Direct naar hoofdinhoud

Ondergrondse fietsenstalling en herinrichting Stationsplein en Stationsweg Zwolle

In Zwolle bouwden we een ondergrondse fietsenstalling voor maar liefst 5.700 fietsen onder het Stationsplein. Daarnaast namen we de herinrichting van de openbare ruimte van het Stationsplein en de Stationsweg voor onze rekening.

In gemeente Zwolle hebben we een nieuwe ondergrondse fietsenstalling voor maar liefst 5.800 fietsen onder het plein gerealiseerd en kreeg het Stationsplein Noord een volledig nieuwe inrichting. Daarbij is volgens het plan van Boskalis Nederland zoveel mogelijk overlast en hinder voor de ondernemers, bewoners en reizigers in en rondom het Stationsplein beperkt zoals bepaald door het beoordelingssteam (gemeente Zwolle, NS Stations, ProRail en Fietsersbond Zwolle). 

De bouw van de ondergrondse fietsenstalling is in 2019 van start gegaan met een optimaal ingepast ontwerp. In BIM was precies zichtbaar hoe het ontwerp werd. Een tijdelijke waterkerende constructie was nodig om metersdiep in de grond bouwwerkzaamheden uit te voeren. De bouwkuip werd gemaakt met behulp van een speciale bouwtechniek: CSM-wanden. Deze wanden houden grond en water tegen. CSM staat voor Cutter Soil Mix -een trillingsvrije werkmethode. Naast dit voordeel was er ook nauwelijks geluidshinder. Om de monumentale boom te sparen, hebben we naast de CSM-wand een deel van de bouwkuip uitgevoerd met jetgrout. Voor de bodemafdichting is een waterremmende laag van gel toegepast. Hierna volgde de ruwbouw die door de droge bouwkuip naar wens en volgens planning kon worden uitgevoerd.

In december 2020 werd de ondergrondse fietsenstalling geopend voor gebruik en op vrijdag 8 oktober 2021 heeft de feestelijke opening plaatsgevonden.

Bekijk ook de timelapse van de bouwfases: https://www.youtube.com/timelapse Zwolle

Gerelateerde projecten

Wognum-sbocht1 (1)

Herinrichting A.C. de Graafweg (N241)

Met de herinrichting wil de provincie Noord-Holland de verkeersveiligheid verbeteren en de doorstroming op de A.C. de Graafweg garanderen.

20190214_Ruimte_voor_de_rivier_Kampen-38

Herinrichting IJsseldelta

Het project IJsseldelta maakt deel uit van het ruim dertig maatregelen tellende landelijke programma Ruimte voor de Rivier, dat tot doel heeft om het Nederlandse rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. Het project omvatte de zomerbedverlaging Beneden-IJssel over een lengte van 7,5 kilometer ter hoogte van Kampen. Tevens is ten zuiden van Kampen een by-pass aangelegd.