Direct naar hoofdinhoud

Verbreden N50 tussen Ramspol en Ens

Boskalis Nederland heeft meegebouwd aan de verbreding van de N50 tussen Ramspol en Ens. Dit traject in de Noordoostpolder is een van de dertig verkeersknelpunten die Rijkswaterstaat versneld aanpakt via de Spoedaanpak. Veiligheid en betere doorstroming van het verkeer zijn het doel.


Uitgangspunten en doelstelling

Rijkswaterstaat liet de afgelopen jaren al de trajecten Kampen - Ramspol en Ens - Emmeloord aanpassen. Hier is de N50 omgebouwd tot autoweg met een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Het gedeelte Ramspol - Ens ligt hiertussen.      

Ontwerp en uitvoering

Het traject Ramspol – Ens is ongeveer 250 meter verlegd in westelijke richting. Het is ook verbreed, van 2x1 naar 2x2 rijstroken. Een nieuwe ongelijkvloerse kruising ter hoogte van de Schokkerringweg, voorkomt dat kruisend verkeer moet remmen. Deze aansluiting, in de vorm van een half klaverblad, verhoogt zo de veiligheid.

De Ramspolbrug heeft plaats gemaakt voor een hogere en bredere brug. De 13 meter hoge en 34 meter brede brug hoeft minder vaak open. Sinds eind 2012 kan zodoende zowel vaarwegverkeer als wegverkeer beter doorstromen. Bijzonder is dat Rijkswaterstaat de energie opslaat die vrijkomt bij het afremmen van de beweegbare klep als de brug dichtgaat. Samen met de opbrengst van zonnecellen moet dat genoeg energie opleveren om de brug te openen. Een dergelijke energieneutrale brug is uniek in de wereld.

Wat doet Boskalis?

Boskalis heeft, in samenwerking met KWS, al het grond- en wegenwerk voor dit project uitgevoerd. Van zand leveren, waterlopen graven en waterkeringen omleggen tot het aanbrengen van asfalt. Voor dit Design & Construct werk heeft Boskalis ook het geotechnisch ontwerp verzorgd. 

Uitdagingen

Om op korte termijn de onveilige situatie van een kruispunt bij Ens op te lossen, moest het uitvoerende werk al binnen enkele maanden na gunning starten. Ontwerp en uitvoering liepen daardoor parallel. Door goede risicoanalyse en samenwerking tussen ontwerp en uitvoering kon de nieuwe ongelijkvloerse kruising  snel worden geopend.

Een andere uitdaging was de hinder voor verkeersdeelnemers tot een minimum te beperken. De oude brug is smal, vooral voor vrachtverkeer. Om de vertraging niet te verergeren, hebben we een alternatieve oplossing gevonden voor de zandleverantie: per schip en via lopende banden boven de weg.

Omgevingsmanagement

De brug vormt een verbinding tussen twee provincies, twee gemeentes, twee waterschappen en twee wegendistricten van Rijkswaterstaat. Afstemming met al deze stakeholders was voor ons continu een aandachtspunt.

Gerelateerde projecten

Project_Sheet_A4_Steenbergen

A4 Steenbergen

Met de aanleg van de A4 tussen Dinteloord en Bergen op Zoom wordt de 15 kilometer lange ontbrekende schakel tussen Rotterdam en Antwerpen ingevuld.

N201_Aansluitingen_A4

N201 Aansluitingen A4

Het project 'Aansluitingen A4' was onderdeel van het Masterplan N201+. Met dit deelproject is de capaciteit van en naar de rijksweg A4 bij Hoofddorp uitgebreid. Het was een uitdagend project door de complexiteit van de kruispunten, de aanleg van fly-overs en de integratie van de disciplines beton, wegen en elektro (inclusief het Dynamisch Verkeersmanagement).

Omlegging_N201_projectsheet

Omlegging N201

Provincie Noord-Holland realiseerde de omlegging van de N201 tussen de A4, de A9 en A2. Dit was hard nodig om de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid in deze regio te verbeteren. Dit was ook van groot economisch belang. In dit project werkten we nauw samen met diverse overheden en Schiphol. De Omlegging Aalsmeer-Uithoorn omvatte circa 7 km nieuwe provinciale weg. Dit is inclusief openbare verlichting, verkeerslichten, groenvoorzieningen, bebording en bewegwijzering. Een belangrijk onderdeel was een nieuwe tunnel onder de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Deze tunnel heeft een gesloten deel van circa 700 meter en een deel met een open bak van circa 300 meter. Verder omvatte het project onder meer de aansluiting van de nieuwe N201 op kruisende wegen, de aanleg van verschillende viaducten, fietsbruggen, fietstunnels, doorvaarbare duikers en het aanpassen van de waterhuishouding.

16-04-08-Maasvlakte_2

Maasvlakte 2 Rotterdam

Nieuw land voor uitbreiding Rotterdamse haven! Door het aanleggen van een nieuw gebied ter grootte van 2.000 hectare in zee, hebben we de Rotterdamse haven 20% groter gemaakt. Deze nieuwe zone is ongeveer even groot als de totale oppervlakte van de luchthaven Schiphol!

Delflandse_kust

Delflandse Kust

Het Delflandse Kust Project is een van de tien Zwakke Schakels die de overheid wil aanpakken om de veiligheid van het achterland te waarborgen. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel. Ook de kracht van de golven neemt toe. Dit heeft gevolgen voor de kustveiligheid in de toekomst. Het 15 kilometer lange traject tussen Hoek van Holland en Scheveningen is in de periode 2008 en 2012 aangepakt.

Zandmotor

Zandmotor

Rijkswaterstaat laat elke vijf jaar grote hoeveelheden zand storten op het strand voor de westkust van ons land. Dit om afkalving van de duinen tegen te gaan. Voor de Delflandse kust is dit keer voor een innovatief en duurzaam concept gekozen: de Zandmotor. Hierbij wordt in één keer op één plek een grote hoeveelheid zand gestort. Via golven, getij en wind legt de natuur zelf het zand op de juiste plek. Als de Zandmotor naar verwachting werkt, is hier de komende twintig jaar geen verdere zandsuppletie nodig. Zo wordt veelvuldige verstoring van de kwetsbare zeebodem voorkomen.