en zand van de bodem van het meer gebaggerd en dit zachte materiaal gebruikt om de eilanden te creëren en tegelijkertijd de ecologische balans van het meer te herstellen.

Duurzaam
Boskalis Nederland heeft een duurzame ambitie. Wij werken graag met grondstoffen die op andere projecten overtollig zijn. Zo recyclen we op dit project het slib uit het Markermeer. Een ander voorbeeld van duurzaam werken is het verduurzamen van brandstof. Door onze snijkopzuiger Edax te laten draaien op geavanceerde duurzame biobrandstof is er voor de aanleg van het eerste eiland van Marker Wadden 561 ton CO2 minder uitgestoten.

Bijzondere samenwerking
Het project Marker Wadden is een voorbeeld van bijzondere samenwerking tussen publieke en private partijen. In dit geval Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Boskalis Nederland. Ook de provincie Flevoland, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het ministerie van Economische Zaken en de Nationale Postcode Loterij hebben de realisatie van deze nieuwe eilandengroep financieel ondersteund. Zo veranderen we met elkaar de kaart van Nederland.

Speciaal voor vissen en vogels
De nieuwe eilanden zijn een paradijs voor vissen en vogels. Moerasvegetatie, slikken, ondiepe plassen, kreken en brede geulen wisselen elkaar af. De plantengroei en de natuurlijke oevers bieden vissen kans om te paaien en foerageren. Daardoor komen er ook weer grote aantallen vogels zoals sterns en steltlopers naar het gebied.

Ook mensen welkom
Op het Haveneiland van de Marker Wadden zijn ook mensen welkom. In de jachthaven kunnen bezoekers met een eigen schip aanleggen bijvoorbeeld. Er varen ook regelmatig veerboten en charters: welkom op marker wadden.

Werkzaamheden

  • Aanleg eilanden
  • Aanleg wandelpaden
  • Realisatie uitkijkplaatsen zoals de vogelkijkhut
  • Aanleg speeltuin
  • Aanleg haven 
  • Aanplanten rietkragen

Gerelateerde projecten

Project_sheet

Reconstructie A20 - N456 Aansluiting Moordrecht

In 2011 heeft de provincie Zuid-Holland, de gemeente Zuidplas en Prorail het plan voor de reconstructie A20 - N456 gegund aan Boskalis Nederland.

1509924_Werkendam_Biesbosch_0000

Ontpoldering Noordwaard

Project_Sheet_N381_Drachten_Nanningaweg

N381 Drachten-Nanningaweg

De N381, gelegen tussen Drachten en de Drentse grens, is voor de provincie Fryslân een belangrijke verkeersroute. Deze weg is de belangrijkste verbinding met Drenthe en Duitsland voor Drachten en in mindere mate voor Leeuwarden, twee economische centra binnen de provincie.

16-05-12-HPZ

Hondsbossche en Pettemer Zeewering

Sterke kustlijn, recreatieve meerwaarde. De Hondsbossche en Pettemer Zeewering tussen Petten en Camperduin voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. De opdrachtgever wilde een veilig ontwerp met veel zand en meerwaarde voor natuur en recreatie. Boskalis Nederland versterkte de kust met 35 miljoen m3 zand uit zee en benutte dit zand meteen voor recreatie en toerisme.

Project_sheet_A4_Delft_Schiedam

A4 Delft - Schiedam

Boskalis Nederland werkt aan de A4 van Delft naar Schiedam in opdracht van Rijkswaterstaat. Na 40 jaar komt met de aanleg van dit laatste deel een einde aan het publieke debat over de wenselijkheid van deze nieuwe weg.

Project_Sheet_A4_Steenbergen

A4 Steenbergen

Met de aanleg van de A4 tussen Dinteloord en Bergen op Zoom wordt de 15 kilometer lange ontbrekende schakel tussen Rotterdam en Antwerpen ingevuld.