Direct naar hoofdinhoud

Vernieuwde provinciale weg N243 officieel geopend

Nieuws

Op 29 september 2023 is de vernieuwde N243 tussen Alkmaar en Koggenland officieel geopend. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan een nieuwe inrichting van de Schermerhornerweg, Middenweg en Noordervaart (N243). Met de aanpassingen is de weg veiliger gemaakt, heeft deze een meer ‘groene’ uitstraling gekregen en kan de weg weer jaren mee.

Tijdens de opening waren er in de Museummolen langs de Noordervaart (N243) verschillende festiviteiten en activiteiten voor de aanwezige bewoners, ondernemers, wethouders en medewerkers van de gemeenten Alkmaar, Purmerend en Koggenland en de betrokken aannemers.

De komende periode worden nog enkele restwerkzaamheden uitgevoerd langs de Noordervaart (N243). En in het najaar worden nog bomen en struiken geplant. 

Onderhoud en reconstructie N243

Er ligt nieuw asfalt op de rijbaan en fietspaden. De zes kruisingen van de N243 met de Zuidervaart, Oterlekerweg, Rustenburgerweg, Molendijk, Westdijk en Kathoek zijn vervangen door rotondes. Er zijn langs de weg nieuwe bomen geplant. Langs de Middenweg (N243) in Beemster is daarmee beoogd de weg beter te laten passen in de droogmakerij Beemster (Unesco). Op sommige plekken is de weg aan de kant van het water breder gemaakt. En er is een vangrail (geleiderail) geplaatst die in het landschap past. De in- en uitritten bij de circa 100 percelen langs de weg kregen een ander soort verharding, zodat de weg een meer 'groene' uitstraling heeft.

De N243 loopt door polderlandschappen. Er liggen daarom meerdere bruggen over de wateren van dat landschap. Over de Beemsterringvaart, Vrouwensloot en Jispersloot langs de Schermerhornerweg (N243) zijn fietsbruggen geplaatst om de weg voor fietsers veiliger te maken. Deze zijn gemaakt met een 3D-betonprinter. Dankzij deze innovatieve techniek was minder materiaal nodig en daardoor was er minder uitstoot van CO2. En de 3D betonprinttechniek had meer voordelen. Tijdens het bouwproces is minder afval geproduceerd, doordat er geen bekisting meer nodig was. En er waren minder werkzaamheden en stappen op de bouwplaats nodig, wat veel tijd bespaard heeft. Daarnaast zijn speciale brugleuningen geplaatst met teksten als eerbetoon aan de Beemster en Schermer.