Direct naar hoofdinhoud

Rijkswaterstaat neemt prototype innovatieve Go-Barry voor veiliger aan de weg werken in gebruik

De Smart Moving Traffic Barrier is de toekomst als het gaat om veilige, dynamische en intelligente (weg)afzettingen. Het prototype van deze innovatie heeft Boskalis Nederland met enthousiasme en succes gepresenteerd aan Rijkswaterstaat. Michèle Blom, directeur-generaal nam het prototype van dit innovatieve veiligheidsinstrument in gebruik, in aanwezigheid van onder anderen Boskalis Nederland medewerker Thijs Hagedoorn, bedenker van de barrier.

“Ik ben trots op deze innovatie”, vertelt Michèle Blom, directeur-generaal bij Rijkswaterstaat. Deze nieuwe mobiele barrier maakt tijdens werkzaamheden de weg veiliger voor weggebruikers én wegwerkers. En sluit dus helemaal aan bij ons credo ‘Iedereen elke dag veilig thuis’. De Go-Barry laat zien dat vernieuwing bijdraagt aan het bevorderen van de veiligheid. Als Rijkswaterstaat willen we graag een vitale marktsector. En voor die vitaliteit is innovatie nodig, dus ik juich toe dat bedrijven hierin investeren. En dat jonge mensen, zoals Thijs Hagedoorn, ons enthousiasmeren door met ideeën te komen en die ook verder te ontwikkelen.”

Bekijk de video waarin het principe van de Go-Barry in beeld wordt uitgelegd en gedemonstreerd.

Veiliger aan de weg werken met de Smart Moving Traffic Barrier Go-Barry
"Ik ben ervan overtuigd dat de Go-Barry levens gaat redden”, zegt haar collega Jack Kusters, adviseur veiligheid bij Rijkswaterstaat. “Wij horen regelmatig van projectteams dat ze moeten springen voor hun leven.” Voordat Rijkswaterstaat de mobiele barrier op grote schaal kan toepassen, wordt het prototype van 36 meter nog verder ontwikkeld. Momenteel denken verschillende projectteams mee over de inzet van de Go-Barry. Naar verwachting is de barrier al dit jaar op de weg te zien.

Go-Barry: snel en flexibel
De Go-Barry is ontstaan op het project Versterking Houtribdijk, waar tijdens de uitvoering problemen ontstonden rondom het veilig kunnen verplaatsen van barriers. De huidige manier van (ver)plaatsen met vrachtwagens kon op dat project niet vanwege verschillende restricties. Thijs Hagedoorn, destijds werkzaam als uitvoerder op de Houtribdijk, kwam met het idee en ontwikkelde het met ondersteuning van diverse collega´s. De Go-Barry kan zichzelf verplaatsen en daardoor flexibel worden ingezet. In bijna alle gevallen kan hij pionnen of geleidebakens vervangen. Rijkswaterstaat was vanaf het allereerste moment betrokken bij de ontwikkeling van de Go-Barry en dacht mee over de praktische toepasbaarheid. Door de innovatie onder te brengen bij startup Travincy krijgen straks alle aannemers de kans om gebruik te maken van deze technologie.

Meer weten? Kijk op: www.go-barry.com