Direct naar hoofdinhoud

Dijkversterking Belfeld

Aannemerscombinatie MaaSamen gaat dit project in opdracht van Waterschap Limburg uitvoeren. MaaSamen bestaat uit aannemersbedrijven Van de Biggelaar, Van de Wetering en Boskalis. 

De uitvoering van de plannen voor de dijkversterking in Belfeld staat gepland voor 2024 en 2025. Voordat er buiten zichtbaar gewerkt wordt, zal MaaSamen eerst het ontwerp verder uitwerken. In 2025 gaat echt de schop in de grond. Het bijzondere van deze dijkversterking is dat de huidige demontabele waterkering deels vervangen wordt door een harde kering met glazen vensters. Hierdoor behouden de bewoners achter de waterkering deels het zicht op de Maas.

Sterke en passende oplossing

Jeroen Achten, portefeuillehouder hoogwaterbescherming en waterkeringen van Waterschap Limburg: “Op dit moment moet bij hoogwater de doorgang naar de Maas nog met schotbalken worden dichtgezet. Dat kost veel tijd en is arbeidsintensief. De verhoging van de bestaande waterkering en de nieuwe stukken dijk vragen om een sterke en passende oplossing. Mede dankzij het meedenken van direct omwonenden kunnen we nu aan de slag om Belfeld voor de toekomst te beschermen tegen hoogwater.”          

Technische uitdaging

Wim Bovendeur, directeur Boskalis namens MaaSamen: “We zijn er trots op dat we voor het Hoogwaterbeschermingsprogramma aan de slag mogen in Belfeld. Het is technisch gezien een mooie uitdaging. We gaan ervoor om het ontwerp dat er ligt samen met alle betrokkenen en naar ieders tevredenheid te realiseren.”

Hoogwaterbeschermingsprogramma

Onze Maas. Onze veiligheid. Om de bewoners en bedrijven in het Maasdal te blijven beschermen tegen het toekomstige hoogwater, werken we iedere dag aan sterke dijken. Dat vraagt om slim samenspel met de partners en betrokkenen van Waterschap Limburg. Samen bepalen we wat belangrijk is voor het gebied. Zo bouwen we met het oog op de toekomst aan een hoogwaterveilig én aantrekkelijk Limburgs Maaslandschap.

Dijkversterking Belfeld is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). De grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. In dit programma verbeteren waterschappen en Rijkswaterstaat de komende dertig jaar ruim 2.000 kilometer aan dijken en 400 sluizen en gemalen in heel Nederland.

Gerelateerde projecten

Project_sheet

Reconstructie A20 - N456 Aansluiting Moordrecht

In 2011 heeft de provincie Zuid-Holland, de gemeente Zuidplas en Prorail het plan voor de reconstructie A20 - N456 gegund aan Boskalis Nederland.

1509924_Werkendam_Biesbosch_0000

Ontpoldering Noordwaard

Project_Sheet_N381_Drachten_Nanningaweg

N381 Drachten-Nanningaweg

De N381, gelegen tussen Drachten en de Drentse grens, is voor de provincie Fryslân een belangrijke verkeersroute. Deze weg is de belangrijkste verbinding met Drenthe en Duitsland voor Drachten en in mindere mate voor Leeuwarden, twee economische centra binnen de provincie.

16-05-12-HPZ

Hondsbossche en Pettemer Zeewering

Sterke kustlijn, recreatieve meerwaarde. De Hondsbossche en Pettemer Zeewering tussen Petten en Camperduin voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. De opdrachtgever wilde een veilig ontwerp met veel zand en meerwaarde voor natuur en recreatie. Boskalis Nederland versterkte de kust met 35 miljoen m3 zand uit zee en benutte dit zand meteen voor recreatie en toerisme.

Project_sheet_A4_Delft_Schiedam

A4 Delft - Schiedam

Boskalis Nederland werkt aan de A4 van Delft naar Schiedam in opdracht van Rijkswaterstaat. Na 40 jaar komt met de aanleg van dit laatste deel een einde aan het publieke debat over de wenselijkheid van deze nieuwe weg.

Project_Sheet_A4_Steenbergen

A4 Steenbergen

Met de aanleg van de A4 tussen Dinteloord en Bergen op Zoom wordt de 15 kilometer lange ontbrekende schakel tussen Rotterdam en Antwerpen ingevuld.