Direct naar hoofdinhoud

Drijvende gietasfaltcentrale

Om een waterdichte laag op een smalle dijk aan te brengen, moet je innovatief zijn. Hoe krijg je de benodigde tonnen gietasfalt ter plekke zónder het verkeer op de dijk te hinderen? Boskalis Nederland ontwikkelde een innovatieve drijvende gietasfaltcentrale.

Boskalis Nederland werkt aan een intensieve versteviging van de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Op deze smalle dijk is geen ruimte voor werkverkeer. Daarom ontwikkelden we een bijzondere aanpak. Elke nacht vervoert een duwbak de grondstoffen voor het benodigde gietasfalt naar een ponton aan de Houtribdijk. Hier kan de verwerking tot gietasfalt meteen ’s ochtends beginnen. In een grote mixer mengt de bemanning de materialen. Vervolgens wordt het gietasfalt in een roerketel constant op temperatuur en in beweging gehouden. Klaar voor gebruik op de dijk. 

24/7 bemand

De centrale wordt nooit helemaal uit gezet, het gietasfalt moet op temperatuur blijven. Om verstoppingen te voorkomen en om 450 ton gietasfalt per dag te kunnen produceren, is het ponton altijd bemand. De centrale is zo ingericht dat er 24/7 vier medewerkers kunnen verblijven. 

Gerecycled

Met het oog op duurzaamheid maakt Boskalis Nederland het gietasfalt op basis van 50% gerecycled asfalt. Ook het ponton waarop de asfaltcentrale staat, bestaat uit hergebruikte modules. En de centrale zelf? Als het project aan de Houtribrijk is afgerond, wordt de gietasfaltcentrale opnieuw ingezet op een van onze andere projecten. 

Boskalis Nederland versterkt de dijk en legt meteen ook een natuurgebied aan:

Meer weten over de nieuwe Houtribdijk? 

Bekijk de video van opdrachtgever Rijkswaterstaat

Of de video van Gilles van Suijlekom