Direct naar hoofdinhoud

Aanleg Natuureilanden Marker Wadden

Mooi nieuw stukje Nederland. Boskalis Nederland maakt ons land groter. Met materiaal uit het Markermeer, bouwen we nieuwe eilanden in opdracht van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. Door baggeren en de aanleg van nieuwe natuur verhogen we de ecologische kwaliteit van het Markermeer. En maken we het gebied aantrekkelijker voor natuurliefhebbers.

Ruim vier jaar na de start van de aanleg van de Marker Wadden, het natuurgebied in het Markermeer, bezochten we dit vogelparadijs om de ontwikkeling op en rond de vijf eilanden vast te leggen. Building with Nature-technieken speelden een belangrijke rol in dit innovatieve project dat we voor Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat uitvoerden. Bekijk de video om meer te weten te komen over de aanleg van de eilanden en hun ontwikkeling tot een natuurgebied met een rijke flora en fauna.

Zo werken we
Voor de aanleg van de Marker Wadden eilanden gebruiken we klei, slib en zand uit het Markermeer. Onze snijkopzuiger Edax (LINK) haalt klei van de bodem van het Markermeer. Een van onze kraanschepen maakt onderwaterdammen, een soort ringdijken van zand, waartussen een natuureiland wordt opgespoten. Via een sproeiponton spuiten we de klei tussen diezelfde onderwaterdammen. We laten klei en slib eerst rijpen en inklinken. Daarna wordt het spuiten meerdere malen herhaald totdat het nieuwe land boven water komt. Totaal hebben we ongeveer 30 miljoen kubieke meter slib, klei, turf en zand van de bodem van het meer gebaggerd en dit zachte materiaal gebruikt om de eilanden te creëren en tegelijkertijd de ecologische balans van het meer te herstellen.

Duurzaam
Boskalis Nederland heeft een duurzame ambitie. Wij werken graag met grondstoffen die op andere projecten overtollig zijn. Zo recyclen we op dit project het slib uit het Markermeer. Een ander voorbeeld van duurzaam werken is het verduurzamen van brandstof. Door onze snijkopzuiger Edax te laten draaien op geavanceerde duurzame biobrandstof is er voor de aanleg van het eerste eiland van Marker Wadden 561 ton CO2 minder uitgestoten.

Bijzondere samenwerking
Het project Marker Wadden is een voorbeeld van bijzondere samenwerking tussen publieke en private partijen. In dit geval Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Boskalis Nederland. Ook de provincie Flevoland, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het ministerie van Economische Zaken en de Nationale Postcode Loterij hebben de realisatie van deze nieuwe eilandengroep financieel ondersteund. Zo veranderen we met elkaar de kaart van Nederland.

Speciaal voor vissen en vogels
De nieuwe eilanden zijn een paradijs voor vissen en vogels. Moerasvegetatie, slikken, ondiepe plassen, kreken en brede geulen wisselen elkaar af. De plantengroei en de natuurlijke oevers bieden vissen kans om te paaien en foerageren. Daardoor komen er ook weer grote aantallen vogels zoals sterns en steltlopers naar het gebied.

Ook mensen welkom
Op het Haveneiland van de Marker Wadden zijn ook mensen welkom. In de jachthaven kunnen bezoekers met een eigen schip aanleggen bijvoorbeeld. Er varen ook regelmatig veerboten en charters: welkom op marker wadden.

Werkzaamheden

  • Aanleg eilanden
  • Aanleg wandelpaden
  • Realisatie uitkijkplaatsen zoals de vogelkijkhut
  • Aanleg speeltuin
  • Aanleg haven 
  • Aanplanten rietkragen

Gerelateerde projecten

16-05-12-BPL

Buitenring Parkstad Limburg

Buitenring Parkstad Limburg beslaat de regionaal verbindende wegen N298, N299 en N300. Het tracé loopt vanaf de aansluiting van de N298 op de A76 bij Nuth tot aan de aansluiting van de N300 op de N281 ter hoogte van het bedrijvenpark Avantis. Buitenring Parkstad Limburg geeft invulling aan de ontbrekende schakels binnen dit tracé, waardoor een hoogwaardige regionale autoweg ontstaat. Het project bestaat uit het aanpassen van 14 kilometer bestaande wegen en/of verbreden en aanleggen van 12 kilometer nieuwe wegen.

A9_Badhoevedorp

Omlegging A9 Badhoevedorp

Op 11 december 2012 heeft Rijkswaterstaat de opdracht voor de uitvoering van het project Omlegging A9 Badhoevedorp definitief gegund aan Combinatie BadhoeverBogen. De aannemerscombinatie bestaat uit de bedrijven VolkerWessels, Boskalis en Mourik Groot-Ammers.

prinsesamaliaviaductonderdoor (1)

Amaliaviaduct Maasvlakte Rotterdam

Rotterdamse haven beter bereikbaar. Het werd steeds drukker op Maasvlakte 2. Om te zorgen dat de haven en de containerterminals bereikbaar blijven, besloot het Havenbedrijf Rotterdam de weg te verbreden en een ongelijkvloerse kruising aan te leggen. Dit Prinses Amaliaviaduct is onder architectuur gebouwd en een visitekaartje voor Boskalis Nederland als multispecialist.

16-04-15-Lange_Haven_Plus

Lange Haven Plus

Binnen het project Lange Haven Plus brengen we de Schiedamse gracht terug in goede conditie. Tegelijkertijd wordt het werk aangewend om de verzakte kades een nieuwe inrichting te geven.

16-04-15-Wilhelminakanaal

Verbreding Wilhelminakanaal

Rijkswaterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant hebben het project verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal bij Tilburg gegund aan de combinatie van bouwbedrijven Boskalis en Heijmans.

N62_Sloeweg

Verdubbeling N62 Sloeweg

De N62 (Sloeweg) wordt tussen de N254 (Bernhardweg/Westerscheldetunnelweg) en de A58 gereconstrueerd/verdubbeld en de aansluitingen op de aansluitende wegen worden aangepast.