Direct naar hoofdinhoud

Strandeiland IJburg

Boskalis Nederland maakt opnieuw Amsterdam een stukje groter. Na het Centrumeiland bouwen we nu het Strandeiland in het IJmeer. Het Strandeiland is met 82 hectare het grootste van IJburg en geschikt voor bewoning. Daarnaast leggen we het Natuureiland aan, een natuurgebied van ruim 3 hectare met rietlandschap en een mosselbank. 

Samen met een partner realiseerde Boskalis inmiddels de eerste fase -83 hectare- van deze grootschalige landaanwinning. De aanleg van Strandeiland is gestart met het opspuiten van bijna 9 miljoen kubieke meter zand. De Amsterdamse ondergrond is een kleiige, ziltige grond die water moeilijk doorlaat. Voor de grondverbetering wordt door zusterbedrijf Cofra ontwikkelde verticale drainage gebruikt om het overtollige water versneld te af te voeren. Het water neemt op deze manier de snelle route naar boven. Een ingewikkelde bijkomstigheid is de oergeul, de prehistorische loop van het IJ, waar de modderlagen extra diep zijn. We bouwen het nieuwe Strandeiland hier omheen. 

Laagje voor laagje
Het nieuwe eiland ontstaat laagje voor laagje door zand aan te brengen uit het Markermeer en het IJsselmeer. Binnenvaartschepen voeren het zand aan. Vanaf een ponton scheppen twee kranen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat het zand vanuit de schepen in een grondpers. Vermengd met water gaat dat zand, onder hoge druk, met 4 meter per seconde door een pijp. Vlakbij de kust van het eerder aangelegde Centrumeiland wordt het zand in het water gesproeid of via een natte stort aangebracht. We leggen zo ruim 100.000 kuub per week zand in het water, te vergelijken met 230.000 vrachtwagens. We doen dit net zolang totdat er een eiland van zo'n 85 hectare, 10 meter hoog in het water ligt. Uiteindelijk ligt het Strandeiland zo'n 5 meter boven NAP. 

Boskalis Nederland gaat voor duurzaam
Tijdens de uitvoering van het project werd een CO2-emissiereductie van maar liefst 28% gerealiseerd naast een fors lagere stikstofuitstoot. Diverse maatregelen droegen bij aan deze prestatie, waaronder het gebruik van duurzame biobrandstof, de inzet van innovatief materieel zoals een hybride bulldozer en generatoren en extra inspanningen van het projectteam om de uitstoot van het drooggrondverzetmaterieel zoveel mogelijk te beperken.

Strandeiland met ruim 6000 woningen
Het Strandeiland krijgt een groot stadsstrand dat al gereed is maar er komen vooral ook woningen. Naar verwachting kan er vanaf 2022 worden gebouwd op het Strandeiland. Er komen eengezinswoningen, appartementen en kleinschalige bedrijfsruimtes. De in totaal 6.200 te bouwen woningen zullen op z'n vroegst in 2032 allemaal gereed zijn.

Meer informatie
Video IJburg 
Video IJburg (Engelstalig)

Reportages van IJburg tv
http://ijburgtv.nl/video/126431754/het-strandeiland-journaal-afl1-start-landmaken
http://ijburgtv.nl/artikel/138366038/de-reis-van-het-zand-naar-strandeiland
http://ijburgtv.nl/artikel/144875816/strand-in-zicht

Aanleg Strandeiland
https://www.amsterdam.nl/projecten/ijburg/deelprojecten-ijburg/strandeiland/

Gerelateerde projecten

N62_Sloeweg

Verdubbeling N62 Sloeweg

De N62 (Sloeweg) wordt tussen de N254 (Bernhardweg/Westerscheldetunnelweg) en de A58 gereconstrueerd/verdubbeld en de aansluitingen op de aansluitende wegen worden aangepast.

Project_sheet

Reconstructie A20 - N456 Aansluiting Moordrecht

In 2011 heeft de provincie Zuid-Holland, de gemeente Zuidplas en Prorail het plan voor de reconstructie A20 - N456 gegund aan Boskalis Nederland.

1509924_Werkendam_Biesbosch_0000

Ontpoldering Noordwaard

Project_Sheet_N381_Drachten_Nanningaweg

N381 Drachten-Nanningaweg

De N381, gelegen tussen Drachten en de Drentse grens, is voor de provincie Fryslân een belangrijke verkeersroute. Deze weg is de belangrijkste verbinding met Drenthe en Duitsland voor Drachten en in mindere mate voor Leeuwarden, twee economische centra binnen de provincie.

16-05-12-HPZ

Hondsbossche en Pettemer Zeewering

Sterke kustlijn, recreatieve meerwaarde. De Hondsbossche en Pettemer Zeewering tussen Petten en Camperduin voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. De opdrachtgever wilde een veilig ontwerp met veel zand en meerwaarde voor natuur en recreatie. Boskalis Nederland versterkte de kust met 35 miljoen m3 zand uit zee en benutte dit zand meteen voor recreatie en toerisme.

Project_sheet_A4_Delft_Schiedam

A4 Delft - Schiedam

Boskalis Nederland werkt aan de A4 van Delft naar Schiedam in opdracht van Rijkswaterstaat. Na 40 jaar komt met de aanleg van dit laatste deel een einde aan het publieke debat over de wenselijkheid van deze nieuwe weg.